Cererea lui Nica privind suspendarea decretului de numire a lui Blaga, respinsa definitiv

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 18:47
1741 citiri
Cererea lui Nica privind suspendarea decretului de numire a lui Blaga, respinsa definitiv
Foto: Arhiva

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, joi, recursul Administratiei Prezidentiale impotriva deciziei instantei inferioare, care suspendase decretul prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor, hotararea fiind definitiva.

De asemenea, Inalta Curte de Casatie si Justitie a casat sentinta Curtii de Apel Bucuresti, care a decis, pe 27 noiembrie 2009, sa suspende decretul prezidential prin care Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor, si a respins ca inadmisibila cererea formulata de Dan Nica.

ICCJ a judecat, joi, recursul facut de Administratia Prezidentiala impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti, care a decis, la cererea social-democratului Dan Nica, suspendarea executarii decretului prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar de Interne.

CAB a decis, pe 27 noiembrie 2009, suspendarea decretului prezidential prin care Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor pe motiv ca, in continutul sau se face referire la demiterea lui Nica din functie, lezandu-i acestuia reputatia, avand in vedere ca un ministru este demis doar daca este condamnat penal.

Astfel, potrivit motivarii deciziei Curtii de Apel Bucuresti (CAB) din 27 noiembrie, prin care a fost suspendata executarea decretului prezidential 1358/2009, prin care Vasile Blaga a fost desemnat ministru interimar in locul lui Dan Nica la Ministerul Administratiei si Internelor, decretul contestat ii lezeaza lui Nica reputatia, deoarece "face vorbire despre demiterea din functie a reclamantului, demitere care poate interveni doar in cazul in care un membru al Guvernului a fost condamnat penal prin hotarare judecatoreasca definitiva sau cand averea sa a fost declarata, in tot sau in parte, ca fiind dobandita in mod ilicit, printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila". Curtea arata, in motivare, ca doar cazurile aratate pot duce la demiterea unui membru al Guvernului, potrivit legii.

Astfel, se arata in motivare, "prin emiterea decretului 1358 din 1 octombrie 2009, este previzibil un prejudiciu material viiitor pentru reclamant, reputatia fiind lezata in mod grav prin mentinerea valabilitatii unui decret presedintial in care se face vorbire despre demirea din functie a reclamantului."

Potrivit Curtii, prin formularea decretului a carui executare a fost suspendata, "se creaza imaginea existentei unei condamnari penale impotriva sa (n.r.-a lui Dan Nica) sau a existentei unei hotarari irevocabile cu privire la modul ilicit de dobandire a averii de catre reclamant, aspecte care sunt de natura a-i afecta imaginea publica".

Mai mult, se arata in motivarea instantei, exista "indoieli serioase in privinta legalitatii decretului 1358/2009", deoarece prin decretul 1357/2009 a fost "revocat" din functie Dan Nica, in timp ce, prin decretul 1358, se arata ca acesta a fost demis, neexistand, deci, concordanta intre motivele mentionate in cele doua decrete, motive ce au determinat incetarea functiei lui Nica.

In ceea ce priveste respingerea exceptiei inadmisibilitatii, invocate de catre Administratia Prezidentiala, CAB arata in motivare ca aceasta nu poate fi luata in calcul, deoarece decretul contestat nu priveste raporturi ale Presedintelui Romaniei cu Parlamentul, ci cu Guvernul, motiv pentru care decretul poate fi atacat pe calea contenciosului administrativ.

De asemenea, exceptia lipsei de interes a lui Nica in cauza, invocata tot de Administratia Prezidentiala, a fost respinsa deoarece la data judecarii cauzei, Vasile Blaga isi exercita in continuare functia, deci decretul contestat avea, la momentul respectiv, efecte juridice, efecte care "vatama un drept subiectiv" al lui Dan Nica, potrivit motivarii.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, pe 27 noiembrie, actiunea social-democratului Dan Nica si a decis suspendarea executarii decretului prezidential prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor si viceprim-ministru interimar pana la pronuntarea unei decizii pe anularea decretului.

Astfel, CAB a decis, pe 27 noiembrie, sa respinga cele trei exceptii invocate de catre Administratia Prezidentiala, respectiv exceptia lipsei de interes, exceptia calitatii procesuale pasive a Administratiei Prezidentiale si exceptia inadminisibilitatii actiunii si sa admita actiunea lui Dan Nica prin care s-a cerut suspendarea decretului prezidential prin care Blaga a fost numit in fruntea MAI.

Curtea de Apel Bucuresti a inregistrat, in 19 octombrie, actiunea inaintata de Dan Nica avand ca obiect suspendarea actului administrativ publicat in Monitorul Oficial 647 din 1.10.2009.

Dan Nica a declarat, pentru NewsIn, ca in actiunea inaintata Curtii de Apel Bucuresti cere suspendarea decretului prezidential prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar la Ministerul Administratiei si Internelor. Nica a adaugat ca suspendarea decretului de numire in functie a lui Blaga nu presupune si suspendarea decretului prin care el a fost revocat din functie.

Decretul de revocare a ministrului Dan Nica si decretul de desemnare ca interimar a lui Vasile Blaga in functia de vicepremier-ministru de Interne au fost publicate pe 1 octombrie in Monitorul Oficial nr 647.

Fostul vicepremier, ministru de Interne, Dan Nica, l-a acuzat, pe 5 octombrie, pe presedintele Traian Basescu de "fals grosolan" in acte publice, deoarece acesta ar fi incalcat Constitutia prin numirea lui Vasile Blaga in locul sau, cu statut interimar, in loc sa numeasca un ministru plin. "Ne aflam in fata unui fals grosolan si care se refera din pacate la numirea viceprim-ministrului si ministrului interimar al Administratiei si Internelor, domnul Vasile Blaga", a afirmat Nica.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#supendare Blaga Nica, #revocare decret numire Blaga , #ministru Interne