Instanta a suspendat numirea lui Blaga ca ministru de Interne

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 12:06
7875 citiri
Instanta a suspendat numirea lui Blaga ca ministru de Interne

Curtea de Apel Bucuresti a dispus vineri suspendarea decretului de numire in functia de ministru de Interne a lui Vasile Blaga.

Decizia a fost data vineri dupa ce fostul ministru de Interne de PSD, Dan Nica, a contestat in instanta decizia de numire a lui Vasile Blaga, anunta Antena 3.

Pe data de 1 octombrie presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare din functie a ministrului Dan Nica si l-a numit pe Vasile Blaga pe aceeasi functie.

Pe data de 5 octombrie Dan Nica declara ca revocarea sa a fost facuta ilegal si ca ilegalitatea s-a facut cu fals in acte.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, vineri, actiunea social-democratului Dan Nica si a decis suspendarea executarii decretului prezidential prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor si viceprim-ministru interimar pana la pronuntarea unei decizii pe anularea decretului, potrivit NewsIn.

Astfel, CAB a decis, vineri, sa respinga cele trei exceptii invocate de catre Administratia Prezidentiala, respectiv exceptia lipsei de interes, exceptia calitatii procesuale pasive a Administratiei Prezidentiale si exceptia inadminisibilitatii actiunii si sa admita actiunea lui Dan Nica prin care s-a cerut suspendarea decretului prezidential prin care Blaga a fost numit in fruntea MAI.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

La termenul de vineri, 20 noiembrie, al procesului, reprezentantul Administratiei Prezidentiale a invocat trei exceptii pe cererea de suspendare formulata de Dan Nica.

Astfel, a fost invocata lipsa calitatii procesuale pasive a Administratiei Prezidentiale, consilierul juridic al institutiei argumentand ca decretul contestat a fost emis de presedintele Romaniei si nu de Administratia Prezidentiala. O a doua exceptie invocata de Presedintie a fost cea a lipsei de interes, consilierul juridic sustinand ca efectele decretului contestat s-au epuizat deja, avand in vedere ca respectivul document prevedea ca Blaga este numit ministru interimar pe o perioada de 45 de zile, perioada care a trecut.

A treia exceptie invocata, cea a inadmisibilitatii actiunii, a fost invocata de reprezentanta Adminsitratiei Prezidentiale, care a spus ca nu este de competenta instantei de contencios-administrativ sa judece un conflict constitutional intre puterile statului. De asemenea, pe fondul cauzei, consilierul juridic a cerut respingerea actiunii formulate de catre Dan Nica.

Avocatul care l-a reprezentat in instanta pe fostul ministru a cerut respingerea celor trei exceptii invocate, admiterea actiunii asa cum a fost formulata si, in consecinta, suspendarea decretului prezidential prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor si viceprim-ministru interimar.

Nica l-a acuzat pe Basescu de fals grosolan

Fostul vicepremier, ministru de Interne, Dan Nica, l-a acuzat, pe Traian Basescu, pe 5 octombrie, de "fals grosolan" in acte publice.

Potrivit social-democratului, primul om in stat ar fi incalcat Constitutia prin numirea lui Vasile Blaga in locul sau, cu statut interimar, in loc sa numeasca un ministru plin: "Ne aflam in fata unui fals grosolan si care se refera din pacate la numirea viceprim-ministrului si ministrului interimar al Administratiei si Internelor, domnul Vasile Blaga".

Dan Nica a depus la Curtea de Apel Bucuresti actiunea de "suspendare a executarii actului administrativ" prin care a fost revocat din functia de ministru al Administratiei si Internelor.

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...