Varujan Vosganian: E o paranoia colectiva cu ascultatul telefoanelor

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 16:55
1873 citiri
Varujan Vosganian: E o paranoia colectiva cu ascultatul telefoanelor

Varujan Vosganian a publicat pe Internet un text in care condamna fenomenul pe care el il numeste "paranoia colectiva", aparut in contextul fricii de a nu fi interceptat la telefon.

Fostul ministru incepe textul scris pe blog cu exemple de conversatii telefonice in care oamenii au ajuns sa se fereasca sa aiba conversatii banale.

"Ma suna cate unul: 'Domnule (urmeaza titlul, nu intotdeauna acelasi) Vosganian, as dori sa schimb cateva cuvinte cu dumneavoastra'. 'Sigur, raspund eu (ma numar printre cei, nu multi, care raspund la telefon). Care-i treaba?' El zice, dupa o scurta ezitare: "As prefera sa va vad. Nu pot sa vorbesc despre asta la telefon". Cand nu sunt in cel mai bun moment al vietii mele raspund: 'Daca e ceva ce nu poate fi spus la telefon, atunci mai bine sa ne lasam pagubasi.'

Altadata zic: 'Hai!' Si ce sa vezi, lucrul care nu putea fi spus la telefon e unul dintre cele mai banale, cineva care cauta serviciu (foarte des), altcineva care vrea sa ma intrebe ce cred despre cum merg bancile, bursele sau piata valutara ori se intereseaza de vreun demers legislativ. De ce o fi asta ceva atat de strasnic de nu poate fi spus la telefon? Ce tip de paranoia o fi si asta?", se intreaba retoric Varujan Vosganian, pe blog.

"As putea sa va spun ce am sperat, dar nu la telefon"

Politicianul sustine ca de vina pentru astfel de situatii ar fi paranoia colectiva care i-a cuprins pe romani.

"E o paranoia colectiva. In mijlocul unei discutii intre prieteni, unul ramane nemiscat precum in povestea cu Califul din Bagdad, prefacut in stana de piatra. Apoi exclama: 'telefoanele, am uitat telefoanele!'. Si brusc, ca la izbirea Titanicului de ghetar, sar toti ca arsi de pe scaune sa se cotrobaie dupa telefoane pe care sa le duca in camera de alaturi, eventual sub un teanc de perne.

Altii, ca sa fie siguri ca dialogul se va duce exclusiv intre cei care participa la el, adica numarul urechilor care asculta e maxim dublu fata de cel al gurilor care vorbesc, dupa ce ascund telefoanele prin casa, se suie in masina si converseaza in mersul ei", a scris, pe blogul sau, Varujan Vosganian.

In final, fostul ministru spune, intr-un mod ironic, ca ar dezvalui ce a sperat atunci cand se afla in beciurile Securitatii cu armele indreptate spre el dar ca nu poate face acest lucru "la telefon".

"Cam asta este Romania in care traim dupa parcurgerea celor douazeci de ani de care vorbea Silviu Brucan. Daca la asta se referea el, atunci cand vorbea despre sfarsitul tranzitiei, adica daca sfarsitul tranzitiei inseamna sfarsitul iluziei despre intimitatea gandirii si despre drepturile civile, atunci a avut dreptate. Noi, ceilalti, insa, parca n-am vrut chiar asta.

Eu as putea sa va spun ce-am sperat, in vremea in care eram dus in camera de tortura din beciurile Securitatii de pe strada Eforie ori, legat cu mainile la spate, asteptand dincolo de liziera Bucurestiului, cu tevile pustilor mitraliera indreptate spre mine, ordinul sa fiu impuscat. As putea sa va spun, dar nu... la telefon (!) ", a incheiat Varujan Vosganian textul publicat pe blogul sau.

Citeste si:
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
La un an de zile după ce au început să strângă primele semnături, PSD alături de alte cinci partide nu au reușit să strângă îndeajuns de multe semnături pentru organizarea...
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri, 10 august, că începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs. ”Autoritatea pentru Reformă...