Bugetul, atacat la CCR. PDL sustine ca s-a adoptat fara cvorum

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 12:14
4290 citiri
Bugetul, atacat la CCR. PDL sustine ca s-a adoptat fara cvorum
Foto: Antena 3

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a anuntat vineri ca parlamentarii democrat-liberali vor depune o sesizare la Curtea Constitutionala, din cauza ca bugetul pe anul 2013 ar fi fost votat fara a exista cvorum, incepand cu anexa bugetului Ministerului Educatiei.

"Colegii mei au si formulat o sesizare la Curtea Constitutionala, suntem in interiorul celor cinci zile pentru sesizarea Curtii si o vom depune la Curtea Constitutionala", a afirmat Vasile Blaga, la Realitatea Tv.

"In momentul in care s-a votat pe articole anexa Ministerului Educatiei, nu era nevoie de cvorum pe sedinte. Numai ca, in momentul in care s-a votat anexa in ansamblu, bugetul Ministerului Educatiei, era nevoie de un apel nominal pentru a se vedea daca ne aflam in cvorum. Era clar ca nu aveam cvorum de sedinta.

(...) Cand s-a votat pe articole, nu am cerut cvorum. Articolele se voteaza cu jumate plus unu din numarul celor prezenti. In momentul in care votezi o lege - bugetul Ministerului Educatiei - am invocat cvorum. Le-am spus colegilor ca suntem a doua zi, trebuie sa avem cvorum de sedinta", a mai spus liderul democrat-liberal.

Acesta a precizat ca cel mai probabil contestatia va fi depusa vineri, desi termenul este de o saptamana si ar putea fi depusa si luni dimineata.

Senatorul PDL sustine nu poate face previziuni privind sansele de reusita ale sesizarii PDL, pentru ca ar insemna sa faca presiune "asupra unei institutii care trebuie respectata de toti".

"Daca se va adopta, se va rediscuta bugetul, de la bugetul Ministerul Educatiei in continuare. Ce s-a votat inainte nu am contestat nimic", a subliniat Vasile Blaga.

Presedintele PDL a adaugat ca nu va contesta niciodata "dreptul paralmentarilor Puterii de a sustine Guvernul si de a nu fi de acord cu amendamentele Opozitiei", dar ca "nimeni nu poate sa ia dreptul unui parlamentar de a spune un punct de vedere, iar cadrul in care trebuie sa il spuna trebuie sa fie unul regulamentar".

Reactia Puterii: Amanarea bugetului e prostie paguboasa

In replica, prim-ministrul Victor Ponta a spus ca sesizarea Curtii Constitutionale de catre PDL, in cazul votarii Legii bugetului, este menita sa acopere o lipsa de idei concrete si serioase a Opozitiei.

"E dreptul lor sa faca ce contestatie vor, doar ca asta e doar o miscare sa acopere absenta lor totala de la dezbaterea Bugetului si lipsa de idei concrete si serioase. Faptul ca amana cu cateva zile intrarea in vigoare a bugetului e doar o prostie paguboasa", a declarat premierul, pentru Pesurse.ro.

Opozitia acuza ca, in noaptea de miercuri spre joi, la ora 00:30, nu a mai existat cvorumul de 50 la suta plus unu pentru votarea bugetului, astfel ca toate anexele aprobate dupa ora aceea nu au intrunit cvorumul legal.

Buget 2013: Legea bugetului a fost adoptata

Bugetul, adoptat de parlament: Daca statutul nu se modifica, deputatii raman fara salarii in mai

Legea bugetului de stat si legea bugetului asigurarilor sociale au fost votate joi de Parlament. Legea bugetului de stat a fost votata cu 309 voturi pentru, nicio abtinere si 108 voturi impotriva, in timp ce legea bugetului asigurarilor sociale a fost votata cu 310 voturi pentru, nicio abtinere si 109 voturi impotriva.

PDL a votat impotriva bugetului, sustinand ca acesta este unul de "supravietuire".

Sedinta de buget dupa 12 noaptea, parlamentarii PDL au plecat si nu a existat cvorum

Parlamentarii PDL au parasit sala de plen, noaptea, in jurul orei 00.30, nemultumiti de faptul ca presedintele de sedinta, Viorel Hrebenciuc, a cerut votul deputatilor si senatorilor pentru prelungirea programului de lucru fara verificarea cvorumului.

In absenta parlamentarilor PDL, deputatii si senatorii au votat bugetul Ministerului Educatiei, fiind inregistrate 123 de voturi "pentru" si 23 "impotriva".

Dupa ce contestatia PDL va ajunge la Curtea Constitutionala, magistratii nu au niciun termen pana cand sa decida in legatura cu bugetul.

Daca magistratii vor respinge contestatia PDL, bugetul va merge la Cotroceni, iar presedintele Traian Basescu va avea la dispozitie 20 de zile pentru a-l promulga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vasile Blaga PDL contestatie CCR, #PDL sesizare CCR cvorum vot buget, #PDL cvorum vot buget , #PDL
Comentarii