PDL, inca o ratare a reformei (Opinii)

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 23:52
4909 citiri
PDL, inca o ratare a reformei (Opinii)

Lupta pentru sefia PDL pare sa se fi incheiat inainte de a incepe, cat timp singurul care a depus o motiune este Vasile Blaga. Cel mai probabil lipsiti de sprijin, reformistii au renuntat sa lupte pentru preluarea partidului.

Sigur ca o conventie fara tensiuni majore este, dintr-un anumit punct de vedere, un avantaj pentru PDL. O lupta crancena ar fi putut provoca sangerari majore ale acestui partid si asa intr-o stuatie precara.

In plus, Vasile Blaga este, intr-adevar, un om cu mare greutate in partid, asociat cu ceea ce democrat liberalii doresc acum cel mai mult: disciplina si autoritate. Este un lucru probabil luat in calcul si de echipa refomistilor. Sigur ca sub conducerea unui om cu autoritate si cu aura de salvator PDL are o sansa de reechilibrare si de regrupare in vederea bataliei viitoare.

"Am lasat deoparte aceste polemici pentru ca in acest moment avem o situatie destul de grava. Avem o alianta USL la guvernare, care a cucerit foarte multe din posturile din administratia locala. Avem capacitatea de a iesi din acest tip de polemici. Cred ca trebuie sa ne pregatim pentru o campanie extrem de dura. (...) Avem obligatia de a aduna toate aceste sensibilitati antiUSL pentru a avea o sansa de a echilibra spectrul politic. Asta e miza elementara si nu cred ca trebuie sa ne ascundem in spatele unor mari discursuri, pline de bune intentii, daca nu vedem realitatea duta a terenului. Exista riscul, daca nu facem nimic sa ne trezim cu un parlament format din USl si un decor format din minoritati", a explicat pentru Gandul, Cristian Preda.

Dar dincolo de acest calcul la luciul apei, nu cred ca Vasile Blaga este ceea ce i-ar trebui PDL. Vasile Blaga este mai mult un fel de dopaj, dar nu un medicament autentic. Pentru ca PDL, pentru redeveni o forta politica de prim rang, are nevoie de mai mult decat de disciplina si si autoritate. Are nevoie ca de aer de reforma. Iar Vasile Blaga nu i-o poate oferi. Dimpotriva, as zice ca Vasile Blaga este un antireformist prin excelenta, lucru care s-a vazut si in mandatul sau la Ministerul de Interne, pe care nu l-a ascuns nici in declaratiile sale publice de maxima adversitate fata de Monica Macovei si Cristian Preda.

Vasile Blaga vorbeste in motiunea sa despre concentrarea fotelor de dreapta, insa domnia sa nu a vadit niciodata convingeri de dreapta. Dimpotriva, a intrat in politica ca un om de stanga, intai in FSN, apoi a continuat in PD, partid de stanga. A devenit de dreapta, la fel ca intreg partidul, peste noapte, cand PDL s-a aliniat cuminte in spatele lui Traian Basescu si a trecut parleazul spre o zona libera de pe scena poltia romaneasca.

Dar simpla rebranduire nu inseamna o schimbare fundamentala a convingerilor, iar Vasile Balga nu a vadit niciodata vreo aplecare catre ideologia si valorile dreptei. De ce pune acum asemenea accente, este simplu de inteles: constructia pregatita de Mihai Razvan Ungureanu este o sansa pentru PDL de a intra in alegeri sub o palarie acoperitoare si de pe aceasta parte este cu mult ami usor sa tragi intr-un PNL derapat masiv spre stanga in cadrul USL. Este asadar o chestiune de oportunitate nu de convingere.

In plus, lansad la o parte aura sa, inclusiv de oponent al lui Traian Basescu, Vasile Balga nu cere investitura partidului din postura de invingator, asa cum ar fi facut-o spre exemplu Emil Boc, proaspat ales primar al Clujului. Vasile Blaga a condus utima campanie nationala a PDL si nu se poate disocia in niciun fel de rezultatele dezastruoase ale alegerilor din 10 iunie.

Vasile Blaga este si el unor dintre baronii partidului, o figura veche, uzata si cu partea ei de controverse. Pentru a se relansa cu adevarat, PDL ar fi avut nevoie de figuri noi, de o alta mentalitate, de restabilirea ierarhiei de valori cu care a castigat alegerile, de o pozitionare credibila pe dreapta. Altfel PDL nu va reusi sa-si recupereze electroatul pierdut. Dar ma tem ca partidul nu este pregatit pentru asa ceva. Masa critica reformista nu exista inca in PDL si daca formarea ei va mai intarzia mult, cu sau fara Vasile Blaga rezultatul va fi acelasi.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Vasile Blaga presedinte PDL, #Vasile Blaga PDL, #conventie pdl, #reformisti PDL , #PDL