Vosganian: O cota unica de 10% ar fi prea greu de administrat

Joi, 21 August 2008, ora 11:32
1830 citiri
Vosganian: O cota unica de 10% ar fi prea greu de administrat

O cota unica de 10% ar putea atrage investitori de calibru in Romania, dar beneficiile acestora ar fi anulate de costurile extreme de mari cu administrarea, este de parere Varujan Vosganian.

Ideea unei cote unice de impozitare cuprinsa intre 8 si 10% a fost inanitata de omul de afaceri Dinu Patriciu. In acceptiunea acestuia, doar astfel s-ar putea atrage mai multi investitori straini, iar veniturile bugetare ar creste considerabil.

"Atunci cand cobori sub 10% impozit, costa mai mult administrarea impozitului decat beneficiile pe care le ofera el. Romania trebuie sa pastreze o cota de 7% la Educatie, trebuie sa urce pana la 6% la Sanatate, potrivit strategiei de la Lisabona - 1% din PIB pentru Cercetare, sa faca un amplu proiect de infrastructura rutiera si feroviara. Motiv pentru care aceasta cota de 16% care, in sine, este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeana si cea mai mica pentru o tara de marimea Romaniei, este o cota care ar putea armoniza, pe de o parte, interesele patronatelor, ale sindicatelor si ale resurselor de investitii", a precizat Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat cotidianului Business Standard.

Dincolo de nivelul fiscalitatii, inainte sa investeasca, companiile straine arunca o privire si spre infrastructura. Majoritatea investitiilor mari pe care Romania le-a pierdut in ultimii ani se datoreaza tocmai starii proaste a infrastructurii, ultimul exemplu fiind Mercedes.

In acest context, ministrul Finantelor a promis sa aloce sume importante pentru infrastructura in bugetul multianual la care lucreaza institutia pe care o conduce.

"In legatura cu infrastructura, noi am trimis deja o circulara tuturor presedintilor de consilii judetene si prefectilor, sa ne faca o situatie cu privire la drumurile judetene. Luam de la Agentia Nationala pentru Drumuri si situatia drumurilor nationale. Vom stabili prioritatile si vom face o defalcare pe urmatorii ani, ce tin si de exercitiul bugetar al Uniunii Europene. Vom incerca sa gasim formule de finantare, inclusiv, fireste, din proiectul de buget 2009-2013", a mai punctat Vosganian, in acelasi interviu.

Pana se va rezolva problema infrastructurii, Romania va continua sa piarda investitii importante, ceea ce nu-l ingrijoreaza pe oficialul guvernamental atat timp cat "oricum vin investitori in tara".

"La investitii straine directe, pe primele cinci luni din 2007, am avut 2,1, pe primele cinci luni ale acestui an avem 4,1 mld. euro. Tot pe primele cinci luni ale anului trecut, gradul de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine directe a fost de 36,4% si este de 63% pentru primele cinci luni ale acestui an. Deci, daca socotim tendinta istorica, cum ca in al doilea trimestru sunt mai multe investitii straine, noi am putea sa ajungem pana la noua miliarde euro, daca nu chiar sa frizam zece miliarde", a completat ministrul finantelor pentru acelasi cotidian economic.

Citeste si:
Termenul de depunere a ofertelor pentru Autostrada Sibiu - Piteşti a fost prelungit. Motivul deciziei autorităților
Termenul de depunere a ofertelor pentru Autostrada Sibiu - Piteşti a fost prelungit. Motivul deciziei autorităților
Termenul de depunere a ofertelor pentru Autostrada Sibiu - Piteşti, Secţiunea 2: Boiţa - Cornetu, a fost prelungit cu zece zile, anunță Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...
Câți bani pune Uniunea Europeană la dispoziție pentru proiecte cheie de infrastructură
Câți bani pune Uniunea Europeană la dispoziție pentru proiecte cheie de infrastructură
Comisia Europeană a lansat săptămâna trecută o cerere de propuneri, în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE), pentru programul Transporturi. Concret, prin intermediul...
Sursa: Ziare.com