PD-L isi cauta premierul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 August 2008, ora 11:59
3580 citiri
PD-L isi cauta premierul

Batalia surda dintre aripile liberala si democrata din PD-L, dar si incapacitatea partidului de a progresa devin evidente mai ales in momentele cheie, cum este, acum, nominalizarea propunerii partidului pentru functia de premier.

Anuntul ar fi trebuit facut lunea viitoare si toate indiciile conduceau catre varianta Theodor Stolojan, varianta care, potrivit ultimului sondaj INSOMAR, pare pe placul electoratului.

Stolojan provine insa din fostul PLD, inghitit de PD dupa europarlamentare (inclusiv pentru ca incepuse sa devina o alternativa periculos de credibila pe dreapta esichierului), iar vechea garda democrata nu vrea sa predea acum in mainile noilor veniti, indiferent de zestrea lor, o functie atat de importanta. Doar viseaza umed la ea de multa vreme si Vasile Blaga, si Adriean Videanu.

Deocamdata aliati pentru marginalizarea lui Stolojan, cei doi au reusit, se pare, sa impinga nominalizarea viitorului premier pana in toamna, cand decizia ar urma sa fie luata de reprezentanti din intreaga tara ai PD-L.

Intre acestia, desigur, democratii au o baza mai larga si Vasile Blaga, ca secretar general, ii controleaza foarte bine si autoritar. In aceste conditii, el are sanse mari sa-si atinga obiectivul sau macar sa-l promoveze pe Adriean Videanu.

Greu de spus care dintre cei trei pretendenti ar fi mai bun pentru fotoliul de premier.

Trei variante fumate

Theodor Stolojan este cel mai popular si are probabil cea mai buna pregatire pentru aceasta functie. El ar asigura si cea mai buna relatie cu Traian Basescu. Dar Theodor Stolojan are bubele lui in cap. Cand il dezbracam de legenda ce-l inconjoara, vedem un fost premier care a nationalizat valuta si un actual om de dreapta care insa a vazut valoarea acolo unde era, adica la Ion Iliescu a carui campanie prezidentiala a sustinut-o voios. Nu prea inteleg cum se impaca valoarea recunoscuta atunci cu valorile pe care le apara acum, in frunte cu proprietatea, un moft, nu-I, asa in viziunea, lui Iliescu.

Nu e de ignorat nici faptul ca Theodor Stolojan a dovedit, in mijlocul unei campanii abandonate fara prea mari explicatii, ca nu prea tine la "tavaleala", fizic sau psihic, nu ne-am lamurit inca.

Vasile Blaga e un bun organizator, a fost un bun ministru de Interne, dar vine dupa un esec rasunator la primaria Capitalei care ne-a aratat clar ca locul lui ramane in planul al doilea. Sigur, un premier nu este un demnitar ales, dar trebuie sa fie totusi un personaj popular cu alura de lider politic, nu de sef de santier. Dupa ce ai pierdut Bucurestiul, e totusi greu sa pretinzi senin sefia Guvernului.

Adriean Videanu considera, la randul sau, ca merita sa fie recompensat cu un stagiu la Palatul Victoria pentru cei 4 ani de suferinte ispasiti la primaria generala, de care n-a stiut cum sa scape mai repede. Dar el este in egala masura cu Blaga responsabil pentru esecul PD-L in Bucuresti. Nu a stiut sa comunice si a spart usa la plecare. De ce ar comunica mai bine ca premier, de ce nu ar pleca si din acea functie cu coada intre picioare, la greu?

Ma intreb insa, oare asta e tot ce poate oferi partidul aflat pe prima pozitie in optiunile electoratului, partid care viseaza sa guverneze sigur: o legenda resuscitata si cam instabila, un perdant sau un dezertor?

Unde e reforma clasei politice clamata de PD-L? Unde e suflul nou? Unde e generatia tanara pe care tot promite sa o promoveze Traian Basescu? Cine si de ce se teme, de exemplu, de propulsarea lui Liviu Negoita? Sigur, e mai usor sa traiesti in siajul lui Traian Basescu, fara sclipire si fara eficienta.

Deocamdata PD-L pare un partid necicatrizat si intepenit in proiect. Grefa liberala primita nu a fost asimilata, iar cusaturile sangereaza si dor la miscari mai ample.

Pe de alta parte, sperand sa reajunga la putere din toamna, dinozaurii partidului lupta din rasputeri sa-si consolideze pozitiile, chiar infruntand, daca e nevoie, adversitatea fatisa a lui Traian Basescu si plesnindu-i pe tineri si pe fostii liberali peste degetele intinse dupa o felie de cascaval.

De fapt, pare ca problema cea mai mare a presedintelui incepe sa devina chiar PD-L, un partid care se dovedeste mult sub asteptarile sale si, evident, mult prea slab pentru strategiile sale. Un partid, tot mai mult, al marilor proiecte personale si micilor cauze nationale. Sa fie aceasta razbunarea usturatoare, peste timp, a vechii radacinii sale feseniste?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
#PDL, #premier, #Theodor Stolojan, #Vasile Blaga, #Adriean Videanu, #guvern, #sondaj , #PDL
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
RATAREA REFORMEI CLASEI POLITICE PROPUSA DE PROIECTUL STOICA A ADUS RESTAURATIA ILIESCU
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
TEXT CORECTAT ŞI ADĂUGIT-RATAREA REFORMEI CLASEI POLITICE PROPUSĂ DE PROIECTUL STOICA A ADUS RETAURAŢIA ILESCU!!!...