Ar fi putut Opozitia face mai mult in 2013? - Interviu cu Mircea Kivu

Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 18:27
2405 citiri
Ar fi putut Opozitia face mai mult in 2013? - Interviu cu Mircea Kivu
Foto: Arhiva

USL a detinut in 2013 o majoritate de 70% in Parlament, dar a guvernat prin Ordonante de Urgenta. Mai mult, masurile controversate luate pe final de an de catre USL au alarmat comunitatea internationala.

In tot acest timp, PDL, principalul partid de opozitie, a fost ocupat cu alegerile interne pentru desemnarea candidatului la prezidentiale, PP-DD a dezertat la PSD, UDMR a asteptat sa fie invitat la guvernare, iar Forta Civica, Noua Republica si Miscarea Populara s-au atacat reciproc. Din aceste cauze, abuzurile USL n-au intampinat rezistenta decat din partea presedintelui si a societatii civile.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com sociologul Mircea Kivu puncteaza cateva aspecte legate de activitatea Opozitiei in 2013, pornind de la intrebarea "Ce ar fi putut face in acest an ca sa creasca in sondaje si n-a facut?".

Cum apreciati evolutia PDL in acest an, sub conducerea lui Vasile Blaga? A scazut sau a crescut in sondaje? Se putea obtine mai mult?

Daca e sa ne luam dupa CSOP, care in noiembrie 2012 credita ARD (in care PDL avea partea leului) cu 24% si acum, cu 19%, a scazut. Daca e sa ne luam dupa celelalte agentii, care-l situeaza la intre 15% si 17%, a crescut fata de scorul obtinut la alegeri impreuna cu aliatii. As spune ca e un rezultat remarcabil, in conditiile hemoragiei de membri care au plecat la PMP.

Cum credeti ca s-ar fi prezentat PDL la final de an daca Elena Udrea castiga la Congres? Dar daca presedinte ar fi fost Emil Boc?

Greu de spus. De fapt, intrebarea e cum s-ar fi prezentat PDL daca Traian Basescu nu i-ar fi parasit. Caci probabil ca miscarea intempestiva a presedintelui n-ar fi avut loc daca la conducerea partidului ar fi ajuns unul dintre cei doi pe care i-ati citat.

Cum apreciati comportamentul politic al celorlalte partide din Opozitie, PP-DD, Forta Civica si Noua Republica?

PP-DD are evolutia la care m-am asteptat, cea a unui balon de sapun. Noroc ca m-ati intrebat acum, ca peste doua luni nu mai stiam ce inseamna literele alea, si asta nu doar din cauza evolutiei Alzheimer-ului.

In rest, orgolii (prea) multe. Nu se porneste de la intrebarea "ce-i de facut pentru binele public", ci "ce-i de facut pentru binele meu". Forta Civica? Inca nu m-a lamurit de ce era nevoie de acest partid. Noua Republica a inceput ca o idee frumoasa, din pacate a abdicat prea devreme de la proiectul initial, cel al unei alternative de dreapta la PDL. Acum face eforturi de a se exprima ca o voce distincta, dar pare ca intre timp si-a pierdut suflul.

Cat de bine si de repede a evoluat Miscarea Populara? Ce sanse ii dati pentru anul urmator?

Nu mi se pare ca a evoluat deloc. A ramas ce fusese de la bun inceput: un vehicul nou pentru Traian Basescu, bazat pe o tehnologie invechita. Are sansa de a capta electoratul ramas fidel lui Traian Basescu, dar atat. Va canibaliza, cu mai mult sau mai putin succes, celelalte partide de dreapta - mai ales PDL.

Cine a opus cea mai puternica rezistenta guvernarii USL in acest an? Credeti ca vom asista la schimbari importante anul viitor?

Au fost doua elemente distincte de rezistenta: presedintele si societatea civila. Presedintele a fost oscilant, societatea civila - confuza. In concluzie, guvernantii si-au cam facut de cap.

In anul viitor, presedintele va incerca prin toate mijloacele sa creeze premisele transformarii opozitiei exercitate de la Palatul Cotroceni intr-una de partid. In conditiile unei posibile rupturi a USL, este probabil ca PNL sa devina liderul opozitiei.

Despre societatea civila, sper sa-si defineasca obiective de perspectiva si sa gaseasca mijloace de a le atinge.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Mircea Kivu Opozitie 2013, #Blaga Opozitie 2013, #Basescu Opozitie USL , #presedinte PDL