Ziare.com

CNSAS: Manolescu si Vosganian nu au facut politie politica

de Irina Olteanu
Marti, 25 Septembrie 2007, ora 11:19

   

CNSAS: Manolescu si Vosganian nu au facut politie politica
Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), Nicolae Manolescu, dar si alti membri din conducerea USR, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Mircea Mihaies si Szilagyi Isztvan, au primit de la CNSAS decizii ca nu au fost agenti, colaboratori ai politiei politice, anunta Uniunea Scriitorilor, citata de NewsIn.

Niciunul dintre membrii Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) si ai Consiliului USR, care au fost audiati de CNSAS pana in prezent, in urma deciziei comitetului de a solicita verificarea, nu au primit verdit de colaborare ca politie politica, a precizat pentru NewsIn Horia Garbea, director de imagine la Uniunea Scriitorilor.

Pana la 25 septembrie 2007, "s-au primit decizii care atesta ca nu au fost agenti/colaboratori ai politiei politice urmatorii membri ai Comitetului: Nicolae Manolescu, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Mircea Mihaies, Szilagyi Isztvan", se precizeaza intr-un comunicat al Uniunii.

Decizia de a verifica membrii comitetului director a venit in 2006, dupa ce la sediul Uniunii Scriitorilor s-a organizat un simpozion pe tema relatiei dintre scriitori si Securitate, la sfarsitul lunii august.

Simpozionul a venit intr-un moment in care atat Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) cat si presa centrala din Romania au pornit o companie de desconspirari, concentrata, in principal, pe ziaristii si politicienii care au colaborat cu Securitatea.

Eugen Uricaru, fostul presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, a fost colaborator al Securitatii, informatie deconspirata de scriitoarea Doina Cornea, in mai 2005, si confirmata de presedintele consiliului CNSAS de atunci, Gheorghe Onisoru.

Ca urmare a scandalului provocat atunci, Uricaru a demisionat de la conducerea Uniunii, dar a sustinut ca nu a semnat niciodata un angajament cu Securitatea.

Prima personalitate care si-a recunoscut public colaborarea cu Securitatea a fost tot un scriitor, regretatul Alexandru Paleologu, decedat in septembrie 2005. Unul dintre seniorii PNL, fost diplomat si fost detinut politic, Alexandru Paleologu si-a dezvaluit colaborarea cu Securitatea intr-un volum de convorbiri cu Stelian Tanase, aparut in 1995, in care si-a cerut iertare public.

El a povestit atunci ca a recurs la colaborarea cu Securitatea ca urmare a presiunilor la care a fost supus in timpul detentiei. Colaborarea sa cu Securitatea a reintrat in atentia presei in preajma alegerilor din 2000, cand CNSAS a publicat, la sfarsitul lui noiembrie, o lista cu colaboratori, iar Paleologu aparea alaturi de o alta figura reprezentativa a PNL, Mircea Ionescu Quintus.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1269 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor