Blaga a pierdut deja razboiul (Opinii)

Sambata, 23 Februarie 2013, ora 08:35
7624 citiri
Blaga a pierdut deja razboiul (Opinii)

Vasile Blaga e, in acest moment, favoritul detasat la castigarea sefiei PDL.

Are cei mai multi lideri de delegatii de partea sa, cei mai puternici si experimentati sustinatori si avantajul clar ca rivala sa, Elena Udrea, e detestata in multe cercuri de partid si are o imagine proasta in presa. Are toate sansele sa castige. Dar nu-l va ajuta foarte mult.

Chiar daca va fi invingator in congresul PDL, Vasile Blaga a pierdut razboiul din momentul in care Traian Basescu a iesit la lupta impotriva sa. La razboiul pentru viitorul partidului ma refer.

Cum Basescu a spus clar ca nu vrea sa aiba mai nimic de-a face cu un PDL condus de Blaga, lucrurile stau prost pentru acesta din urma.

Din punct de vedere electoral, un partid parasit definitiv de Traian Basescu - sau rupt din proprie initiativa - si de aripa sa nu mai reprezinta mare lucru. Daca Traian Basescu intoarce definitiv spatele PDL, partidul va fi mai mult o cochilie goala, care nu va mai reprezenta pe nimeni.

Sa ne intelegem, cea mai mare parte a electoratului PDL voteaza formatiunea asta pentru Traian Basescu sau, mai precis, pentru linia anticoruptie, anticomunista, anti-PSD, anti-multe-alte lucruri pe care acesta a adoptat-o.

Voteaza o idee, fie ca a inteles-o bine, fie ca a inghitit o galusca. Si voteaza un lider puternic, charismatic si energic, ceea ce Vasile Blaga, cu toate calitatile sale, nu va putea fi.

Ceea ce e si mai dezavantajos pentru el e ca nici omul unor idei puternice, care intereseaza societatea, care pot atrage asa cum au facut-o pentru atat de mult timp pentru PDL, nu poate fi. Fara ceea ce reprezinta Basescu pentru electoratul PDL, Blaga are prea putine atuuri.

Si atunci la ce poate spera un PDL caruia Basescu i-a intors spatele? La supravietuire si nu la mult mai multe. In niciun caz la recucerirea puterii, asta e doar un vis frumos.

Un razboi dur, fara final fericit

Cei care cred ca Traian Basescu nu va interveni dur in alegerile pentru sefia PDL nu-l cunosc suficient de bine pe seful statului. Deja a inceput, cu atacul la adresa lui Vasile Blaga, si va continua pana la sfarsitul cursei. Si nu se va da inapoi de la nimic, chiar daca asta inseamna ca din nou va uita de rolul sau de presedinte al Romaniei, asa cum s-a intamplat si la congresul din 2011.

De ce? E ultimul razboi pe care Traian Basescu il mai poate castiga. Da, e posibila si o alta suspendare, dar acolo nu poti castiga, ci poti doar sa nu pierzi.

Cu un guvern ostil, o popularitate la pamant, Basescu s-a trezit ca nu mai are nici partidul care ii asculta mereu directivele. Sub Vasile Blaga, PDL s-a transformat intr-un partid care merge pe drumul sau, care nu e intotdeauna acelasi cu al presedintelui.

PDL-ul de acum gandeste cu mintea gruparii Blaga - ceea ce nu e intotdeauna bine, daca vedem cum se misca partidul - nu cu a lui Basescu.

Cred ca pentru seful statului e un cosmar sa vada cum partidul care a fost mereu ecoul politicii sale a devenit ceva ce nu-l mai poate ajuta, nu mai trage la caruta lui ca altadata. Pe termen lung, asta inseamna ca Traian Basescu devine si mai izolat si ca singurii sai aliati raman oamenii care lucreaza pentru el la presedintie, precum si fidela presa portocalie.

Asta inseamna foarte-foarte putin. Sentimental, poate fi dezolant, mai ales ca partidul asta a fost odata cel mai mare partid al Romaniei tocmai datorita tie. Strategic, e un dezastru. Interventia e necesara, daca vedem lucrurile din punctul de vedere al presedintelui. Razboiul cu aripa Blaga e ultima solutie acceptabila.

Si razboi va fi. In martie, la congresul PDL, Traian Basescu va fi pe scena, tragand cu dintii pentru a-si lua partidul inapoi. Singura sansa sa nu-l vedem e ca Vasile Blaga sa aiba o majoritate zdrobitoare a delegatilor de partea sa, ceea ce ar insemna ca interventia presedintelui impotriva lui s-ar transforma intr-o umilinta sigura.

Pe de alta parte, pentru Vasile Blaga, daca va recastiga presedintia PDL in urma unui razboi care se anunta dur cu Traian Basescu, principala provocare va fi sa se asigure ca cei care impartasesc viziunea sefului statului nu ies din partid si fac o noua formatiune. Ar insemna finalul PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Vasile Blaga razboi Basescu, #Vasile Blaga PDL , #presedinte PDL