Traian Ungureanu: Vasile Blaga n-a intrat in somaj politic

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 21:44
1966 citiri
Traian Ungureanu: Vasile Blaga n-a intrat in somaj politic

Esecul aparent al demisiei lui Vasile Blaga de la Ministerul de Interne reprezinta, de fapt, consolidarea unui personaj politic de credibilitate larga, considera europarlamentarul PD-L, Traian Ungureanu.

"Tricotajul verbal in marginea urzelilor care l-au adus pe Vasile Blaga in fata demisiei poate continua. Fara prea mare rost. Caci realitatea rezultata la capatul acestui esec aparent e consolidarea unui personaj politic de credibilitate larga", scrie Ungureanu pe blogul sau.

Europarlamentarul sustine ca demisia lui Vasile Blaga, pe care il considera "fara urma de indoiala cel mai bun ministru de Interne al Romaniei", a fost insotita de un joc speculativ derutant.

"In mare, pozitia standard afisata de Opozitie si de protezele ei mediatice e un umanism conciliant, complet necunoscut pana acum in randurile acestei armate de fabricat roluri si sentimente. Blaga e, deodata, stimat si regretat, oarecum postum, de vocile care au repurtat recent atata succes cu oratoriul televizat "Vintu incatusat". Omagiul acestui cor e, pur si simplu, lipsit de credibiliate. Pentru ca e ipocrit", afirma democrat liberalul.

Traian Ungureanu afirma ca, in curand, Vasile Blaga va fi rememorat ca punct de plecare intr-un sir de transformari politice masive.

"Esenta "cazului" Blaga nu sta in trecerea prin sabie a unei capacitati administrative remarcabile - asa cum se straduie sa sugereze vocile care il asaza pe Blaga in centrul colectiei de victimele a presedintelui Basescu si, deci, in afara vietii politice active.

Intr-o tara, inglodata in aparitii si disparitii politice irelevante, demisia lui Vasile Blaga e un punct extrem de important. Il vom rememora, curand, ca punct de plecare intr-un sir de transformari politice masive. Mai intai, insa, demisia lui Vasile Blaga trebuie inteleasa, dincolo de aparente si resentimente", precizeaza Ungureanu.

Europarlamentarul mai afirma ca dupa protestele politistilor, Traian Basescu a reactionat logic si ferm, pentru a readuce logica de sistem in sistem, iar Vasile Blaga a raspuns, in aceasi logica, recurgand la singurul gest posibil: demisia.

"Presedintele Basescu a sesizat prompt precedentul anti-institutional creat de iesirea din lege, uniforma si ordine de stat a politistilor care s-au ilustrat anarho-sindical, pe 24 septembrie, in fata Palatului Cotroceni. Orice derapaj minor promite o deraiere majora iar presedintele a reactionat logic si ferm, pentru a readuce logica de sistem in sistem. Vasile Blaga a raspuns, in aceasi logica, recurgand la singurul gest posibil: demisia. Adevarat, numai naivii ar putea considera "afacerea" incheiata", spune Democrat liberalul.

Potrivit lui Traian Ungureanu, socul produs de demisia lui Vasile Blaga va avea consecinte politice majore si precizeaza ca "ele trebuie cantarite cu o seriozitate care exclude atat ipocrizia mediilor de informare cat si reactiile imprimate de geografia de partid (unde partid inseamna -cu tot respectul- PD-L)".

"Inima PD-L bate cu accent ardelenesc, dupa un regulator pus la punct de Vasile Blaga. Acest aranjament structural nu e un secret pentru nimeni, asa cum nu e un secret pentru nimeni ca patidul se va simti ranit, vizat si, la limita, insultat, de "afacerea" Blaga. Abia acest tip de reactie interna e sincer si natural. Insa, ca orice exces transportat in politica de camaraderia sufleteasca, aceasta atitudine risca sa loveasca mai puternic in structura partidului.

Ce omite acest fel de a fi solidar cu Vasile Blaga e tocmai pozitia de facto a lui Vasile Blaga, politicianul relansat de demisia demna si curata de la Interne. Tricotajul verbal in marginea urzelilor care l-au adus pe Vasile Blaga in fata demisiei poate continua. Fara prea mare rost. Caci realitatea rezultata la capatul acestui esec aparent e consolidarea unui personaj politic de credibilitate larga", mai precizeaza Ungureanu.

Totodata, in opinia acestuia, "al doilea si cel mai putin notat fapt in comentariile obsedate de triplul deces al echipajului BVB e aparitia unui spatiu politic nou in interiorul sau in succesiunea PD-L".

"E exact spatiul de moralitate si credibilitate publica invocat de toate partile si din toate partile civile sau mai putin civile care depling coruptia, prostia si inertia politicii romanesti. Deocamdata, spatiul deschis de "cazul" Blaga e putin vizibil si arata, mai degraba, a ipoteza. Dar cateva lucruri se pot spune, de indata ce motoarele retorice si sentimentale tac: orice ipoteza poate deveni proiect, Vasile Blaga n-a intrat in somaj politic iar nasul proiectului e Traian Basescu. Discutia abia incepe", conchide europarlamentarul Traian Ungureanu.

Citeste si:
Scandal în USR după ce 700 de membri s-au plâns că nu au putut vota la alegerile pentru filiala din diaspora. Schimb de replici între Ghinea și Ramona Strugariu
Scandal în USR după ce 700 de membri s-au plâns că nu au putut vota la alegerile pentru filiala din diaspora. Schimb de replici între Ghinea și Ramona Strugariu
Alegerile pentru noul birou de conducere a USR Diaspora au stârnit un nou scandal după ce aproximativ 700 de membri s-au plâns că nu pot vota, iar Biroul Național (BN) al partidului a refuzat...
Rareş Bogdan anunță că PNL și PSD nu s-au înțeles cum să împartă funcțiile de prefect. Care au fost discuțiile pe banii din PNRR și pe taxa de solidaritate
Rareş Bogdan anunță că PNL și PSD nu s-au înțeles cum să împartă funcțiile de prefect. Care au fost discuțiile pe banii din PNRR și pe taxa de solidaritate
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că în şedinţa de marţi a coaliţiei nu s-a ajuns la o concluzie pentru numirea prefecţilor. Bogdan a mai susţinut că au fost "foarte mult...