Vosganian: Basescu este doar reprezentantul boicotofililor si al ungurilor

Luni, 30 Iulie 2012, ora 14:48
2786 citiri
Vosganian: Basescu este doar reprezentantul boicotofililor si al ungurilor

Traian Basescu este reprezentantul unei Romanii care nu exista, in urma numarului mic al celor care au votat impotriva demiterii sale la referendumul de duminica si a numarului celor care au ales sa nu se prezinte la vot, este de parere vicepresedintele PNL Varujan Vosganian.

Senatorul liberal a afirmat ca, in cel mai bun caz, presedintele suspendat este reprezentantul celor care au boicotat referendumul.

"Traian Basescu, in situatia in care se va reintoarce la Palatul Cotroceni, va fi reprezentantul unei Romanii care nu exista. Sau, in cel mai bun caz, al unei Romanii absente. Nu stiu cum se spune, in romaneste, la persoanele care boicoteaza: boicotisti, boicotarzi, boicotangii...

Dar, indiferent cum se spune acestor boicotofili, Traian Basescu, cu un urias vot popular impotriva, va fi doar reprezentantul lor si al ungurilor. Ceea ce va fi cam putin pentru a reprezenta o natiune intreaga", a scris Varujan Vosganian, pe blogul sau.

Referendum 2012 - 46,13% prezenta la vot - rezultate partiale BEC

Acesta crede ca, totusi, mobilizarea la vot a sustinatorilor demiterii lui Traian Basescu, in ciuda rezultatului, a fost foarte mare.

"Sa ai aproape cincizeci la suta participare la vot intr-o zi caniculara de iulie, in conditiile in care pedelistii au boicotat si ungurii au sfidat referendumul, este o performanta. Iar daca acest aproape cincizeci la suta se raporteaza la o Romanie fantasmagorica in care listele electorale permanente sunt umflate cu vreo trei milioane de votanti, lucrurile sunt si mai limpezi", mai noteaza vicepresedintele liberal.

Acesta pune in discutie momentul in care Institutul National de Statistica va anunta rezultatele finale ale recensamantului, intrebandu-se cum se va mai putea explica "acea gogorita" cu 18,4 mlioane de votanti pe listele permanente, daca populatia stabila va fi de 19,2 milioane de locuitori.

"Ce-ar trebui sa facem atunci? Sa cerem Curtii Constitutionale reevaluarea referendumului din 29 iulie? Caci va fi limpede, atunci, ca votantii de pe listele permanente nu puteau fi mai multi de 15 milioane la 29 iulie. A pastra pe lista permanenta electorala o persoana care nu are domiciliul stabil in Romania e o fictiune, menita doar sa ne protejeze numarul de reprezentanti in Parlamentul European", afirma senatorul PNL.

Referendumul, "un esec lamentabil" pentru Traian Basescu

Acesta a precizat ca, din punct de vedere politic, referendumul este "un esec lamentabil" pentru Traian Basescu si oamenii sai si ca optiunea sustinuta de USL, de demitere a presedintelui, a obtinut, la referendum, cu trei milioane de voturi mai mult decat obtinuse USL la alegerile locale.

"E clar ca, raportat la Romania reala a celor 19,2 milione de locuitori din launtrul frontierelor - in functie de care ar trebui sa se stabileasca orice cvorum - Traian Basescu a pierdut umilitor acest referendum si ca rezultatul, in conditiile corelarii datelor din referendum si ale celor din recensamant, ar fi trebuit sa duca la validarea referendumului. Ideea ca cei care au absentat sunt sustinatorii lui Traian Basescu e o ineptie pe care nu o poate crede nimeni. Si atunci, pe cine reprezinta, in fapt, Traian Basescu?

(...) Nu se poate sa umilesti pe cei care au votat, sa le ignori optiunile, in numele absentilor. Nu se poate ca absentii sa decida in locul celor prezenti. Cu atat mai mult cu cat optiunile reale ale absentilor nu le cunoastem, poate ca nici ei insisi, in multe cazuri, nu le cunosc, in timp ce optiunile celor care au votat sunt clare. Nici o tara democratica de marimea Romaniei, din intreaga lume, nu are o astfel de prevedere pentru validarea referendumului", mai scrie Varujan Vosganian pe blogul sau.

Biroul Electoral Central a anuntat luni, la ora 10.00, primele rezultate partiale ale referendumului din 29 iulie. Dupa centralizarea datelor din 18.089 de sectii de votare, reprezentand 97,52%, prezenta la urne a fost de 46,13%. Din datele centralizate pana la aceasta ora, au votat "DA" 7.264.819 persoane (87,55%), au votat "NU" 923.147 de persoane (11,12%), iar 109.169 de buletine (1,31%) au fost nule.

F. N.

Citeste si:
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
USR îl va susține pe liberalul Florin Roman pentru șefia interimară a Camerei Deputaților, susțin surse politice pentru Ziare.com. Decizia va deveni oficială în seara zilei de luni, 18...
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Primarul Sectorului 1 a criticat dur comportamentul consilierilor PNL din forul legislativ local. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand afirmă că ”USL ucide”, după ce consilierii PSD şi...
Sursa: Ziare.com