Vosganian, o viata politica plina: 20 de ani parlamentar, 12 ani in PNL, de doua ori ministru

Vineri, 13 Februarie 2015, ora 18:44
4011 citiri
Vosganian, o viata politica plina: 20 de ani parlamentar, 12 ani in PNL, de doua ori ministru

Varujan Vosganian este parlamentar de peste 20 de ani, membru al PNL de 12 ani, ministru al Economiei in doua guverne, cel condus de Calin Popescu Tariceanu si cel condus de Victor Ponta, dar si subiectul a doua voturi in plenul Senatului prin care a fost impiedicata cercetarea sa de catre DIICOT.

Vosganian este membru al PNL din 2003, cand Uniunea Fortelor de Dreapta (UFD) infiintata de el a fuzionat prin absorbtie cu PNL.

Vosganian a demisionat din PNL

A fost deputat din partea Uniunii Armenilor timp de doua mandate, intre 1990 si 1996, ulterior devenind senator, intre 1996 si 2000 din partea Partidului Alternativa Romaniei, transformat ulterior in UFD.

In urma esecului UFD de la alegerile parlamentare din 2000, Vosganian accepta fuziunea formatiunii sale cu PNL si calitatea de membru in conducerea centrala a partidului.

In 2004 revine in Parlament ca senator din partea PNL, ales pe listele Aliantei DA, mandat pe care il pastreaza si in urma alegerilor parlamentare din 2008 si a celor din 2012.

Sefa DIICOT nu renunta la cazul Vosganian: Urmarirea penala continua, formulam alte cereri

Vosganian a fost ministru al Economiei si Comertului incepand cu decembrie 2006, in Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, iar din 2007 a preluat si ministerul Finantelor, prin comsare cu cel pe care il detinea deja.

A mai fost ministru al Economiei in Guvernul Ponta 2, din decembrie 2012 pana in octombrie 2013, cand si-a dat demisia din Guvern ca urmare a unei intelegeri cu liderii USL.

La acel moment, plenul Senatului respingea pentru prima data solicitarea DIICOT de incepere a urmaririi penale in cazul sau, iar conditia acestei decizii politice asumate de USL a fost parasirea Guvernului de catre Vosganian. Astfel, dupa decizia din plenul Senatului el isi anunta demisia din calitatea de ministru al Economiei.

Reactia Comisiei Europene, dupa cazul Vosganian: Continuam sa monitorizam situatia in MCV

Daca in 2013 inceperea urmaririi penale impotriva sa ar fi putut duce la revocarea din Guvern, din calitatea de ministru, de catre seful statului, solicitarea DIICOT din acest an a vizat calitatea sa de fost ministru al Economiei. Eventuala acceptare de catre Senat a inceperii urmaririi penale in cazul sau nu ar fi avut efecte juridice asupra statutului sau de senator.

Senatorul Varujan Vosganian este prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor si a fost propus de Uniunea Scriitorilor din Armenia pentru premiul Nobel pentru literatura.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: MEDIAFAX