Vosganian, la TV Ziare.com: Solutia PNL pentru iesirea din criza

Joi, 06 Mai 2010, ora 18:05
2173 citiri
Vosganian, la TV Ziare.com: Solutia PNL pentru iesirea din criza
Foto: Ziare.com

Daca Guvernul Emil Boc nu va lua nici o masura exceptionala pentru salvarea economiei, deficitul bugetar va ajunge la 9 la suta din PIB, avertizeaza fostul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian.

"Va trebui sa vedem ce optiuni va avea Guvernul. A fost o nelinistire, pentru ca situatia reala se dovedea a fi alta decat spunea Guvernul. Daca nu se ia nici o masura exceptionala, deficitul bugetar va ajunge la 9%", a spus, la TV Ziare.com, Vosganian, care este presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat.

Fostul ministru al Finantelor crede ca Fondul Monetar International a fost prea ingaduitor cu Guvernul Boc, in momentul cand a stabilit tintele de deficit si datorii, in timpul negocierilor din 2009.

"Si FMI este responsabil de ceea ce s-a intamplat. Amintiti-va de ingaduinta fata de Guvernul Boc. Ridicau in slavi Guvernul, ca se incadra in tinte, dar tintele erau atat de sus, incat nu le atingeai nici daca sareai", a explicat Vosganian.

CE: Deficitul bugetar al Romaniei poate atinge 8% din PIB in 2010

Senatorul este de parere ca actualul Guvern a ascuns deficitul real din primul trimestru sub arierate sau in buget, avand in vedere ca a existat un excendent de doua miliarde de lei, deoarece o mare parte din plati se face la inceputul anului.

"Din cate inteleg, pentru ca nu am avut dialog cu fondul, iar informatiile pe care le avem sunt disparate, FMI ar fi dispus sa majoreze tinta deficitului la 7 la suta. Daca Guvernul merge asa, in continuare, in trei ani, va dubla datoria", a spus Vosganian.

Solutia in varianta PNL

Majorarea tintei deficitului bugetar si fortarea platii datoriilor publice nu reprezinta o solutie pentru redresarea economiei.

"Realitatea a aratat ca PD-L este nociv pentru guvernare. Solutia ar fi un Guvern tehnocrat, care sa organizeze alegeri anticipate, la sfarsitul acestui an, astfel incat sa intram in noul an sub auspiciile unei noi majoritati politice", a spus Vosganian.

Printre solutiile propuse de presedintele Comisiei economice din Senat se numara reducerea numarului de ministere. De exemplu, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale ar trebui sa se transforme in agentie, iar cele ale Sanatatii si Muncii ar trebui comasate.

Vladescu vede una-doua variante de reducere a deficitului (Video)

Potrivit senatorului, in Romania aparatul de stat este atat de mare deoarece are multe atributii, dand exemplul invatamantului, care este aproape in intregime de stat.

De asemenea, ar trebui facute mai multe investitii, din banii pe care Romania ii tot imprumuta.

"Daca, in ultimii ani, datoria publica a crescut nominal, pentru ca economia sa se dezvolte, incepand cu 2009 asistam la o scadere a PIB. Adica nu ne-am imprumutat ca sa avem resurse pentru investitii, ci pentru ca sa facem sistemul sa supravietuiasca", a explicat Vosganian, care a adaugat ca, in acest an, sunt mari sanse ca datoriile sa ajunga la 35 la suta din PIB.

"FMI este destul de descumpanit, pentru ca vede ca nu are interlocutor in Romania si a transmis presedintelui Traian Basescu necesitatea unei schimbari in plan guvernamental", a comentat senatorul.

Potrivit spuselor sale, in 2010, investitiile au ajuns doar la 60 la suta din valoarea celor facute in aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, fostul ministru al Finantelor sustine ca ar fi nevoie de o alta atitudine fata de oameni. "Aceasta atitudine de zbir, care pune bocancul pe fata contribuabilului, este foarte periculoasa. O idee ar fi introducerea bonusului fiscal: cei care platesc la timp, sa aiba o reducere. Trebuie continuat si programul de informatizare, pentru a avea o informare clara asupra masei impozabile", a explicat Vosganian.

Boc va fi remis pana la sfarsitul anului

Senatorul PNL este de parere ca, pana la finele acestui an, Emil Boc nu va mai fi premier.

"El a rezistat ultima data castigand la loviturile de la 11 metri. Cred ca nu va mai apuca tura urmatoare. Problema mare a lui Traian Basescu este cum sa gaseasca un fraier, pe care sa-l puna sa faca lucrurile rele si apoi sa-l schimbe", a spus politicianul.

Surse: FMI ar accepta majorarea tintei de deficit bugetar la 6,4% din PIB

In opinia sa, Guvernul ar trebui sa negocieze cu FMI majorarea deficitului bugetar, cu tinte clare.

De asemenea, ar trebui sa fie alocati 15 miliarde de euro pentru usurarea absorbtiei de fonduri europene, pentru finantarea IMM-urilor si pentru investitii publice.

"Guvernul trebuie sa aiba o anumita putere de convingere, trebuie sa emane incredere. Responsabilitatea unui guvern asta este, nu sa mute pe umerii altora ceea ce ar trebui sa faca ei", a incheiat Vosganian.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#deficit bugetar romania, #crestere deficit bugetar, #varujan vosganian deficit , #PNL