Varujan Vosganian spune ca optiunea ruperii aliantei PSD-ALDE este deschisa

Miercuri, 07 August 2019, ora 22:14
3956 citiri
Varujan Vosganian spune ca optiunea ruperii aliantei PSD-ALDE este deschisa
Foto: Liviu Chirica/Mediafax/Hepta.ro

Varujan Vosganian a declarat ca optiunea ruperii aliantei ALDE-PSD este deschisa. El a spus ca au existat discutii cu premierul Viorica Dancila despre o posibila restructurare guvernamentala, reducerea numarului de ministere si alocarea unui numar "considerabil" de portofolii catre ALDE-ProRomania.

"Noi am avut o discutie (cu Viorica Dancila - n.red.) doar de principiu, pentru ca detaliile nu pot fi discutate decat cu domnul Ponta. Am discutat doar aceasta posibilitate in situatia in care se va face o restructurare guvernamentala. Ea trebuie sa aiba cateva principii.

Reducerea severa a numarului de ministri dub 20, sa zicem 19, si alocarea catre aceasta structura ALDE-ProRomania a unui numar considerabil de ministere care sa permita sa facem o modificare a tipului de politica", a declarat, miercuri seara, la Antena3, purtatorul de cuvant al ALDE Varujan Vosganian.

Intrebat daca este deschisa optiunea ruperii aliantei PSD-ALDE, acesta a afirmat: "In momentul de fata, optiunea este deschisa".

"Va trebui foarte serios sa cumpanim, pana la sfarsitul lunii august, cum ar putea sa functioneze aceasta alianta cu doi candidati la presedintie. Chestiunea cheie asta este", a mai spus Vosganian.

Chestionat daca au existat sugestii care sa vina din zona ALDE catre Viorica Dancila sa nu mai candideze la prezidentiale, pentru ca ALDE sa ramana la guvernare, deputatul a raspuns: "Nu. Au existat sugestii sa nu mai candideze la presedintie ca in turul doi sa avem un contracandidat si nu un partener pentru domnul Iohannis. Nu am amenintat, nu am santajat ca iesim de la guvernare. Ce va spun eu acum este prefigurarea unei situatii dificile in care am fi doi candidati. Noi am avut astfel de discutie cu liderii PSD. Nu a fost o discutie care sa puna transant chestiunea retragerii ALDE de la guvernare".

Vosganian a mai afirmat ca discutiile cu Victor Ponta au vizat crearea unei forte politice de aproape 70 de parlamentari care sa reconfigureze structura Parlamentului.

In ceea ce priveste o alianta de tipul USL, deputatul ALDE a raspuns: "Aia a fost o gluma. Niciodata o sa propun o gogomanie ca aia pe care a propus-o Antonescu, ca Iohannis sa fie ministru de Interne si vicepremier pe probleme de Finante. Aia a fost o gogomanie facuta special prin care sa se rupa alianta".

"Noi am invitat maine pe membrii conducerii noastre ca sa transforme discutia in hotarare. Am discutat inainte de aceasta intrunire cu colegii nostri si cred ca nu exista un astfel de pericol (ca discutia sa nu se transforme in hotarare de formare a aliantei-n.red.) . Discutia asta a fost pregatita inainte. Este un proces dinamic, in care aceasta alianta se va omogeniza, adica ori vom fi amandoi la guvernare, ori vom fi amandoi in opozitie. Formula in care unul e la opozitie si unul e la guvernare nu poate fi posibila, asa cum cred ca va fi foarte greu sa avem doi candidati in coalitie", a mai declarat Vosganian.

Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a anuntat, miercuri, ca partidul sau va forma o alianta politica cu Pro Romania, partidul condus de Victor Ponta. Tariceanu a afirmat ca alianta va fi a treia forta parlamentara, dupa PSD si PNL. Pro Romania a conditionat alierea cu ALDE de iesirea acestora de la guvernare.

Ulterior, liderul ALDE si-a nuantat declaratiile de pe Facebook cu privire la alianta cu Pro Romania, iar dupa editarea postarii in locul "am hotarat" a aparut "am discutat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#alianta PSD ALDE, #alianta ALDE Pro Romania , #stiri Varujan Vosganian