Cardinalul Bisericii Greco-Catolice: Solutia PDL, similara cu pozitia FSN din 1990

Joi, 16 Mai 2013, ora 21:48
2049 citiri
Cardinalul Bisericii Greco-Catolice: Solutia PDL, similara cu pozitia FSN din 1990
Foto: bru-italia.eu

Preafericirea sa Cardinal Lucian Muresan, Intaistatatorul Bisericii Greco-Catolice, a adresat o scrisoare, joi, presedintelui PDL, Vasile Blaga, prin care isi exprima "deosebita ingrijorare si neliniste" fata de un nou proiect de lege anti greco-catolic initiat de vicepresedintele PDL Ioan Oltean.

"Proiectul respectiv cauta prin toate mijloacele sa opreasca retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate in 1948 si date de catre comunisti Bisericii Ortodoxe, chiar si cand acestea sunt castigate in instanta definitiv si irevocabil", se mentioneaza in deschiderea scrisorii remise Ziare.com.

"Acest proiect de lege consfinteste epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania inceputa de catre comunisti", se arata in continuarea documentului.

Solutia propusa de vicepresedintele PDL Ioan Oltean de rezolvare a situatiei acestor proprietati printr-o comisie mixta, care sa tina "seama de dorinta credinciosilor din comunitasile care detin aceste bunuri", este similara cu pozitia FSN-ului din 1990 ce desconsidera dreptul de proprietate, continua scrisoarea.

Potrivita acesteia, vicepresedintele PDL Ioan Oltean a mai fost initiatorul unui alt proiect de lege anti greco-catolic (PL368/2007) care prevedea ca proprietatile greco-catolice confiscate de comunisti sa ramana in posesia Bisericii Ortodoxe in baza principiului majoritatii. Proiectul respectiv a fost recent respins de Camera Deputatilor.

In scrisoare se explica ca Biserica Greco-Catolica a propus Bisericii Ortodoxe folosirea alternativa a bisericilor greco-catolice confiscate, lucru refuzat de reprezentantii Bisericii Ortodoxe.

Scrisoarea Cardinalului Lucian Muresan condamna, de asemenea, "manipularea grosolana" a opiniei publice pe marginea acestui proiect de lege, care a fost dusa in eroare.

"Ne adresam dumneavoastra direct, in calitatea pe care o aveti de presedinte al Partidului Democrat Liberal, si implicit partidului pe care-l conduceti, ca acest proiect rusinos sa fie retras deindata," a spus Cardinalul Muresan, in scrisoarea catre Vasile Blaga.

"Biserica Greco-Catolica cere ca sa-i fie respectate drepturile in conformitate cu prevederile Constitutiei. si noi suntem romani, am contribuit deplin la faurirea Romaniei moderne si dorim sa lucram pentru binele tarii noastre fara ca libertatea religioasa sa ne fie ingradita in vreun fel", se mentioneaza la finalul scrisorii.

Biserica Ortodoxa sa dea inapoi proprietatile greco-catolicilor - proiect

Deputatul PDL Ioan Oltean vrea ca lacasurile de cult, terenurile, cimitirele si casele parohiale care au apartinut Bisericii Greco-Catolice si au trecut in patrimoniul celei ortodoxe sa revina in parohiile Bisericii Unite.

In acest sens, Oltean a depus o invitiava la Camera Deputatilor, prin care cere sa fie infiintate comisii care sa stabileasca situatia juridica a proprietatilor Bisericii Greco-Catolice preluate de BOR.

F.N.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cardinal greco catolic scrisoare Blaga, #BOR terenuri greco catolici, #Oltean initiativa greco catolici , #PDL