Vosganian: Legea Lustratiei este partinitoare si pe alocuri ridicola

Joi, 01 Martie 2012, ora 11:48
1619 citiri
Vosganian: Legea Lustratiei este partinitoare si pe alocuri ridicola
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian sustine ca PDL a votat Legea Lustratiei fara vreun "drag" fata de condamnarea comunismului si asa a reiesit o lege "partinitoare si pe alocuri ridicola".

"Tema lustratiei, o tema dureroasa, a carei tergiversare a aruncat o ambiguitate morala asupra tranzitiei si a permis, dupa 1989, refacerea nestingherita a structurilor politice si represive, si-a gasit in actuala lege o rezolvare tardiva, partiala, partinitoare si, pe alocuri, ridicola", scrie, pe blogul personal, Varujan Vosganian.

Acesta spune ca ridicolul legii consta in faptul ca un fost demnitar comunist poate ajunge sef de stat, dar nu poate sa fie consilier prezidential.

"Faptul ca un om care a ocupat inalte functii in Partidul Comunist poate ajunge presedintele Romaniei, dar nu poate ajunge consilier al presedintelui Romaniei, este una dintre cele mai ciudate aspecte ale acestei legi, trimitand-o in zona ridicolului. Faptul ca legea trece cu bagare de seama, pe varfuri, pe langa cei care au astazi inalte functii de demnitate publica, dar se razboieste cu altele, precum Monica Macovei sau Norica Nicolai, este, iarasi, un exemplu al onestatitii celor care au croit, dupa ultima proba cu clientii, legea", mai scrie liberalul.

Liberalul considera ca "legea nu schimba, practic, nimic in ce-i priveste pe alesi. Ca si pana acum, oricine poate candida la orice functie, completand o declaratie privind trecutul sau".

"Singura diferenta este aceea ca, pana acum, trebuiau mentionate relatiile cu fosta Securitate, iar acum trebuie adaugate relatiile cu fostul Partid Comunist. Constitutia nu poate ingradi dreptul cetatenilor romani, acolo unde nu au fost limitate prin decizii judecatoresti definitive, sa candideze, asadar aplicarea lustratiei tine doar de vointa alegatorilor. Cum insa alegatorii se dovedesc adesea foarte darnici cu tot felul de candidati aflati in diverse stadii de incidenta penala, s-ar putea ca ei sa extinda aceeasi generozitate si asupra lustratilor", adauga penelistul.

Acesta apreciaza ca PDL nu a votat legea din vreun "drag fata de condamnarea comunismului", ci pentru a evita ca greva foamei a unor revolutionari sa duca la consecinte tragice.

Sulfina Barbu: Absenta PNL de la Legea Lustratiei, un act de sinucidere a identitati

"Legea lustratiei a fost votata de Camera Deputatilor, in urma presiunilor exercitate de cativa lideri ai Asociatiei 21 Decembrie, care se aflau intr-o prelungita greva a foamei. Daca ati avea curiozitatea sa lecturati apelurile facute de acesti oameni, precum si buletinele medicale si apelurile disperate ale medicilor care ii ingrijeau (Teodor Maries, liderul asociatiei, ajunsese la 48 kg., cam cat avea Simon Wiesenthal la eliberarea din lagar) veti vedea motivul real pentru care PDL s-a grabit sa voteze legea lustratiei si nu vreun drag fata de condamnarea comunismului", conchide Vosganian.

Legea Lustratiei a fost votata de Parlament - Vezi noile restrictii

Dupa mai bine de doua decenii de la caderea regimului comunist, Legea Lustratiei a fost din nou adoptata de Parlament, de aceasta data in concordanta cu precizarile Curtii Constitutionale din 2010.

Legea a fost votata marti de Camera Deputatilor, care este for decizional. In sala au fost insa prezenti doar 173 de parlamentari, toti ai Puterii. 167 de deputati au votat pentru, 4 s-au abtinut si niciun deputat nu a votat impotriva. Rezultatul a fost aplaudat de cei prezenti, inclusiv de revolutionarii aflati la balcoane, in frunte cu Teodor Maries, liderul Asociatiei 21 Decembrie.

D.R.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Vosganian Legea Lustratiei, #Vosganian lege Lustratie ridicola , #PNL