Vosganian despre iesirea din recesiune: Rar mi-a fost dat sa vad atata tembelism

Joi, 31 Martie 2011, ora 19:11
3588 citiri
Vosganian despre iesirea din recesiune: Rar mi-a fost dat sa vad atata tembelism

Anuntul premierului privind iesirea din recesiune a Romaniei la finele primului trimestru al acestui an, starneste o serie de reactii pe scena politica.

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian spune, referitor la acest subiect, ca

"rar i-a fost dat sa vada atata tembelism".

"Economia a primit ordin strasnic: in aceasta noapte vom iesi - in mod oficial, spune primul-ministru - din recesiune! Parca si vad multimile imbulzite pe strazi, privind catre cer, cu ochii dilatati, si racnind, ca in noaptea Anului Nou: "zece...noua...opt...sapte...sase...cinci...patru...trei...doi...unu...zero!!!!" Romanii se vor imbratisa, cuprinsi de o bucurie smintita, sampania va tasni din sticle, artificiile vor instela cerul! Calendarele vor deschide o pagina noua, istoria se va scrie cu litere luminoase. Am iesit din recesiune!", scrie pe blogul sau Varujan Vosganian.

Senatorul continua intr-un mod ironic: "rar mi-a fost dat sa vad atata tembelism. Economia nu se schimba de la o zi la alta, precum trecerea la ora de vara. Nu stiu care este evolutia trimestrului I 2011 fata de trimestrul IV 2010, se pare ca Guvernul stie acest lucru inaintea tuturor, chiar si inaintea economiei insasi, imi amintesc, insa ca trimestrul IV 2010 fata de trimestrul III 2010 a avut o crestere infima. Mai stiu ca in trimestrul IV, cand zice-se ca economia a inceput sa creasca, piata muncii a mai pierdut peste o suta cincizeci de mii de salariati".

Liberalul lansaseaza si o provocare Guvernului, Fondului Monetar International, Institutului National de Statistica si Bancii Nationale, cerandu-le acestora sa demonstreze ca estimarile privind evolutia produsului intern brut nu au marja de eroare.

"Iar daca marja de eroare este mai mare de 0,1 la suta (dupa calculele mele marja de eroare este de cateva procente), atunci Guvernul sa ne lase in pace cu aiurerile astea privind iesirea oficiala din recesiune dupa doua trimestre de crestere economica", sustine Varujan Vosganian.

El recunoaste ca exista semne de revigorare, insa criza "e departe de a fi trecut". Senatorul liberal e de parere ca abia in 2014 vom ajunge la nivelul economic din 2008.

"Ca exista semne de revigorare, mai ales pe zona industriei si a exporturilor, e un fapt. Dar ca, in acelasi timp, criza e departe de a fi trecut, e si mai adevarat. Si ca relansarea va fi dificila si indelungata. Abia in 2014 - si cu putin noroc - vom ajunge la potentialul economic din 2008. Am pierdut aproape un million de locuri de munca si ne-am impovarat cu 25 de miliarde de euro datorie publica.

Decalajele fata de celelalte tari ale Uniunii Europene au crescut si, prin toata atitudinea autoritatilor romane, am ajuns de batjocura lumii intregi. Sa ai ai tupeul sa te lauzi in aceste conditii, e prilej de mare mirare", mai precizeaza Varujan Vosganian.

Acesta respinge ideea ca fosta guvernare a PNL a dus tara in criza.

"Desfid pe oricine spune ca aceasta cadere economica dramatica este rezultatul dezechilibrelor acumulate in perioada precedenta de crestere economica. Nu exista nici o institutie ori vreun locuitor al acestei planete care sa fi imaginat in anul 2008 - ori chiar in prima jumatate a anului 2009 - cat de tare se va duce de-a berbeleacul economia romaneasca. Nici un indicator economic al anilor 2004 - 2008 nu sugera o asemenea prabusire, asemenea dezechilibre macroeconomice", scrie senatorul pe blogul sau.

In final el nu rateaza ocazia de a critica actuala Putere. "Este incalificabil sa reduci salariile cu 25 la suta, sa ridici TVA cu 20 la suta, sa retezi numeroase drepturi salariale, sa-ti bati joc de politicile publice in domeniul educatiei si sanatatii, sa reduci investitiile publice la jumatate in termeni reali si totusi sa ai un deficit bugetar de sapte la suta si sa dublezi datoria publica!!! Mie, in locul celor care se tot lauda, din tara ori de aiurea, cu succesele acordului cu FMI si cu intelepciunea politicilor guvernamentale, mi-ar crapa obrazul de rusine. Din pacate, insa, in Romania bunul simt nu intra in categoria celor ce se intampla in mod oficial", sustine Vosganian.

Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...