Si acum.... Blaga presedinte (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 23:57
8754 citiri
Si acum.... Blaga presedinte (Opinii)
Foto: Arhiva

E oficial! Vasile Blaga, "cainele" cel mai credincios al Partidului Democrat (sau buldogul ramas de paza in Modrogan, cand toti nea(nou)venitii fugeau dupa functii), e propunerea PDL pentru sefia Senatului.

Anuntul l-a facut Sorin Frunzaverde, prim-vicepresedintele PDL, printre putinii sustinatori ramasi fideli fostului ministru de la Interne in batalia pentru conducerea partidului din primavara acestui an si a fost confirmat dupa sedinta Coalitiei de luni.

Daca ne amintim cum a fost indepartat Vasile Blaga din fruntea Ministerului de Interne, cum a fost "lucrat" de presedinte si, mai apoi, tradat de fostii sustinatori in razboiul pe care l-a dus impotriva lui Emil Boc, propunerea PDL pentru postul de presedinte al Senatului e cel putin bizara.

Problema cu aceasta functie e ca ea devine importanta intr-un singur caz - suspendarea presedintelui. Altfel, a fi presedintele Senatului e un fel de consolare pentru marii (sau micii) infranti ai momentului.

Oricum, ceva intre simbolic si decorativ. Pentru ca, in majoritatea cazurilor, forumul decizional este Camera Deputatilor, acolo unde patroneaza voturile celebra Roberta Alma Anastase, seful Senatului se multumeste cu nu mai putin celebra sintagma "al doilea om in stat". Cu exceptia cazului in care este posibil ca presedintele sa fie suspendat, seful Senatului e in realitate ultimul dintre cei mai importanti.

Si totusi, exista posibilitatea ca presedintele sa fie suspendat. Nu are multe sanse in prezent, pare cu totul si cu totul improbabila, cel putin pana la alegerile de anul viitor, dar undeva exista o posibilitate. Iar cu Vasile Blaga in fruntea Senatului cred ca sansele cresc, nu scad. Oricat de putine procente la succes ar avea actiunea de suspendare a presedintelui, cu Vasile Blaga in fruntea Senatului nucleul dur din jurul lui Traian Basescu are de ce sa se teama.

Vasile Blaga a candidat pentru sefia PDL tocmai ca nu era de acord cu directia in care se indreapta partidul, asa cum era el condus de Emil Boc si influenta permanenta a presedintelui. Vasile Blaga si-a dat demisia din functia de ministru de Interne tot pentru ca nu fusese de acord cu politica si masurile pe care dorea sa le implementeze acelasi Traian Basescu.

Succesorul sau la minister, "branconerul" Traian Igas, "baiatul care stie sa aplice legea" dupa cum l-a numit presedintele, a avut grija sa implineasca punct cu punct dorintele si reformele.

Din toate aceste motive, plus altele mai putin cunoscute, dar soptite pe la colturi de birou, Vasile Blaga ar fi cea mai putin fericita si docila propunere pentru sefia Senatului. Nominalizarea in sine a lui Vasile Blaga are darul de a trezi la viata si aripa neortodoxa din PDL, acel fost nucleul dur - BVB - care inca mai sufera probabil pentru decapitarea din Guvern, dar care vrea sa aiba macar iluzia ca inca mai conteaza.

In fond, sa nu isi faca nimeni iluzii. Si in cazul celui mai negru scenariu - suspendarea presedintelui - Vasile Blaga, inlocuitorul lui Traian Basescu la Cotroceni, nu isi va trada nicio clipa partidul si nici pe seful sau de facto. Va avea cel mult ocazia sa isi demonstreze capacitatile organizatorice speciale intru pastrarea si conservarea puterii.

Blaga la sefia Senatului va reprezenta, cel mai probabil, o reglare de conturi in interiorul PDL si o noua atitudine a partidului fata de presedinte.

Insa nominalizarea lui Vasile Blaga pentru sefia Senatului mai arata si ce prostie a facut PSD prin inlaturarea lui Geoana. Dar, in acelasi timp, si cat de convenabila a fost prezenta lui Mircea Geoana in postura de "al doilea om in stat". Vasile Blaga va da importanta functiei, trezeste interesul de ambele parti si pune in garda pe toata lumea. Tragand linie, o miscare provocatoare a PDL, care va dinamita viata politica.

Insa cel mai spectaculos scenariu dintre toate ar fi ca, in cazul unei reusite a actiunii de suspendare, Vasile Blaga sa ajunga la Cotroceni si apoi sa ramana acolo, cu sanse reale mai ales de a castiga si alegerile din 2014. O predare fina si subtila de mandat, din care PDL are doar de castigat.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Vasile Blaga PDL, #Vasile Blaga presedinte Senat, #Mircea Geoana PSD Senat, #suspendare Basescu Senat Blaga , #PDL