Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Misterul PDL: desi e mort, inca misca (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 18:15
6508 citiri
Misterul PDL: desi e mort, inca misca (Opinii)

In fata unui USL gigantic, astazi ar fi fost poate nevoie mai mult decat oricand de un PDL puternic si solid, chiar daca invins in alegeri.

Partidul a iesit insa din scrutinul de pe 9 decembrie intr-atat de ciuruit incat abia mai poate rasufla el, daramite sa mai fie in stare sa acorde asistenta celor care se vor afla in pericol. Vocea sa e muta, urechile-i sunt infundate, ochii-i sunt in continuare legati, iar mintea e varza.

Tentativa de proces de constiinta pe care si-a executat-o lapidar vineri a fost inca o lamentabila incercare de a-si acoperi mizeria care a ajuns sa-l sufoce. Dar poate ca nu a fost chiar cea mai proasta alegere, din moment ce, odata pornita actiunea de executii si decapitari, cine stie unde s-ar fi oprit.

Exista riscul ca dintr-un partid care si asa abia se mai tine intr-un amarat de 16% sa ramana, la propriu, doar praful si cainele Vasile. Tot Vasile Blaga a reusit, se pare, sa puna stop hemoragiei inainte de a se declansa. Probabil a intuit ca, odata pornita, nimeni nu ar mai fi putut-o stopa.

Insa PDL trebuie sa se reformeze. Imi imaginez ca exista cel putin cateva minti mai luminate care inteleg prea bine ca a face Opozitie cu Elena Udrea, Roberta Anastase, Traian Igas, Ioan Oltean, Anca Boagiu, Mihai Razvan Ungureanu si alti amorezati de vuitoane si parfumuri scumpe pe bani publici inseamna sa nu avem nicio Opozitie de fapt.

Surprinzator e ca tocmai un invins pe toate planurile ca Boureanu se gaseste dintre toti sa le spuna in sedinta un adevar destul de dureros: PDL nu a existat sub Traian Basescu - s-a facut pres in fata presedintelui si a facut, greu si prost, tot ce i s-a dictat de la Cotroceni, fara sa gandeasca si fara sa judece.

Dar adevarul e ca tot Traian Basescu este cel care a ridicat din cenusa partidul si l-a adus pe culmile succesului, punctul de unde a si cazut aici unde abia se mai zareste astazi.

La fel de adevarat e poate si faptul ca din momentul in care era numit "pleasca PDL", Traian Basescu devenise deja un bolovan legat de gatul partidului sau.

Partidul Democrat Liberal de astazi este in mare opera lui Traian Basescu. Presedintele l-a crescut si l-a umflat, dupa chipul si asemanarea sa, si tot el l-a adus astazi pe pozitia umilitoare de egal al PP-DD.

Incercand sa-i trezeasca din amortire, Cristian Preda si Sever Voinescu s-au repezit cu demisiile pe masa. Insa gestul lor face tot atat cat si criticile pe care le-au facut intotdeauna pe blogurile personale - frectie la piciorul unui mort. Din stenogramele care au fost lasate sa transpire in presa, intelegem ca si altii au spus mici adevaruri, franturi dintr-o incercare de critica dura.

In esenta, ele au izul unor lamentari retarde, facute de ochii lumii si pentru gloria externa partidului - un show off al unor frustrati lasati mereu sa saliveze la masa candva bogata.

Vasile Blaga pare deocamdata singurul care ramane ferm pe pozitie. Nu stie nici el ce e de facut pentru a reconstrui partidul, dar intelege prea bine cum pleasca de la Cotroceni a devenit blestemul PDL. Drama lui Blaga e ca, desi nu are vina principala pentru ce a ajuns astazi partidul, capul sau trebuie sa reziste la toate oalele care-i sunt aruncate din toate partile.

Paradoxal, in ciuda lipsei sale de charisma, Vasile Blaga are o sansa uriasa pentru a reconstrui partidul, cu putin noroc, asa cum nu a fost niciodata.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Vasile Blaga PDL, #rezultate alegeri parlamentare Blaga, #alegeri parlamentare PDL , #PDL