Varujan Vosganian, despre criza, politica si bancuri cu Boc - Interviu

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 08:35
4929 citiri
Varujan Vosganian, despre criza, politica si bancuri cu Boc - Interviu

Ironizat de primul ministru al Romaniei, Emil Boc, in plenul Parlamentului, senatorul PNL, Varujan Vosganian, nu ezita sa-i raspunda "celui mai mare erou de bancuri al Romaniei".

Fostul ministru al Economiei si Finantelor a vorbit pentru Ziare.com si despre iesirea din criza a Romaniei, despre programul de guvernare pe care este pregatit Partidul National Liberal sa si-l asume si despre propriile obiective politice.

- Senator, deputat, ministru al Economiei. Ce urmeaza in cariera politica a lui Varujan Vosganian si ce va impiedica sa candidati, sa zicem, la presedintia Romaniei?

- In politica sunt vechi, desi nu sunt batran. In PNL, mai suntem in Parlament doar doi supravietuitori ai Adunarii Constituante, Calin Tariceanu si cu mine. Ca sa nu mai vorbim de CPUN, unde am fost coleg cu Radu Campeanu. Pe vremea aceea, reprezentam Uniunea Armenilor din Romania, dar aveam atitudini antifeseniste fatise. Una dintre scenele care ma onoreaza este cea de la dezbaterea bugetului din 1994 cand, dupa ce presedintele de sedinta, Ion Solcanu, mi-a semnalat ca timpul acordat Grupului Minoritatilor a expirat, s-a ridicat din prima banca senatorul Corneliu Coposu, care a spus ca PNT-CD cedeaza timpul sau pentru ca eu sa-mi termin cuvantul.

In cariera mea politica vine perioada cea mai interesanta. Acum stiu. Stiu ca totul nu se face peste noapte, stiu ca nicio solutie nu se ia cu inima usoara, stiu ce inseamna sa semnezi un act si el, din acea clipa, sa schimbe vietile oamenilor, stiu sa spun, in gand, rugaciunea inimii, inainte de a vorbi ca sa raman cumpatat, stiu ca trebuie sa-ti masori cuvintele, caci cuvantul e ca piatra, la fel de greu, la fel de dureros si, dupa ce l-ai aruncat, imposibil sa-l mai iei inapoi.

Nu stiu daca am sa candidez la Presedintia Romaniei. Dar socotesc ca fiecare om politic trebuie sa gandeasca si sa se comporte de parca ar face-o. Fiecare dintre noi, in felul sau, este reprezentant politic al poporului roman si trebuie sa aiba propriile atitudini fata de temele grave ale neamului.

- Care credeti, in calitatea dumneavoastra de doctor in economie, ca ar trebui sa fie primele trei masuri economice care ar trebui sa fie luate pentru a ameliora situatia economica si financiara a Romaniei din acest moment?

- Daca e sa ne referim doar la politica bugetar-fiscala - caci in ce priveste actul guvernarii nu exista primele trei, nu poti s-o iei cu un domeniu inaintea celorlalte - acestea trei ar fi: informatizarea sistemului fiscal, programul celor 100 miliarde de euro, un program care foloseste parghiile active ale statului pentru a stimula mediul economic si utilizarea managementului privat pentru a urni absorbtia fondurilor europene.

- Mai este vreo speranta de iesire din criza si de linistire a apelor pe plan politic in Romania inainte de alegerile prezidentiale din 2014? Daca da, care este aceasta?

- In istoria lumii, orice tara ce s-a aflat in criza, fie ca era o molima, un razboi sau o depresiune economica, a reusit sa iasa. Destinul natiunilor e altul decat al oamenilor, o natiune gaseste intotdeauna resurse interne de a se insanatosi. Romania va iesi din criza economica, probabil inainte de 2014. Important este, insa, sa iasa din criza de sens.

- Este gata Partidul National Liberal sa-si asume guvernarea in eventualitatea unei demiteri a guvernului Boc?

- Partidul National Liberal socoteste, ca si Emil Cioran, ca Romania trebuie iubita mai ales atunci cand ii e greu. Nu avem atitudinea cinica de a astepta ca lucrurile sa se inrautateasca, pentru a ne spori zestrea electorala pe spinarea suferintelor romanilor. Da, suntem dispusi sa ne asumam responsabilitatea guvernarii.

- Numiti cel putin zece profesionisti liberali care ar putea sa devina ministri in acest moment, precum si cabinetele pe care acestia le-ar ocupa.

- Avem presedintii comisiilor de specialitate pe care le-am coordonat, toti sunt oameni de isprava: Daniel Chitoiu, la Comisia de buget-finante, Adrian Ciocanea la Afaceri europene, Eugen Nicolaescu la Sanatate, Andrei Marga la Educatie , Relu Fenechiu la Infrastructura, Rares Manescu la Mediu, Adrian Semcu la Agricultura, Alina Gorghiu la Justitie, Teodor Melescanu la Externe, Corneliu Dobritoiu la Aparare, Victor Dobre la Interne, Mariana Campeanu la Politici sociale, Ovidiu Silaghi la Economie, Dan Georgescu si Ovidiu Artopolescu la Comunicatii, Adrian Iorgulescu si Mircea Diaconu la Cultura.

Lor li se adauga numerosi altii, incepand chiar cu membri ai guvernarii liberale, ministri ori secretari de stat, cum ar fi Calin Popescu Tariceanu, apoi Cristian David, Eugen Teodorovici, Lucia Varga, Marian Iordache, Viorel Palasca, Teodor Atanasiu, Cristian Adomnitei si atatia altii.

In cadrul comisiilor de specialitate, avem peste o mie de specialisti din diverse domenii. Cu ei impreuna am alcatuit un program: "Statul liberal - a doua modernizare a Romaniei". Despre noutatea acestei viziuni s-a vorbit, din pacate, prea putin.

- Cat de oportun ar fi pentru Romania un guvern format din tehnocrati fara afiliere politica?

- Total inoportun. Cei care conduc Romania trebuie sa aiba pricepere, dar si responsabilitate. Trebuie sa aiba spirit de echipa, sa aiba o viziune coerenta nu numai despre manuale, dar si despre lume in general si sa stie ca dupa ce isi termina mandatul nu pleaca acasa, ci in mijlocul celor care i-au trimis, pentru a da socoteala.

Ideea ca in politica s-au bulucit numai cabotini si ca pentru a fi specialist trebuie sa fii apolitic e expresia lipsei de cultura politica de la noi, a faptului ca in Romania s-a pus prea mult accentul pe politica si prea putin pe politici.

In plus, alegerea presedintelui prin vot popular este o mare piedica in calea normalizarii vietii politice. Oamenii sunt mai putin atenti la idei, si mai mult la lideri. Viata politica este prea personalizata, cu riscurile ce decurg de aici.

- Este Partidul National Liberal partidul unui singur om, in conditiile in care Crin Antonescu a obtinut la prezidentiale un scor mult mai bun decat al partidului la alegerile parlamentare, iar in continuare in sondaje acesta este la procente bune in fata partidului?

- Din moment ce tineti cont de parerile mele, iata ca suntem deja doi in Partidul National Liberal. Diferenta de scor dintre Crin Antonescu la prezidentiale si PNL la parlamentare a fost neglijabila. Iar daca tinem seama ca la parlamentare aveam si costurile guvernarii, iar in 2009 avantul Opozitiei, pe fundalul crizei economice, cu atat mai mult diferentele de scor nu sunt relevante.

Cat despre notorietate pozitiva, ea are doar relevanta partiala, conteaza si soliditatea fortelor politice care te sprijina, capacitatea lor de organizare si finantare, disciplina la urne si la supravegherea procesului electoral etc.

- Cum ati caracteriza politica romaneasca in doua fraze? Dar politicienii romani?

Ideologia dominanta a ultimilor douazeci de ani a fost populismul. Am facut politica, trebuie sa facem politici. Trebuie sa trecem de la animale politice la oameni politici. Din pacate, nu am avut atat o tranzitie de la dictatura la democratie cat o tranzitie de la un dictator la altul.

- Cu ce instrument va descurcati mai bine, cu condeiul, cu pianul sau cu retorica?

- Un om politic trebuie sa fie decatlonist. Trebuie sa poata vorbi de la tribuna Parlamentului, dar si in sali ori in piete publice, trebuie sa aiba putere de convingere si sa aiba profil ideologic, sa aiba sanatate fizica si sa emane energie pozitiva, sa aiba condei, sa cunoasca limbi straine, sa fie diplomat cand trebuie si abrupt cand nu mai e alta scapare, sa aiba onoarea de a lupta pana la capat, dar si de a lasa locul altora, cand ii vine vremea. Cat despre pian, e binevenit oriunde.

- Spuneti-ne un banc nou cu premierul Boc

- Premierul viziteaza o gradinita. Intreaba pe un copilas: "Ce vrei tu sa te faci cand o sa fii mare?" Iar copilasul raspunde: "Dar dumneata?".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Varujan Vosganian bancuri Boc, #Vosganian guvern tehnocrati, #Vosganian masuri anticriza , #PNL