Cu sau fara legatura cu noul sport al politistilor, aruncatul cu cascheta peste gardul Cotrocenilor, in Ministerul de Interne se anunta o reforma de proportii.
Institutia a supus deja dezbaterii publice un proiect de lege referitor la reducerea cheltuielilor bugetare, care cuprinde si criteriile pentru micsorarea personalului.
Premisa de la care pleaca proiectul de lege este simpla si matematica: Romania are prea multi politisti, cadre militare, soldati si gradati voluntari, functionari publici si personal contractual. Mai precis, cu o medie de de 500 de astfel de angajati la 100.000 de locuitori, ne situam cu 25% peste media europeana.
Potrivit proiectului, selectarea celor care pleaca se va face tinand cont de implicarea in fapte cu caracter penal, analiza antecedentelor disciplinare, comportamentul necorespunzator cerintelor de etica si deontologie profesionala, pregatirea necesara ocuparii postului, experienta profesionala, evaluarea activitatii profesionale individuale.
Teoretic suna bine, practica insa ar putea sa ne omoare. Caci dincolo de cifre si enunturi, Romania nu arata deloc ca o tara cu exces de forte de ordine. Dimpotriva. Din trafic pana in zona criminalitatii organizate, pare mai mult ca un sat fara caini sau cu caini foarte ineficienti. Si asta din doua motive, in principal.
Pe de-o parte, o fi numarul anagajatilor Internelor foarte mare, insa ma tem ca excesul nu este pe strada, in combaterea si prevenirea criminalitatii de toate felurile, ci prin birouri, unde-i cald si bine. Daca restructurarea nu va actiona in special in aceasta zona ineficienta si clientelara, ea nu va avea ca efect decat o si mai precara siguranta a cetateanului.
Dar restructurarea si premisele ei sunt foarte interesante din punct de vedere politic. Unde descoperim asadar acest exces de personal? In Ministerul pastorit pana in urma cu doar vreo doua luni de cel considerat cel mai bun ministru de Interne din ultimii ani, cel caruia dupa demisie chiar si Opozitia ii ridica osanale. Vasile Blaga a plecat de la conducerea MAI ca un erou cazut pe nedrept in lupta cu Traian Basescu. Acelasi Vasile Blaga care prin vara, cand incepuse febra restructurarilor, declara ritos ca el nu mai are de unde sa taie, caci MAI inregistreaza, dimpotriva, deficit de personal?
Daca mai punem la socoteala cati sorici convietuiau in pace si prietenie cu mararii, dar si ratarea Schengen, cauzata inclusiv de ineficienta combatere a criminalitatii, vedem ca soclul pe care statea suit Vasile Blaga are fisuri cat pumnul, iar plecarea sa de la Interne nu este o pierdere prea mare. Dar ea ar fi trebuit sa fie determinata de aceste considerente nu de ceea ce a provocat-o, de fapt. Daca protestul din septembrie al politistilor nu s-ar fi incheiat asa cum s-a incheiat, oare Vasile Blaga ar mai fi fost demis si ar mai fi remarcat cineva excedentul de personal de la Interne?
La fel de interesant este cine trage cortina de pe situatia din MAI. Traian Igas, reprezentantul lui Gheorghe Falca, sustinut de aripa Udrea sa devina sef al PD-L la congresul din primavara. De unde ar putea intampina cea mai serioasa opozitie? Din partea aripii Blaga. Secretarul general a si anuntat, de altfel, ca daca se supara ar putea candida el insusi pentru presedintia PD-L.
Daca dl. Igas a folosit reforma din MAI ca pe un ciocan numai bun de pocnit soclul lui Vasile Blaga, ar fi bine sa fie atent sa nu-si dea cu el peste degete, caci fostul ministru nu este cu totul rupt de Interne, iar iesirea de erou, care nu-si tradeaza camarazii, pe care si-a realizat-o ii asigura inca multa influenta printre fostii subordonati. Ma indoiesc asadar ca-i va scapa vreun pas gresit al lui Traian Igas, iar muscatura buldogului poate fi fatala.