De ce va castiga Vasile Blaga (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Martie 2011, ora 20:59
8458 citiri
De ce va castiga Vasile Blaga (Opinii)

Vasile Blaga se indreapta catre o victorie aproape sigura la Congresul PD-L din mai. Iar recentele acuzatii indirecte formulate la adresa lui de liderul sindical Vasile Lincu in scandalul vamilor nu fac decat sa favorizeze aceasta victorie, deocamdata fara adversar.

Vasile Lincu lasa sa se inteleaga ca secretarul general al PD-L ar putea fi Regina coruptiei din vami, o ipoteza la care s-a mai gandit multa lume dupa ce apropiati ai lui Vasile Blaga fusesera implicati direct sau indirect in aceasta poveste puturoasa si cu atat mai mult cu cat dl. Blaga insusi are in spate o frumoasa cariera de vames.

Sigur ca astfel de suspiciuni ar dinamita, in mod normal, sansele de ascensiune ale unui politician. Insa politica din Romania e orice numai normala nu. PD-L abia a dovedit cam cat pret pune pe integritate, la CNC-ul de sambata. In ochii celor care au dat de pamant cu criteriile Monicai Macovei, adica toti minus trei, Vasile Blaga pica oricum bine. Cei care nu cred ca el este Regina, il considera desigur o victima a disidentei fata de Traian Basescu, iar cei care cred ca dl. Blaga a colectat spaga din vami il considera un erou pentru ca a adus astfel bani si voturi pentru partid. Ambele ipostaze sunt avantajoase in perspectiva Congresului.

Reactia lui Vasile Blaga a fost si ea una foarte buna. A respins cu fermitate acuzatiile, fara nicio ezitare si lansand chiar un contraatac dur impotriva acuzatorilor. Este exact ceea ce vrea sa auda poporul democrat liberal, obisnuit cu lideri foarte autoritari si hotarati. Asta au avut intotdeauna democratii, asta vor in continuare: o mana forte, care nu ezita sa dea cu pumnul, sa taie si sa spanzure in partid si in afara lui. Mai ales dupa epoca Boc, un conducator prin excelenta slab si fara cine stie ce autoritate.

Si Vasile Blaga nu numai ca actioneaza asa cum ii place partidului, ci si vorbeste cum ii place partidului. Adica vorbeste dulcea limba fesenista cu care au crescut in urechi cei mai multi dintre politicienii de astazi. Vasile Blaga nu crede in fandoselile intelectualilor, o dispretuieste fatis pe Monica Macovei pe care a si atacat-o pentru ca nu apara partidul la greu, nu rosteste nici taiat cuvantul integritate, nu manifesta alergie la mita electorala, dimpotriva, in schimb se zbarleste cand aude de reforma si austeritate, ba chiar someaza Guvernul sa o ia mai incet cu ele, caci sunt foarte costisitoare din punct de vedere electoral. Cu el in frunte, stiu bine democratii, puterea va insemna ce a insemnat si pana acum.

Si nici Opozitia n-ar fi atat de neagra, caci Vasile Blaga este perceput drept singurul politician de la varful PD-L apt sa stabileasca o punte solida si cu PNL, dar si cu PSD, caci nu e nazuros, nu se incurca in doctrine si principii si se intelege foarte bine cu baronetul rosu. Limba fesenista e doar de cea mai larga circulatie in politca romaneasca. Prin urmare, cu Vasile Blaga in frunte, PD-L poate spera la o noua cobinatie avantajoasa pe care dominatia lui Traian Basescu o facea imposibila.

Dar Vasile Blaga are o mare problema de care PD-L nu prea pare constient cel putin acum, ignorand avertismentul lui Traian Basescu. Vasile Blaga nu prea e in stare sa castige alegeri. Le organizeaza minunat, dar cand devine din regizor actor pierde lamentabil, asa cum s-a intamplat la ultimele alegeri locale din Bucuresti. Nu are carisma, nu are verva. Nu isi poate depasi conditia de vames militaros, iar romanii nu prizeaza asa ceva, chiar daca au nostalgii autoritariste. Le trebuie un tatuc, un voda, dar unul care sa le suceasca mintile.

Prin urmare, Vasile Blaga nu va fi niciodata pentru partid ce au fost Petre Roman si mai ales Traian Basescu, adica o autentica locomotiva. Este pregatit PD-L pentru acest nou tip de abordare? Este pregatit sa fie din nou bine organizat, disciplinat, dar nu si tractat? Ramane de vazut. Deocamdata insa, ce-i drept, un lider locomotiva nici nu exista in PD-L, asa ca Vasile Blaga pare sa alerge singur catre victorie. El si fesenismul nemuritor.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Un articol tendentios , scris la comanda . Aici nu e vb de Dl Vasile Blaga ci de PDL . PDL asa cum scriu eu , nu cum scriu altii .