Vosganian: Tratatul fiscal, intre patul lui Procust si pantoful de lemn al chinezoaicei

Luni, 20 Februarie 2012, ora 15:10
2353 citiri
Vosganian: Tratatul fiscal, intre patul lui Procust si pantoful de lemn al chinezoaicei
Foto: Arhiva

Tratatul de stabilitate fiscala se transforma intr-un pat al lui Procust destul de scurt sau in pantoful de lemn al chinezoaicei, considera fostul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian, potrivit caruia, asumarea prevederilor acestui tratat poate ingreuna sansele de relansare economica ale Romaniei.

"Asadar, pe termen mediu (orizontul anilor 2015) fara un scenariu de crestere a PIB-ului potential, de la piata muncii si pana la capacitatea de refinantare si investire a economiei, asumarea prevederilor Tratatului poate ingreuna sansele de relansare economica ale Romaniei. Tratatul se transforma intr-un pat al lui Procust, dar un pat din cale-afara de scurt.

Asumarea, in acest moment, a prevederilor Tratatului, este comparabila cu pantoful de lemn al chinezoaicei. Cand erau mici, chinezoaicele de neam mare erau obligate sa poarte pantofi de lemn, pentru ca piciorul sa le ramana mic. Consecinta era urmatoarea: laba piciorului ramanea mica si asta dadea bine la imagine. Dar chinezoaicele, adesea, din cauza deformarii la care era supus piciorul, nici macar nu mai puteau sa mearga", scrie Varujan Vosganian pe blogul personal.

Stolojan: Daca nu semnam tratatul, ramanem in afara deciziilor UE - Interviu Ziare.com

In aceeasi ordine de idei, vicepresedintele PNL aminteste ca principalul motiv pentru care Romania a aderat la Uniunea Europeana in anul 2007 a fost apropierea nivelului de trai de la noi cu cel din tarile membre UE. Insa, decalajele fata de tarile europene din UE, in loc sa se reduca, s-au adancit, subliniaza Vosganian.

"Din perspectiva economica - au existat, fireste si considerente ce tin de evolutia democratiei - principalul argument al intrarii noastre in Uniunea Europeana a fost acela de a sustine modernizarea economiei romanesti si apropierea nivelului de trai de cel al tarilor europene dezvoltate. Aceasta obliga Romania la ritmuri de crestere economica peste media europeana.

Decalajele fata de tarile europene din UE - 15, in loc sa se reduca, s-au adancit. Cu atat mai necesara este reluarea accelerata a cresterii economice, cu ritmuri anuale de cca 5% din PIB", explica liderul PNL.

Nu in ultimul rand, Varujan Vosganian atrage atentia ca singura sansa ca Tratatul sa fie suportabil pentru Romania ar fi ca PIB-ul potential, pe termen scurt, sa creasca: "Suntem, insa, intr-un cerc vicios. PIB-ul potential nu creste pentru ca nu vom putea mobiliza resursele bugetare si cele de pe pietele financiare, constranse de aplicarea Tratatului, iar resursele bugetare si financiare nu pot creste pentru ca potentialul economiei este redus.

Ce-i de facut, asadar? Actuala administratie este dispusa la orice concesie pentru a-si consolida imaginea externa si pentru a da aparenta ca doreste consolidarea si modernizarea economiei romanesti, chiar daca, in fapt, singurul lucru care ii reuseste este democidul, adica distrugerea institutiilor democratice. Asadar, tratatul va fi semnat de catre presedinte si de catre primul ministru, cu sustinerea declarata a actualei majoritati parlamentare".

Prima victima a tratatului fiscal, consumul intern al Romaniei - Liviu Voinea

Se pune, insa, chestiunea ratificarii. Abia atunci Tratatul, dupa va fi ratificat de douasprezece state din zona euro, daca va fi ratificat si de Parlamentul Romaniei, va intra in vigoare si pentru tara noastra. In ce priveste, insa, ratificarea, nu ne zoreste nimeni. Ar fi, chiar, indicat sa vedem cum se vor comporta celelalte state cu deficite mari ori cu datorii publice considerabile, daca vor reusi sa se incadreze in prevederile Tratatului. De asemenea, ar fi bine sa urmarim, un timp, evolutia zonei euro, pentru a vedea daca uniunea monetara reuseste sa-si depaseasca crizele interne.

Pe masura ce economia noastra se va maturiza, isi va spori potentialul economic si va stabili, cu mai multa claritate, etapele integrarii in Uniunea monetara a zonei euro, ne vom putea gandi si la procedura ratificarii Tratatului de stabilitate, eventual chiar in acelasi timp cu intrarea in zona euro", mai spune Vosganian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Varujan Vosganian Tratat fiscal, #Vosganian Tratat fiscal Procust, #Tratatulul de stabilitate fiscala Romania , #PNL