Uniunea Social Liberala (USL) trebuie sa convinga faptul ca, in politica, pot merge impreuna cantitatea si calitatea, sustine vicepresedintele liberal Varujan Vosganian, ministru al Economiei.
"Am promis ca justitia va fi independenta. Trebuie sa ne tinem de aceasta promisiune. Iar in ce priveste USL, fara a avea nostalgii marxiste, ci, dimpotriva, trebuie sa convingem ca in politica pot merge impreuna cantitatea si calitatea", scrie Vosganian, in ultima postare pe blogul personal.
Vosganian: PNL si PSD vor avea de pierdut daca ies din USL
Ministrul liberal prognozeaza ca ultimele luni ale anului vor trebui sa confirme evolutia de pana acum a economiei, care sugereaza depasirea unui ritm de crestere de 2% din PIB.
"Ne bazam, mai ales, pe industrie, exporturi si agricultura. Marii bolnavi ai economiei raman consumul si investitiile. Veniturile populatiei nu cresc, iar firmele, lipsite de sustinerea sistemului bancar, nu au lichiditati. Cat despre investitii, trei componente ar trebui dinamizate: investitiile publice, fondurile europene si investitiile straine", spune Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei mai sustine ca, in aceasta toamna, Guvernul trebuie sa incheie o seama de privatizari si sa atraga investitii, in cazul unor societati precum CFR Marfa, Oltchim, Cuprumin.
"Restructurarea si privatizarea in sectorul de stat trebuie sa continue. Reiau ceea ce am spus delegatiei FMI: cel putin in ce priveste Ministerul Economiei, cu exceptia nucleului de securitate din industria de aparare, pana la sfarsitul anului viitor ar trebui privatizate toate companiile unde statul detine majoritatea", precizeaza Vosganian.
O alta "provocare" pentru acest an o constituie, in opinia sa, exercitiul bugetar. "Octombrie, atunci cand va trebui - probabil - operata ultima rectificare, va arata daca restructurarea din domeniul administratiei fiscale isi va fi aratat roadele. Daca si anul viitor vom avea o crestere economica de peste 2%, atunci va trebui sa ne gandim serios la cresterea investitiilor si la relaxarea fiscala, mai degraba decat la reducerea in continuare a deficitului bugetar.
Cred ca un nivel de 2% al deficitului este suficient pentru o tara ce inregistreaza, inca, atatea deficite structurale. Trebuie sa dam un raspuns multumitor asteptarilor populatiei si, mai ales, ale unitatilor administrativ-teritoriale", arata ministrul Economiei, Varujan Vosganian.