Boc si Blaga: marele blat din PD-L (Opinii)

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 09:28
5074 citiri
Boc si Blaga: marele blat din PD-L (Opinii)
Foto: Arhiva

Sa nu fim uimiti daca, in final, se vor infrunta Emil Boc si Teodor Paleologu pentru functia de presedinte al PD-L. Nu pentru ca va fi un tur doi si celebrul fiu de liberal il va surclasa pe Blaga.

Paleologu nu poate lua mai mult de doua sau trei procente din totalul delegatilor, probabil cei mai euforici dintre ei, care se vor gandi sa ii rasplateasca distractia pe care le-a oferit-o.

Blaga, insa, poate lua suficient de multe voturi cat sa ii ameninte scaunul lui Boc. Vrea Blaga asta oare? El zice ca vrea. Se simte chiar jignit daca sugerezi ca ar avea vreun plan ascuns de negociere cu gruparea lui Boc. Dar sa cantarim exact jocul din partid.

E clar ca, daca nu se supraestima, Blaga ar fi putut pastra lejer functia de secretar general al PD-L. Care nu era de colo. Cel putin la democrat-liberali, "SG-ul" este chiar mai important decat presedintele. El face si desface liste de candidati, controleaza parlamentari, uneori si ministri. E o functie pentru un om puternic.

Blaga insa a vrut sa profite de caderea de popularitate a lui Boc pentru a-i lua locul la butoane in fruntea organizatiei politice. A crezut ca a venit timpul lui. Sortii i-au suras chiar cu mult timp inainte sa se dea startul campaniei interne. Doar ca s-a dovedit un zambet amagitor al Fortunei. Caci taticul de la Cotroceni inca nu intrase in joc. Si, cand a intrat in joc, in jurul lui Blaga s-a facut un mare vid.

Perspectivele victoriei sunt acum mult mai sumbre. Buldogul risca sa piarda si ce avea. Cata vreme ramane in cursa, functia de secretar-general va fi adjudecata de vreun ambitios sustinator al lui Emil Boc. Ar putea sa prinda o functie de vicepresedinte, dar asta va fi mult mai putin decat inainte. Ar fi chiar o umilinta.

Si atunci, ce sanse ar fi pentru Blaga sa nu piarda chiar totul? Poate ca inca isi estimeaza optimist sortii de izbanda. In fond, Boc ramane incert ca orizont politic pentru majoritatea pedelistilor. A zis el sa avem incredere ca stie ce face, dar cati dintre delegatii din mai 2011 il vor lua in serios cu asemenea indemnuri?

Si, totusi, pe masura ce iese la televizor, tot mai multi isi zic ca Blaga nu se poate ridica la inaltimea micutului Boc, mai ales in privinta coerentei discursului mobilizator. Din acest punct de vedere, Blaga ar putea spera la mai mult daca ar juca pe cartea "tace si face", cu un mare accent pe "tace". Nici atacurile sub centura la Stoica si Flutur, bine plasate in presa, nu cred ca ii vor creste sansele lui Blaga sa obtina o victorie.

Pe ultima suta de metri, cand va realiza ca tot Boc va ramane presedinte, Blaga se va retrage si va pretinde functia de secretar-general. Cred ca asta se va intampla nu la cererea oamenilor sai, ci la cererea oamenilor lui Boc.

Nici Boc nu prea are chef de o competitie interna. Pana la urma, el si Blaga n-au avut prea multe de impartit. Blaga l-a condus in partid, l-a condus si in Guvern cand era ministru. N-are Boc orgolii din astea. El crede ca l-a ajutat, i-a facut un bine.

De fapt, nimeni din partid nu are chef de competitia asta. Oamenii lui Boc cel mai putin. Oamenii lui Blaga sunt mai belicosi pentru ca au acumulat multa frustrare in ultimii ani. Echipa lui Boc e prea ocupata cu masa de pranz si siesta ca sa-si strice cheful cu cateva injuraturi si dat la gioale.

Deja il roaga pe "prietenul Vasile" sa renunte, prin vocea lui Tabara. Vor mai aparea si alti naivi care sa ceara oprirea ostilitatilor. Ei nu inteleg ca nu a venit inca momentul. Batalia abia a inceput. Nu se cere asta atunci cand se trag primele salve de tun. Dupa ce campul se va umple de cadavre si sange, atunci e momentul armistitiului.

Iar armistitiul din PD-L va fi unul din cele mai stranii. Pentru ca nu cel cazut la pamant va ridica steagul alb, ci cel care se teme ca inamicul va ramane fara nicio sulfare daca lupta continua. Asta o stie foarte bine si Blaga si asteapta sa vina momentul cand corul sustinatorilor lui Boc ii va cere sa vina alaturi de ei. Bineinteles, promitandu-i-se functia de secretar general.

E ciudat sa fii umplut de sange, dupa care sa pui conditii adversarului ca sa te opresti din incasat. Dar si un asemenea scenariu face parte din viata unui partid care detesta competitia si iubeste negocierile.

Daca as fi una din delegatele la congres, cand Blaga isi va anunta retragerea, as vota, plina de dispret, cu Paleologu. In fond, ar fi un vot corect.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#congres PDL Boc Blaga, #armistitiu Boc Blaga , #PDL