Opinii: Reforma cu iz de vendeta in MAI

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Decembrie 2010, ora 08:43
6654 citiri
Opinii: Reforma cu iz de vendeta in MAI

Cu sau fara legatura cu noul sport al politistilor, aruncatul cu cascheta peste gardul Cotrocenilor, in Ministerul de Interne se anunta o reforma de proportii.

Institutia a supus deja dezbaterii publice un proiect de lege referitor la reducerea cheltuielilor bugetare, care cuprinde si criteriile pentru micsorarea personalului.

Premisa de la care pleaca proiectul de lege este simpla si matematica: Romania are prea multi politisti, cadre militare, soldati si gradati voluntari, functionari publici si personal contractual. Mai precis, cu o medie de de 500 de astfel de angajati la 100.000 de locuitori, ne situam cu 25% peste media europeana.

Potrivit proiectului, selectarea celor care pleaca se va face tinand cont de implicarea in fapte cu caracter penal, analiza antecedentelor disciplinare, comportamentul necorespunzator cerintelor de etica si deontologie profesionala, pregatirea necesara ocuparii postului, experienta profesionala, evaluarea activitatii profesionale individuale.

Teoretic suna bine, practica insa ar putea sa ne omoare. Caci dincolo de cifre si enunturi, Romania nu arata deloc ca o tara cu exces de forte de ordine. Dimpotriva. Din trafic pana in zona criminalitatii organizate, pare mai mult ca un sat fara caini sau cu caini foarte ineficienti. Si asta din doua motive, in principal.

Pe de-o parte, o fi numarul anagajatilor Internelor foarte mare, insa ma tem ca excesul nu este pe strada, in combaterea si prevenirea criminalitatii de toate felurile, ci prin birouri, unde-i cald si bine. Daca restructurarea nu va actiona in special in aceasta zona ineficienta si clientelara, ea nu va avea ca efect decat o si mai precara siguranta a cetateanului.

Dar restructurarea si premisele ei sunt foarte interesante din punct de vedere politic. Unde descoperim asadar acest exces de personal? In Ministerul pastorit pana in urma cu doar vreo doua luni de cel considerat cel mai bun ministru de Interne din ultimii ani, cel caruia dupa demisie chiar si Opozitia ii ridica osanale. Vasile Blaga a plecat de la conducerea MAI ca un erou cazut pe nedrept in lupta cu Traian Basescu. Acelasi Vasile Blaga care prin vara, cand incepuse febra restructurarilor, declara ritos ca el nu mai are de unde sa taie, caci MAI inregistreaza, dimpotriva, deficit de personal?

Daca mai punem la socoteala cati sorici convietuiau in pace si prietenie cu mararii, dar si ratarea Schengen, cauzata inclusiv de ineficienta combatere a criminalitatii, vedem ca soclul pe care statea suit Vasile Blaga are fisuri cat pumnul, iar plecarea sa de la Interne nu este o pierdere prea mare. Dar ea ar fi trebuit sa fie determinata de aceste considerente nu de ceea ce a provocat-o, de fapt. Daca protestul din septembrie al politistilor nu s-ar fi incheiat asa cum s-a incheiat, oare Vasile Blaga ar mai fi fost demis si ar mai fi remarcat cineva excedentul de personal de la Interne?

La fel de interesant este cine trage cortina de pe situatia din MAI. Traian Igas, reprezentantul lui Gheorghe Falca, sustinut de aripa Udrea sa devina sef al PD-L la congresul din primavara. De unde ar putea intampina cea mai serioasa opozitie? Din partea aripii Blaga. Secretarul general a si anuntat, de altfel, ca daca se supara ar putea candida el insusi pentru presedintia PD-L.

Daca dl. Igas a folosit reforma din MAI ca pe un ciocan numai bun de pocnit soclul lui Vasile Blaga, ar fi bine sa fie atent sa nu-si dea cu el peste degete, caci fostul ministru nu este cu totul rupt de Interne, iar iesirea de erou, care nu-si tradeaza camarazii, pe care si-a realizat-o ii asigura inca multa influenta printre fostii subordonati. Ma indoiesc asadar ca-i va scapa vreun pas gresit al lui Traian Igas, iar muscatura buldogului poate fi fatala.

Șef de partid după respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă: Unii liderii politici ”abia acum descoperă că au în față un partid-stat cu năravuri vechi din anii '90”
Șef de partid după respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă: Unii liderii politici ”abia acum descoperă că au în față un partid-stat cu năravuri vechi din anii '90”
Eugen Tomac, președintele PMP, consideră ”absurdă” decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, deși vede în acest personaj politic o...
Câte milioane de euro plătesc PSD, PNL și AUR pentru apariții TV în campania electorală
Câte milioane de euro plătesc PSD, PNL și AUR pentru apariții TV în campania electorală
PSD, PNL și AUR au plătit sume impresionante de bani pentru a se promova în campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. O investigație Snoop.ro,...
#Ministerul Interne reforma, #politisti reforma Minister Interne , #ministru Interne
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza maxi
maxi
rank 5
ADICA CE VOR ASTIA?!?! CA SA SCAPE NEPEDEPSITI PORTOCALII SA DISTRUGA POLITIA ROMANA?!?!
  1. Șef de partid după respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă: Unii liderii politici ”abia acum descoperă că au în față un partid-stat cu năravuri vechi din anii '90”
  2. Câte milioane de euro plătesc PSD, PNL și AUR pentru apariții TV în campania electorală
  3. Încă nouă candidați, în situația Dianei Șoșoacă. Biroul Electoral Central le-a respins candidaturile la alegerile pentru funcția de președinte
  4. PSD face din nou „avansuri” UDMR pentru o coaliție din 2025. Pericolul prieteniei dintre partidul lui Hunor și Fidesz-ul lui Orban. „Este un risc electoral”
  5. Ce șanse au românii să meargă în SUA anul viitor fără vize. Demersurile Guvernului în acest sens
  6. CTP îl compară pe Geoană cu Trump și Vadim Tudor: „Mă uluia plonjonul în haznaua electorală a până ieri secretarului general-adjunct NATO”
  7. Motivele pentru care Biroul Electoral Central a respins a doua candidatură a Dianei Șoșoacă. Ce a lipsit din dosarul depus de aceasta
  8. Fost șef CCR, despre cazul Șoșoacă: ”În Constituţia României nu este interzis să mergi la Ambasada Rusiei”
  9. Rareș Bogdan, atac furibund la PSD: „Blocarea candidaturii Dianei Şoşoacă este un caz de exercitare a suveranităţii de către un grup”
  10. CNCD, reacție după declarațiile antisemite ale Dianei Șoșoacă: ”Prevederile legale nu sunt aplicate de instituțiile competente și de justiție în România”