Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vosganian: PNL va regreta amarnic daca accepta alegerea parlamentarilor intr-un tur

Miercuri, 24 August 2011, ora 14:53
3019 citiri
Vosganian: PNL va regreta amarnic daca accepta alegerea parlamentarilor intr-un tur
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian se opune initiativei PDL si PSD de a modifica legislatia electorala astfel incat parlamentarii sa fie alesi din primul tur, la fel ca si primarii, initiativa sustinuta de USL, dupa cum a declarat luni Victor Ponta.

"Colegii mei din PNL trebuie sa stie ca daca accepta acum alegerea parlamentarilor intr-un singur tur fara compensare, atunci cand nu vor mai fi in nicio alianta vor regreta amarnic", a declarat Varujan Vosganian pentru Ziare.com.

De asemenea, vicepresedintele PNL a criticat si legea recent votata de Parlament prin care primarii vor fi alesi din primul tur. "Ideea alegerii dintr-un singur tur a primarului sau presedintelui Consiliului Judetean este gresita din punct de vedere al evolutiei societatii romanesti. Imaginati-va ce ar fi fost daca in 1990 s-ar fi luat aceasta masura la toate nivelele. Nu am mai fi schimbat FSN-ul niciodata! In 1996 ar fi castigat cu brio Ion Iliescu, iar in 2004 am fi fost pe nicaieri. Este suficient sa faceti acest experiment pe alegerile prezidentiale ca sa va dati seama ca Romania ar fi fost acum in cu totul alta parte, in niciun caz in Uniunea Europeana", ne-a mai declarat Varujan Vosganian.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca sustine introducerea votului uninominal fara compensare la alegerile parlamentare din 2012, chiar daca proiectul a fost propus in Parlament de PSD.

Mai mult, Victor Ponta a declarat luni ca USL sustine modificarea actualei legi electorale, astfel incat parlamentar sa fie desemnat doar candidatul care obtine cele mai multe voturi intr-un colegiu uniniminal.

"In alegeri, anul viitor, trebuie ca cel care candideaza in colegiu si iese pe primul loc sa mearga in Parlament. Vom avea candidati comuni (USL - n.r.) si, daca acei candidati comuni ai nostri castiga si sunt pe primul loc, trebuie sa mearga in Parlament pe sistemul majoritar dintr-un singur tur", a spus Ponta.

PNL si-a anuntat sustinerea fata de acest proiect, prin vocea vicepresedintelui Victor Paul Dobre. "Sustinem intregul proiect depus de USL, altfel nu putea fi depus din partea USL. Cred ca acest sistem de alegere nu e o chestiune de compensare, ci o chestiune care trebuie compensata, in sensul ca cel putin cel care castiga colegiul sa fie declarat castigator", a declarat vicepresedintele PNL pentru cursdeguvernare.ro.

Deputatul liberal a subliniat ca PNL a sustinut in totalitate proiectul de lege depus de USL privind eliminarea redistribuirii voturilor la alegerile legislative.

In acelasi timp, coalitia de guvernare a decis sa formeze o comisie care sa analizeze posibilitatea modificarii Legii electorale astfel incat alegerea parlamentarilor sa se faca prin vot uninominal dintr-un singur tur sau din doua tururi de scrutin, cu eliminarea sistemului de redistribuire a voturilor in functie de scorurile partidelor.

In timp ce democrat-liberalii s-au pronuntat in favoarea acestui proiect prin vocile vicepresedintilor Elena Udrea si Monica Macovei, liderii UDMR s-au declarat total impotriva.

UDMR nu vrea uninominalul lui Basescu - iata alternativa maghiarilor

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Vosganian alegere parlamentari, #alegere parlamentari primul tur, #vot uninominal compensat , #PNL