Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Blaga, despre regionalizare in viziunea USL: Nu cred ca se rezolva asa problemele

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 21:22
1709 citiri
Blaga, despre regionalizare in viziunea USL: Nu cred ca se rezolva asa problemele

Presedintele PDL, Vasile Blaga, este de parere ca regionalizarea pe actualele regiuni de dezvoltare este "prea putin" pentru un proces de reorganizare administrativ-teritoriala. Blaga considera ca nu sunt respectate cerintele europene in aceasta privinta.

Intrebat cum vede propunerile USL in ceea ce priveste procesul de regionalizare, Blaga a afirmat, miercuri, ca "nu asa se rezolva problemele", scrie Mediafax.

"Nu cred ca se rezolva asa problemele, mergand pe actualele regiuni de dezvoltare nici nu respecta cele cinci conditii pe care le cere UE atunci cand faci o regionalizare. Mi se pare absolut prea putin sa discutam de regionalizare, trebuie sa discutam de reforma administrativ-teritoriala a Romaniei si trebuie sa vedem de ce o facem. Ca nu o facem numai de dragul sa o facem sau nu o facem numai pentru ca asa absorbim mai bine fonduri europene - ceea ce este adevarat. In primul rand sa ne gandim, de ce facem o reorganizare administrativ-teritoriala? Pentru a oferi cetateanului roman cele mai bune servicii publice la cel mai mic cost si atunci discutam de reorganizarea administrativ-teritoriala a unei tari care arata ca in 1968", a declarat seful PDL.

"Aceasta teorie ca nu vrem sa deschidem cutia Pandorei, adica nu vrem sa facem bine tarii de frica ca pierdem puncte, asta este clar (...) Se naste un fals patriotism local din partea birocratiei reinstalate, care desigur face lucrurile mult mai greu de corectat", a explicat acesta.

Potrivit proiectului de lege privind regiunile, Romania va avea 8 regiuni - Bucuresti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud si Sud-Est - care vor avea competente exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual si un presedinte, in fruntea unui consiliu regional.

Regiunile sunt unitati administrativ-teritoriale in care se exercita autonomia regionala si in care se organizeaza si functioneaza autoritati ale administratiei publice regionale.

Primii presedinti de consilii regionale, care vor avea mandat pana la alegerile locale si regionale din anul 2016, vor fi alesi, conform proiectului Legii regiunilor, dintre sefii de CJ, primarii si consilierii judeteni in functie, prin votul acelorasi categorii de alesi, in calitate de electori.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Vasile Blaga regionalizare, #Vasiel Blaga lege regiuni , #presedinte PDL