Editorial: Instigare la balamuc

Autor:
Marti, 08 Iulie 2008, ora 10:10
1581 citiri
Editorial: Instigare la balamuc

Cum se poate numi indemnul ministrului Econimiei, Varujan Vosganian, adresat sindicatelor, ca, daca vor majorarea salariului minim la 540 de lei, sa faca bine sa asigure cresterea productivitatii muncii, daca nu instigare la anarhie?

Ce cuvinte pot sa gasesc pentru acest gestionar nu fara pricepere, dar fara un pic de obraz, care gaseste argumente ce imi spun ca daca credeam, pana ieri, ca ne-am despartit de Nicolae Ceausescu, inseamna ca eram un tampit, de vreme ce iata, dictatorul influenteaza, din mormant, mintile nepriceputilor cocotati in fruntea tarii?

E trista tara in care omul care are cheia de la seif si se presupune ca lucreaza la echilibrarea sistemelor economice pentru a asigura oamenilor un trai decent ii trimite la munca, apoi la piata, apoi la televizor, ca sa-si faca reclama, si apoi la banca, ca sa ridice rezultatul priceperii lor in reducerea deficitului bugetar si a inflatiei.

Dar daca asta trebuie facut ca sa-l scapam de angoase pe Vosganian, hai sa-ntindem hora mare si sa le cerem copiilor de la cercul de Fizica Casa Pionierilor sa contruiasca masina timpului. Cu speranta ca daca schimbam coordonatele viitorului din prezent, poate scapam si de nesimtitii care ne indeamna sa ne ajutam singuri.

Prin urmare, oamenii muncii de la orase si sate sa faca bine sa-si depaseasca lenea si sa modifice contractul cu Petrom, unde nivelul redeventei e inghetat pana in 2014, sa isi traga singuri fire ca sa primeasca energie hidro, dupa ce i-au expediat la puscarie pe intermediarii - baieti destepti.

Sa renegocieze tratatul de aderare, ca sa ne schimbam statutul de tara consumatorare in tara producatoare si exportatoare, dar nu inainte de a da ceasul inapoi cu cativa ani, cand se poate elabora o strategie de sprijinire a agriculturii proprii, cum au facut alte state acum membre UE, conduse de specialisti, nu de tampiti.

Sa nu ia la datoria publica gaura de la Bancorex, si sa foloseasca banii, circa doua miliarde de euro, pentru retehnologizare, astfel incat sa producem cuiele mai ieftin, si sa le vindem in profit. Sau pentru subventionarea pretului tractoarelor de la Brasov, ca sa nu vindem fabrica pentru a face loc unui mall.

Iar daca nu sunt bani de retehnologizare, sa vindem mormanul de fiare vechi al lui Petre Roman cui o vrea, fara sa facem fasoane dand de inteles ca ne trebuie spaga zece la suta din pret. Si in locul fabricilor, sa construim orice si sa rebranduim nomenclatorul de meserii, ca sa nu fie nevoite familii cu patru copii sa traiasca din zece milioane de lei.

Sa le taie parlamentarilor bugetele pentru inlocuit calculatoarele la fiecare doi ani, ca oricum abia stiu sa lege doua fraze, sa le taie si banii de deplasari, ca oricum nu ne alegem cu nimic din cumparaturile facute din diurna (ca mananca din brisca sau din banii facuti pe firme).

Si, in general, sa faca bine sa inghita orice, ca vine ele, alegerile, cu promisiuni, iar bucataresele invart iute milioane de mici, numai buni de indesat in gurile incompetentilor care n-au lefuri deoarece nu stiu sa munceasca. Ptiu, drace!

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tesla reduce personalul cu 10% și vrea să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk
Tesla reduce personalul cu 10% și vrea să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk
Tesla va cere acţionarilor să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al CEO-ului Elon Musk, pe care un judecător din Delaware l-a anulat la începutul acestui an, după ce a...
Cinci lucruri de ținut minte atunci când negociezi salariul. Capcana în care nu trebuie să pici când ești întrebat de câștigul lunar anterior
Cinci lucruri de ținut minte atunci când negociezi salariul. Capcana în care nu trebuie să pici când ești întrebat de câștigul lunar anterior
Ați primit o ofertă de muncă după interviuri reușite pentru a vă asigura următoarea slujbă, dar nu sunteți 100% mulțumit de salariul pe care îl oferă. Deci, ar trebui să negociați?...
#Varujan Vosganian, #instigare, #sindicate, #salariu, #productivitate , #stiri Varujan Vosganian