Vanghelie: In mandatul lui Blaga s-au sustras documente despre Hayssam

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 20:08
1411 citiri
Vanghelie: In mandatul lui Blaga s-au sustras documente despre Hayssam

In primul mandat de ministru al Internelor, Vasile Blaga ar fi permis sustragerea unor documente legate de Omar Hayssam, imediat dupa fuga acestuia din Romania, a acuzat vineri seara liderul PSD Bucuresti Marian Vanghelie.

"In acea perioada, s-au tras la xerox si s-au luat din interior o serie de documente. O parte din documente s-au sustrat si au disparut cand era dumnealui ministru de Interne" a declarat Marian Vanghelie, adaugand, intr-o interventie la Antena 3, ca "Doi si-un sfert" l-ar fi interceptat pe procurorul Ciprian Nastasiu, impreuna cu Omar Hayssam.

Ministrul interimar al MAI, Vasile Blaga, l-a acuzat in schimb pe Dan Nica de faptul ca, in perioada in care a condus MAI, ar fi refuzat sa demita o serie de persoane din minister, desi stia ca acestora li se retrasese certificatul ORNISS pentru ca au copiat si transmis "cui nu trebuie" informatii secrete.

Vasile Blaga a precizat ca motivul pentru care a schimbat "atat de repede" o serie de oameni din functii, odata cu preluarea conducerii ministerului, este acela ca fostul ministru al Internelor, Dan Nica, nu ar fi procedat la schimbarea unor persoane "care nu mai aveau acces la informatii clasificate, datorita scurgerii de informatii" din arhiva serviciului de informatii al ministerului.

Si fostul ministru de Interne, Dan Nica, a facut vineri referire la copierea unei serii de documente, solicitandu-i lui Vasile Blaga sa precizeze clar in mandatul cui s-a petrecut incidentul.

"Dl Nica stia inca de la mijlocul lunii septembrie ca persoane cu functii de raspundere si cu obligatii serioase in structura MAI nu mai au acces la informatii secrete, ca li s-a retras certificatul ORNISS. Stia acest lucru pentru ca am vazut intrarile catre domnia sa de materiale dinspre Arme. Cu toate astea, nu i-a dat afara a doua zi pe acei oameni din functii. [...] Eu, spre deosebire de dl Nica, spun numai ce pot proba", a declarat Blaga.

El a explicat faptul ca, inainte de a li se retrage certificatul, persoanele respective aveau dreptul sa se uite la acele informatii, dar nu aveau voie sa le copieze si sa le dea mai departe.

Vasile Blaga a negat ca scurgerea de informatii s-ar fi petrecut in timpul mandatului sau, calificand drept "iresponsabile" afirmatiile publice lansate de Marian Vanghelie la adresa continutului arhivei "Doi si-un sfert" (DGIPI).

Pe de alta parte, Blaga a sugerat ca are informatii ca la MAI s-a petrecut o scurgere importanta de informatii, iar problema se afla in ancheta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In replica, liderul PSD Bucuresti l-a amenintat pe Vasile Blaga ca va depune plangere penala impotriva sa, "pentru tot ce-a declarat si semnat" in timpul mandatului de ministru.

E.E.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#documente sustrase Hayssam Blaga, #Vanghelie judecata Blaga, #sustragere documente DGIPI , #ministru Interne