Presa de azi: "Piesa Blaga", jucata la PD-L, scrisa la Cotroceni

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 08:01
2699 citiri
Presa de azi: "Piesa Blaga", jucata la PD-L, scrisa la Cotroceni
Foto: Antena 3

Ziarele centrale de marti surprind pe prima pagina schimbarea care a avut loc la nivelul Ministerului de Interne: demisia lui Vasile Blaga si preluarea mandatului de catre Traian Igas. Nici interventia presedintelui Traian Basescu nu este uitata, cu atat mai mult cu cat seful statului este suparat pe politistii protestari.

Cum vad jurnalistii tot acest joc politic? Romania Libera considera ca Blaga a fost "mazilit pentru joc dublu", cei de la Puterea incearca sa afle daca "Vasile Blaga - inghite sau se razbuna?".

Evenimentul Zilei: Zidul PD-L din jurul lui Vasile Blaga, fisurat de Elena Udrea

Retragerea lui Vasile Blaga si intrarea lui Traian Igas la Interne oficializeaza, practic, o noua axa PD-L-ista aflata pe val, in partid si la guvernare: Udrea-Falca-Scripcaru.

Petrecuta in mai putin de 12 ore, rocada de la Interne intre Vasile Blaga si Traian Igas schimba raportul de forte in interiorul guvernului. Intrarea in guvern a lui Igas, unul dintre oamenii fara anvergura politica, impins insa in fata de filiala Arad, da semnalul ca in PD-L prinde aripi o noua garda, scrie Evenimentul Zilei.

Este vorba despre grupul Elena Udrea - Gheorghe Falca (primarul Aradului, castigatorul politic principal dupa numirea de la Interne) - George Scripcaru (primarul Brasovului care l-a impus la recenta remaniere pe Gheorghe Ialomitianu la Finante).

Daca Falca este cel care l-a propulsat pe Igas, impingandu-i numele la Cotroceni, Udrea ar fi avut si ea un rol, indirect, in aceasta conjunctura.

Surse din PD-L au declarat pentru EVZ ca aparatorii lui Blaga au incercat, in ultimul moment, sa puna problema acordarii unui vot de sustinere a sa in interiorul Biroului Permanent National (BPN), cu care sa se mearga la Cotroceni. Planul ar fi fost insa dat peste cap de opinia Elenei Udrea, potrivit careia "nu este nevoie de asa ceva", sustinerea PDL pentru un ministru fiind de la sine inteleasa.

Gandul: Gheorghe Falca, finul lui Basescu, "boteaza" noul ministru de Interne. Cum a aparut in scena Traian Igas, succesorul lui Blaga

Noul ministru de Interne are un apartament, o casa, doua masini si actiuni de jumatate de milion de lei. Numirea lui Traian Igas la sefia Internelor s-a facut dupa o zi de dezbateri in cadrul PD-L si in urma unei numiri decisa la Cotroceni, prin impunerea variantei sustinuta de catre primarul Aradului, Gheorghe Falca. Gheorghe Falca este finul lui Traian Basescu, aminteste Gandul.

Practic, Igas a avut un singur contracandidat luat in calcul de catre Emil Boc: senatorul Petru Filip, apropiat al ministrului demisionar Vasile Blaga.

Decizia luata la Palatul Cotroceni a respectat un calcul al impartirii influentei in Guvern, primarul Falca fiind "sarit" din ecuatie in cadrul remanierii de la 1 septembrie. De altfel, Gheorghe Falca a fost unul dintre numele dezbatute, luni, in cadrul discutiilor Biroului Permanent al PD-L, preferandu-se, pana la urma varianta Igas, din doua motive: anchetele DNA pe care le are in spate Gheorghe Falca si riscul impus de renuntarea la sefia Aradului, oras cheie al PD-L, unde democrat-liberalii au castigat toate alegerile din ultimii opt ani.

Practic, liderul senatorilor PD-L a fost sugerat ca fiind noul sef de la Interne de catre conducerea PD-L inca de la finalul Biroului Permanent de luni, deputatul Cristian Boureanu declarand: "Exista mai multi lideri capabili sa faca fata acestei functii. Poate fi domnul Igas, poate fi domnul Ioan Oltean, sau domnul Cezar Preda".

Romania Libera: Mazilit pentru joc dublu

Demisia lui Blaga este vazuta drept o rezolvare a unei probleme mai vechi intre acesta si seful statului. Motivele rupturii dintre Basescu si Blaga constau in nereformarea "din temelii" a serviciului de informatii a Ministerului de Interne, solicitata acum un an de seful statului, precum si legaturile complicate ale lui Vasile Blaga cu politicieni si lideri de opinie din coalitia anti-prezidentiala.

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior a declarat pe de alta parte acum cateva luni ca este "inadmisibil" ce se intampla la DGIPI si l-a somat pe fostul ministru de Interne sa finalizeze ancheta privitoare la scurgerile de informatii care s-au petrecut in perioada campaniei electorale din 2009 fiindca acest lucru intereseaza "intreaga comunitate de informatii".

Ancheta a ramas, insa, in suspensie, iar unul dintre adjunctii DGIPI numit de Vasile Blaga anul trecut este un apropiat al PSD. Acest serviciu secret al Ministerului de Interne a fost mereu suspectat ca intervine in campaniile electorale, folosindu-si logistica inclusiv pentru a-i compromite sau descuraja pe cei aflati in jocul politic, scrie Romania Libera.

Relatia dintre Traian Basescu si Vasile Blaga s-a dovedit sinuoasa si complicata in ultima vreme, mai cu seama din cauza legaturilor fostului ministru de Interne cu lideri de opinie si politicieni din cercul adversarilor presedintelui. Totusi din 2001, dupa ce Traian Basescu a castigat alegerile din PD si pana in 2008, cei doi s-au sustinut reciproc.

In 2009, Vasile Blaga a fost seful sau de campanie electorala. Inaintea alegerilor locale din 2008, Traian Basescu a sugerat pentru prima data ca Vasile Blaga nu mai face parte din cercul favoritilor sai, acuzandu-l indirect de "blat" prin "noncombat" in competitia pentru Primaria Capitalei. Presedintele Basescu se arata pe atunci suparat ca in dezbaterile televizate Vasile Blaga discuta prea amical cu ceilalti contracandidati si nu a reusit sa confirme ca poate fi cu adevarat "buldogul" PD-L.

Adevarul: "Piesa Blaga", jucata la PD-L, scrisa la Cotroceni

Revenind la demisia lui Blaga, in BPN, toti cei care au intervenit in discutie au laudat performantele demisionarului Vasile Blaga, exprimandu-si speranta ca acesta ar putea reveni asupra deciziei. Potrivit unor surse participante, printre cei care i-au luat apararea s-au numarat vicepresedintii Cristian Boureanu, Cezar Preda si Petru Filip.

"A fost un ministru foarte bun, remarcabil. Eu am fost coleg de facultate cu el, era normal sa pledez in favoarea lui, dar decizia de a-si mentine demisia sau nu ii apartine. El are toate datele, stie ce s-a intamplat in MAI", a aratat Petru Filip, unul dintre "finalistii" pentru MAI, dupa sedinta Biroului Permanent National, conform Adevarul.

Pentru mentinerea lui Blaga la MAI s-au pronuntat si prim-vicepresedintele Theodor Stolojan si vicepresedintele Ioan Oltean. Discutia despre posibilii inlocuitori ai lui Blaga s-a purtat la partid in lipsa demisionarului, aflat la Cotroceni.

Potrivit unor surse, seful statului ii ceruse demisia lui Blaga inca de sambata, cand a aparut si anuntul privind renuntarea la escorta politiei, dar fostul ministru a preferat sa-si ia un timp de gandire, spre surprinderea unor lideri democrat-liberali.

Jurnalul National: Basescu, marcat de protestul politistilor

In discursul tinut luni seara, Basescu a tinut sa sublinieze ca, in cei sase ani de mandat, protestul de vineri al politistilor din poarta Cotrocenilor reprezinta "unul din episoadele cele mai vizibile".

"Este un moment pe care n-am crezut ca o sa-l traiesc la Ministerul de Interne sau la alta institutie care tine de siguranta nationala. (...) De la acest corp de elita al tarii astept respectarea legii. Atat, nu lipsa de proteste, e democratie", a spus Basescu.

El a aratat totodata ca acest protest i-a facut pe multi romani "sa se intrebe daca in relatia cu presedintele se incalca legea si auzim ce auzim, dar in relatia cu mine, un simplu cetatean?". "Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar nu pot sa nu spun ce gandesc. Am avut la un moment dat acelasi sentiment pe care l-am avut cand am aflat ca la o mineriada nu stiu ce general celebru se bagase in portbagaj", a aratat Basescu.

Seful statului a reluat acuzatiile ca mitingul a fost ilegal, simboluri ale statului fiind "pangarite" de cei care le poarta. Basescu a remarcat totodata ca a vazut prea multe revendicari politice la un miting al politistilor, comenteaza Jurnalul National.

Ca atare, Basescu a cerut Guvernului un raport despre protestul politistilor de la Cotroceni, care va fi prezentat in sedinta CSAT programata maine. "Nu am glumit, vreau raport al Guvernului referitor la ce s-a intamplat pe 24 septembrie", a spus Basescu.

El a aratat ca demisia lui Vasile Blaga de la sefia Internelor, demers politic, substituie gesturile similare ale celor responsabili pentru ce s-a intamplat pe 24 septembrie la Cotroceni.

Puterea: Vasile Blaga inghite sau se razbuna?

Gestul lui Blaga a suprins o serie de politicieni din cercul guvernamental si din conducerea PD-L. Mai multi lideri PD-L au inceput imediat sa faca presiuni la varful partidului pentru a-i fi refuzata demisia lui Blaga.

Vicepresedintele PD-L, Ioan Oltean, a declarat la RFI ca partidul trebuie sa respinga aceasta demisie, pentru ca nu are in acest moment un om care sa-l inlocuiasca, iar imaginea Guvernului si chiar a premierului Boc ar fi afectata de plecarea acestuia.

"Este un moment totalmente nepotrivit pentru o asemenea demisie. Vasile Blaga este un excelent ministru, deci din acest punct de vedere, nu i se poate reprosa absolut nimic. Partidul, cu certitudine, va trebui sa analizeze si cred ca va trebui sa ia o decizie prin care sa respinga o asemenea atitudine. Eu voi fi unul dintre cei care se vor opune categoric unei demisii a lui Vasile Blaga, in calitatea mea de vicepresedinte si membru al Biroului Permanent National, pentru ca apreciez ca momentul este totalmente inoportun si ceea ce s-a intamplat in ziua de vineri nu i se poate reprosa lui Vasile Blaga", a mai spus Oltean, potrivit Puterea.

Si prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a spus ca Blaga nu ar trebui sa-si dea demisia. "Primul-ministru si Guvernul au inca posibilitatea de dialog, de a-l determina sa renunte la demisie", a spus Stolojan.

Corul de laudatori ai lui Blaga a continuat sa cante si in sedinta de Coalitie. Liderii UDMR au insistat pe langa premier sa nu-i accepte demisia. Marko Bela si Klememn Hunor au sustinut ca Blaga nu este vinovat pentru actiunile liderilor sindicali si l-au rugat pe acesta sa se mai gandeasca.

Mult mai aplicati, reprezentantii UNPR s-au oferit sa faca niste permutari si sa preia ei scaunul de ministru ramas liber: Gabriel Oprea sa treaca la Interne iar Cristian Diaconescu sa-l inlocuiasca pe Oprea la Ministerul Apararii. PD-L-istii nici nu au vrut sa auda nefiind dispusi sa lase din mana un minister atat de important.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#demisie Blaga, #Igas minister interne, #Basescu politisti , #demisie