Blaga, deocamdata, la butoanele unui partid in dezbinare (Opinii)

Marti, 26 Martie 2013, ora 09:02
14371 citiri
Blaga, deocamdata, la butoanele unui partid in dezbinare (Opinii)
Foto: Ziare.com

De multe ori in sport se aplica deviza "cinste invingatorului, onoare celui invins". Exemplul edificator poate proveni din box. O disciplina considerata de unii brutala, nemiloasa, vecina cu barbaria. Pentru altii, pugilismul e o arta, "scrima cu manusi".

Dupa runde extenuante, sfarsiti de loviturile de ciocan primite, uneori insangerati, cei doi protagonisti ai careului magic au puterea cavalereasca de a se imbratisa, semn ca intre ei n-a existat ura si patima orbitoare.

O pilda demna de urmat intr-o profesie dupa ale carei legi se invarte lumea de secole intregi: politica. Pentru a lua un exemplu recent derulat, indiferent care ar fi fost invingatorul ori perdantul competitiei pentru sefia PDL, o strangere de mana si un zambet izvorat din politete ar fi fost epilogul perfect.

Nu stiu daca s-a fugit cu urna sau daca s-a votat prin neprezentare. Sunt aspecte care ii privesc direct pe cei implicati in scrutin, dar semintele vrajbei si ale neincrederii au fost aruncate. Nu se intampla doar in Romania. State cu pretentii in democratie selecta s-au confruntat cu "malpraxisuri" similare.

Premise si certitudini

Ce urmeaza sa se intample in PDL dupa actul consumat sambata? Daca acea contestatie anuntata de dna Udrea nu va avea efect si, probabil, asa se va intampla, "dezbinarea" enuntata de catre Sever Voinescu va fi tradusa prin splitare.

Cum frauda n-ar fi existat, deoarece conform spuselor lui Mircea Toader "voturile s-au numarat de mai multe ori", iar ochiul de Argus al unei camere video a fost fixat pe urna, Blaga este premiantul intrecerii. Dovedit un car de lupta, presedintele PDL are, prin fisa postului, menirea transformarii partidului intr-un redutabil jucator al Opozitiei.

Degrevarea de influenta lui Traian Basescu ii da gradul de miscare necesar. El este insa adeptul unei ordini de tip cazon, unde inflexibilitatea are un rol insemnat. Mai putin charismatic, lent, fara abilitati de diplomatie, Vasile Blaga poate fi mai degraba un antrenor de cadeti ce pregateste schimbul de maine. Un educator cu uniforma lasata acasa.

Eventuala plecare din partid a nucleului forte Basescu-Udrea-Boc anuleaza un important arsenal de munitie al actualei Puteri. Centrata mult timp, in pofida propriei neputinte si a gafelor bifate la capitolul coerenta, pe invinovatirea triumviratului mentionat.

Asa cum a declarat, Monica Macovei isi va vedea de drumul sau de parlamentar international, deoarece nu are proiecte comune cu gruparile Blaga si Udrea. Oricum, aceasta ruptura in PDL va lasa urme adanci, dincolo de entuziasmul, cu siguranta trecator, al fostului ministru de Interne si supararea omologului sau din Turism.

Tonuri si scenarii

Vasile Blaga da semne ca intelege aluziile la nivel de zvon potrivit carora aleea ce duce spre garnizoana liberala ar fi cea mai propice de urmat: "Daca ar fi sa se rupa PDL, ne simtim mai aproape de PNL", afirma acesta. Interesant e ca unul din polii USL, anume cel social-democrat, confirma ipoteza.

"Incurajarile", mai mult sau mai putin disimulate, vin chiar din partea lui Victor Ponta, cel care spune ca: "E posibil ca Blaga sa-l sprijine pe Antonescu. PNL are dreptul legitim de a reface dreapta, absorbind PDL condus de Blaga". Tot co-liderul USL sustinea, recent, ca pana in 2016 vor exista doua forte puternice si distincte - de stanga si de dreapta - care, inevitabil, se vor confrunta.

Ramane de urmarit, in cazul unei fuziuni PNL-PDL, ce zestre de procente va aduce ultimul in bagajul liberal. Fiindca veni vorba de partidul condus de Crin Antonescu, oarecum proaspatul "imigrant", Sorin Frunzaverde, le-a dat de gandit unora dintre tutorii sai adoptivi, sugerand o apropiere a PNL de PPE, grup european atat de hulit in randul liberalilor romani.

Si in privinta unei eventuale reluari a procedurii de suspendare a presedintelui Basescu, candva o tinta comuna si predilecta in USL, au aparut tonalitati diferite. In vreme ce dl Antonescu a declarat fara echivoc: "Nu am cerut si nu cer suspendarea lui Basescu", Victor Ponta mentiona ca: "E benefica presiunea pentru suspendarea lui Traian Basescu".

Revenind la PDL, este posibil ca factiunea condusa de Elena Udrea sa purceada alaturi de presedintele de la Cotroceni la coagularea unei noi formatiuni de dreapta. Probabil, pe osatura Miscarii Populare, fiindca gruparea condusa de MRU nu intra in calculul unei combinatii politice.

Pana atunci, reluand imagini recente de la Conventie, am asistat la reciproce acuzatii de minciuna. Ei si? "Cateodata oamenii se impiedica de adevar, dar de cele mai multe ori se ridica si merg mai departe", scria odinioara Emil Cioran.

Se va retrage Anamaria Gavrilă după validarea candidaturii sau rămâne și ea în cursa pentru Cotroceni? Mișcarea politică a liderei POT
Se va retrage Anamaria Gavrilă după validarea candidaturii sau rămâne și ea în cursa pentru Cotroceni? Mișcarea politică a liderei POT
Scena politică românească se pregătește pentru o competiție electorală intensă în care tabăra suveranistă încă joacă un rol important chiar dacă nu mai are rol principal Călin...
Noile sondaje, desființate de un sociolog renumit: „Aceste cifre sunt absolut irelevante și complet rupte de realitatea momentului”
Noile sondaje, desființate de un sociolog renumit: „Aceste cifre sunt absolut irelevante și complet rupte de realitatea momentului”
Alegerile prezidențiale din acest an promit surprize și răsturnări de situație pe măsură ce au apărut unele candidaturi neașteptate. Se fac speculații și evaluări din partea tuturor...
#Blaga sef PDL, #Blaga conventie PDL, #Blaga alegeri PDL, #Blaga lupta Udrea , #PDL
  1. Se va retrage Anamaria Gavrilă după validarea candidaturii sau rămâne și ea în cursa pentru Cotroceni? Mișcarea politică a liderei POT
  2. Noile sondaje, desființate de un sociolog renumit: „Aceste cifre sunt absolut irelevante și complet rupte de realitatea momentului”
  3. Pentru George Simion, alegerile prezidențiale din mai ar putea fi totul sau nimic. Ce denotă ezitările liderului AUR
  4. "Nu dau doi bani pe interdicţia lor". Șoșoacă, replică violentă după ce nu mai are voie să intre în Ucraina. "SBU e acel serviciu care organizează asasinate în străinătate"
  5. Scenariile după prezidențiale, prezentate de Ciprian Ciucu: Ro-exit, blocaj instituțional între Cotroceni și Guvern, ”Nemuritorul” sau ”Die hard”
  6. "Această coaliție n-are cum să meargă mai departe". Motivul din spatele predicției sumbre făcute de liderul UDMR
  7. Acuzații grave ale lui George Simion la adresa lui Ilie Bolojan. "Pregătesc fraudări masive prin softurile STS"
  8. Împărțirea electoratului suveranist în tabloul final al candidaturilor. Cum le dictează conștiința susținătorilor lui Călin Georgescu
  9. De ce numărul semnăturilor necesare pentru candidatura la prezidențiale este prea mare și cine este interesat să rămână așa
  10. Șoșoacă, interzisă în Ucraina. Declarațiile controversate și scrisoarea trimisă lui Putin au înfuriat Kievul