Cel mai controversat candidat la sefia FRF: Iata de ce merit sa castig - Interviu

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 11:08
3031 citiri
Cel mai controversat candidat la sefia FRF: Iata de ce merit sa castig - Interviu
Foto: cugetliber.ro

A fost arestat timp de aproape doua luni, Curtea de Apel l-a declarat nevinovat, iar acum vrea sa castige sefia fotbalului romanesc.

Omul acuzat de Mircea Sandu ca incearca sa promoveze nepotismul in fotbal, Vasile Avram, explica intr-un interviu acordat Ziare.com motivele pentru care este candidatul ideal.

Totodata, fostul sef al arbitrilor a vorbit si despre minusurile principalului favorit Gica Popescu, opinand ca acesta este omul sistemului.

Iata interviul pe care Vasile Avram l-a acordat pentru Ziare.com:

De ce ati decis sa intrati in cursa pentru functia de presedinte al FRF?

Candidatura mea se bazeaza pe un program si un plan national de dezvoltare. Aceste documente au fost elaborate de mine si sunt rodul activitatii mele manageriale atat in fotbal, cat si in institutiile guvernamentale pe care le-am condus sau la care am oferit consiliere.

Se discuta prea mult despre persoane si prea putin despre programe. Fotbalul romanesc nu are nevoie de eroi, ci de strategie, viziune, solutii, management si multa munca. Nu conteaza numele persoanei care castiga, ci programul prin care fotbalul poate castiga.

Definiti principalele elemente ale programului pe baza caruia candidati

Candidand la sefia FRF, vin cu un plan clar si pe termen lung pentru dezvoltarea fotbalului romanesc. Misiunea mea principala va fi aceea de a corecta deficitul de viziune care a caracterizat gestiunea fotbalului pana acum si voi lucra in paralel la mobilizarea de resurse cat mai diverse pentru planul pe care-l am.

Respect ceea ce s-a facut pana acum, iar in munca mea de viitor voi folosi la maxim lucrurile bune existente. Voi introduce schimbari in mod treptat, dupa consultarea tuturor celor implicati si numai ca parte a unei viziuni de ansamblu, care va asigura cresterea generala a fotbalului nostru.

Planul cu care imi sustin candidatura este, in esenta, un program de convergenta, adica un program de reducere a decalajelor de dezvoltare dintre fotbalul nostru si fotbalul din tarile avansate. Sunt realist si stiu ca fotbalul romanesc nu poate urca dintr-o data in ierarhia mondiala. Dar un efort constant, bazat pe viziune si condus cu pricepere, ne va plasa pe drumul cel bun si va oferi progrese vizibile.

Care sunt atuurile pe care le aveti in raport cu ceilalti contracandidati si de ce ar trebui oamenii sa va voteze pe dvs. si nu pe altcineva?

Cred ca in fruntea Federatiei trebuie sa se afle un om matur, echilibrat, cu experienta de management, un om al dialogului, deschis, capabil sa lucreze in echipa, echidistant in raport cu cercurile de influenta din jurul fotbalului romanesc si, cel mai important, un om care propune cel mai bun program. Consider ca programul pe care l-am propus este cel mai bun, este un program echilibrat, care isi propune viziune si are solutii realiste de la mic la mare.

Numiti masurile pe care le veti lua in primele 100 de zile daca veti fi ales presedinte al FRF.

In primul rand, am in vedere realizarea unui Raport de Tara pentru fotbalul romanesc pentru ca avem nevoie de o radiografie corecta a fotbalului la momentul actual. In momentul in care voi fi ales presedintele FRF, voi adapta Planul cu care candidez in functie de rezultatele acestei radiografii.

Sustin de asemenea realizarea unor Rapoarte de Progres (o data pe an sau o data la doi ani), care sa marcheze reusitele si sa identifice zonele in care trebuie lucrat mai bine.

O alta problema pe care doresc sa o rezolv este cea a selectionerului. Eu nu am avut acces la clauzele contractuale din contractul prezent. Dar va promit ca sub mandatul meu nu se va semna niciun contract din care sa lipseasca sanctiunile in cazul necalificarii Romaniei la un turneu final. Orice selectioner va veni, el va avea ca obiectiv calificarea la urmatorul turneu european sau mondial, daca sansele nu au fost deja compromise, adica daca schimbarea se face in timpul preliminariilor, intr-o faza care nu mai poate proiecta succesul campaniei. Nu cred ca cerem prea mult, este vorba pana la urma despre calificare, nu despre castigarea campionatului mondial. Mai mult, cred ca pentru Romania calificarea nu e un obiectiv, ci o sarcina. Locul pana la final intre celelalte tari ar trebui sa fie un obiectiv. Dar pentru asta avem de muncit.

Un alt aspect foarte important, necesar a fi realizat imediat, este modificarea statutelor si regulamentelor FRF, in conformitate cu normele UEFA si FIFA. Desigur, am in vedere si o evaluare a personalului, atat colectiva cat si individuala. De asemenea, consider necesara imbunatatirea comunicarii dintre conducerea Federatiei si membrii afiliati. Pentru asta am in vedere crearea unei platforme de comunicare online, un Intranet al Federatiei, deoarece astfel putem afla problemele membrilor si putem informa asupra activitatii noastre in timp real. Cred ca este cea mai la indemana metoda. Bineinteles, membrii afiliati care nu dispun de calculator si conexiune la Internet vor fi dotati, in acest sens, de catre FRF.

Cum evaluati sansele pe care le aveti de a ajunge presedinte al FRF?

Trebuie spus de la bun inceput ca alegerile pentru Federatia Romana de Fotbal nu sunt o competitie de popularitate. Oamenii de fotbal sunt pragmatici, ei voteaza acel candidat care le castiga increderea prin capacitatea de munca, de dialog si prin programul pe care il prezinta. Fotbalul romanesc nu este o dinastie in care regele isi lasa mostenitorii pe tron.

Din acest punct de vedere, eu cred ca sansele sunt egale cu Gica Popescu. El se bucura de sustinerea lui Mircea Sandu si a fratilor Becali. Eu am sprijinul electorilor care vor o schimbare si o imbunatatire a sistemului.

Ati fost achitat deocamdata in dosarul Mita in elicopter, dar procesul continua. Explicati-ne daca acest caz nu e totusi o problema pentru dvs., mai ales ca ati si fost retinut in legatura cu acest caz?

Nu vad unde este problema. Asa cum ati spus, am fost achitat. Curtea de Apel m-a declarat nevinovat.

Ce parere aveti despre o dezbatere intre toti candidatii la sefia FRF, in mod similar cu dezbaterile din campaniile electorale pentru alegerile prezidentiale?

Nu numai ca sunt de acord, chiar o sustin. Nu cred insa ca vor fi toti de acord cu aceasta idee. Poate ca unii nu stapanesc prea bine domeniul, poate sunt constienti ca atuul lor nu este pregatirea, ci sustinerea.

Ar fi bine ca FRF sa aiba un presedinte de onoare? Il vedeti pe Mircea Sandu in aceasta pozitie daca veti castiga alegerile pentru sefia FRF?

Decizia apartine, in exclusivitate, Adunarii Generale a FRF. Astfel ca nu eu, ci tot oamenii de fotbal vor decide daca vor acorda sau nu functia de presedinte de onoare.

Mircea Sandu v-a atacat pentru ca ati decis sa candidati, desi aveti doi fii care sunt arbitri in Liga I. Credeti ca sunteti intr-un conflict de interese aici? Daca veti ajunge presedinte al FRF veti face vreo recomandare copiilor in legatura cu carierele lor?

Pentru mine familia, copiii, au reprezentat intotdeauna forta mea. Ca sa va raspund punctual, fii mei sunt deja arbitrii FIFA, adica cel mai inalt nivel, astfel ca nu vad cum as putea sa-i ajut, ca presedinte FRF.

Ce parere aveti despre Gica Popescu? Cum credeti ca se prezinta in postura de candidat pentru sefia FRF?

Gica Popescu este un baiat extraordinar si un component al unei generatii de exceptie, impreuna cu Lupescu, Dorinel Munteanu, Hagi, Prunea, Ilie Dumitrescu, Stelea si multi altii. Consider ca ar fi un bun ambasador al fotbalului romanesc si chiar ii voi face aceasta propunere cand voi fi ales presedinte al Federatiei. Daca vorbim insa de aceasta competitie, Gica Popescu are neajunsuri care il impiedica sa fie un potential bun presedinte al Federatiei:

In primul rand faptul ca are foarte multi prieteni, asa cum subliniau si analistii de sport, pe care va fi nevoit sa ii rasplateasca, in dauna celorlalti. Pe de alta parte, din pacate, experientele sale anterioare in afaceri nu-l recomanda drept cel mai bun manager.

Nu in ultimul rand, impresia oamenilor din teritoriu este ca pare mai mult un om al lojelor. Mi-e teama ca, odata instalat in fruntea Federatiei, se va izola intr-un turn de fildes, la care oamenii de fotbal obisnuiti nu vor avea acces. In tot cazul, competitia trebuie sa se desfasoare in conditii de civilizatie si respect reciproc, nu sunt de acord cu acuzatiile neintemeiate, nici cu limbajul trivial. Fotbalul nu castiga nimic din aceasta abordare. La sfarsitul acestei campanii trebuie sa ne putem privi in ochi si sa contribuim toti la revigorarea fotbalului romanesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Vasile Avram alegeri FRF, #program Vasile Avram FRF, #Vasile Avram candidatura FRF , #stiri Vasile Avram
Comentarii
Poza SEMACA123
SEMACA123
rank 1
aproape oricare puscarias,sau fost puscarias din romnia e mai