Instanta a suspendat numirea lui Blaga ca ministru de Interne

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 12:06
7698 citiri
Instanta a suspendat numirea lui Blaga ca ministru de Interne

Curtea de Apel Bucuresti a dispus vineri suspendarea decretului de numire in functia de ministru de Interne a lui Vasile Blaga.

Decizia a fost data vineri dupa ce fostul ministru de Interne de PSD, Dan Nica, a contestat in instanta decizia de numire a lui Vasile Blaga, anunta Antena 3.

Pe data de 1 octombrie presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare din functie a ministrului Dan Nica si l-a numit pe Vasile Blaga pe aceeasi functie.

Pe data de 5 octombrie Dan Nica declara ca revocarea sa a fost facuta ilegal si ca ilegalitatea s-a facut cu fals in acte.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, vineri, actiunea social-democratului Dan Nica si a decis suspendarea executarii decretului prezidential prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor si viceprim-ministru interimar pana la pronuntarea unei decizii pe anularea decretului, potrivit NewsIn.

Astfel, CAB a decis, vineri, sa respinga cele trei exceptii invocate de catre Administratia Prezidentiala, respectiv exceptia lipsei de interes, exceptia calitatii procesuale pasive a Administratiei Prezidentiale si exceptia inadminisibilitatii actiunii si sa admita actiunea lui Dan Nica prin care s-a cerut suspendarea decretului prezidential prin care Blaga a fost numit in fruntea MAI.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

La termenul de vineri, 20 noiembrie, al procesului, reprezentantul Administratiei Prezidentiale a invocat trei exceptii pe cererea de suspendare formulata de Dan Nica.

Astfel, a fost invocata lipsa calitatii procesuale pasive a Administratiei Prezidentiale, consilierul juridic al institutiei argumentand ca decretul contestat a fost emis de presedintele Romaniei si nu de Administratia Prezidentiala. O a doua exceptie invocata de Presedintie a fost cea a lipsei de interes, consilierul juridic sustinand ca efectele decretului contestat s-au epuizat deja, avand in vedere ca respectivul document prevedea ca Blaga este numit ministru interimar pe o perioada de 45 de zile, perioada care a trecut.

A treia exceptie invocata, cea a inadmisibilitatii actiunii, a fost invocata de reprezentanta Adminsitratiei Prezidentiale, care a spus ca nu este de competenta instantei de contencios-administrativ sa judece un conflict constitutional intre puterile statului. De asemenea, pe fondul cauzei, consilierul juridic a cerut respingerea actiunii formulate de catre Dan Nica.

Avocatul care l-a reprezentat in instanta pe fostul ministru a cerut respingerea celor trei exceptii invocate, admiterea actiunii asa cum a fost formulata si, in consecinta, suspendarea decretului prezidential prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor si viceprim-ministru interimar.

Nica l-a acuzat pe Basescu de fals grosolan

Fostul vicepremier, ministru de Interne, Dan Nica, l-a acuzat, pe Traian Basescu, pe 5 octombrie, de "fals grosolan" in acte publice.

Potrivit social-democratului, primul om in stat ar fi incalcat Constitutia prin numirea lui Vasile Blaga in locul sau, cu statut interimar, in loc sa numeasca un ministru plin: "Ne aflam in fata unui fals grosolan si care se refera din pacate la numirea viceprim-ministrului si ministrului interimar al Administratiei si Internelor, domnul Vasile Blaga".

Dan Nica a depus la Curtea de Apel Bucuresti actiunea de "suspendare a executarii actului administrativ" prin care a fost revocat din functia de ministru al Administratiei si Internelor.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com