Blaga: Noi am fost principalii vinovati pentru caderea Guvernului Ungureanu - Interviu

Sambata, 28 Iulie 2012, ora 19:27
8404 citiri
Blaga: Noi am fost principalii vinovati pentru caderea Guvernului Ungureanu - Interviu

Presedintele PDL, Vasile Blaga, declara ca democrat-liberalii sunt principalii vinovati pentru caderea Guvernului Ungureanu in urma motiunii de cenzura, nu fostii aliati din coalitia de guvernare.

In partea a doua a interviului acordat Ziare.com, liderul PDL mai remarca faptul ca nu exista lider european de guvern sau sef de stat care sa mai aiba 50% plus un vot dupa un an de mandat. Inclusiv Angela Merkel a coborat in sondaje pana la 37% si totusi Bundestagul nu ia in calcul suspendarea acesteia.

Vasile Blaga refuza sa anticipeze viitorul USL, in schimb prezinta pe larg problemele economice cu care se confrunta Romania dupa doua luni de guvernare Ponta.

Cat priveste evolutia PDL, el subliniaza: "nu stam bine, nu stam rau", in jur de 22-23%, "dar ce este mai important este ca suntem in joc". Noul lider PDL spune ca partidul va trebui sa isi aleaga cu mai mare atentie reprezentantii, date fiind plecarile care au dus la caderea Guvernului Ungureanu.

Intrebat daca intentioneaza sa apeleze la justitie in cazul inlaturarii sale de la sefia Senatului, Vasile Blaga spune ca s-a gandit sa ii faca plangere penala senatorului PSD Ion Chelaru, dar si-a dat seama ca nu are rost. "A raspuns unor comandamente politice, il stiu de multa vreme, si-a cerut si scuze, asta e viata", a explicat Vasile Blaga in partea a doua a interviului acordat Ziare.com.

Vasile Blaga: Episodul vila Dante, petarde aruncate de Victor Ponta - Interviu Ziare.com (I)

Din informatiile pe care le aveti la partid, va fi atins pragul de participare la referendum sau credeti ca acesta nu va fi validat?

Eu nu as vrea sa ma pronunt. Nu am facut niciodata astfel de prognoze. Sigur, mergand pe toate analizele de pana acum, pragul nu va fi atins. Dar nu vreau sa ma pronunt.

Ce se intampla in cazul in care la BEC se inregistreaza peste 9 milioane de participanti la referendum, dar PDL reclama numeroase fraude legate de prezenta?

Suntem un partid organizat si am dovedit asta la alegeri. Avem si noi oameni in sectiile de votare, avem militanti care urmaresc procesul electoral. Este si obligatia noastra sa urmarim procesul electoral. Si acolo unde sunt incalcate regulile vom interveni pe tot parcursul zilei, nu doar seara la BEC.

Curtea Constitutionala a hotarat ca in cazul in care referendumul va fi invalidat, Parlamentul sa decida calea de urmat. Ce cale credeti ca va fi aleasa?

In motivarea CCR, vizavi de validarea referendumului, lucrurile sunt prezentate de catre Curte extrem de clar. Pur si simplu constata validarea sau nu a referendumului si se pronunta ca atare, desigur dupa ce primeste toate elementele de la BEC.

Parlamentul nu are altceva de facut decat sa se reuneasca in sedinta comuna si sa i se citeasca raportul privind validarea sau nu a referendumului, dupa care ii spune domnului Crin Antonescu: pleci acasa, vine domnul Basescu, sau: ramai la Cotroceni interimar.

Dar stiti ca se vehiculeaza si alte scenarii. De exemplu sa se declanseze o noua suspendare, tinand cont de faptul ca au majoritate.

Am auzit si eu lucrurile astea si totusi nu cred ca se va ajunge pana aici. Suntem un stat membru al UE. Cred ca ajunge cate au facut.

Nu cred ca se poate merge pana aici, pentru ca eu am discutat in aceasta perioada, am fost si la Bruxelles in urma cu doua saptamani, si nu le-a venit sa creada. Pentru ca un presedinte in Romania este ales pentru un mandat de cinci ani. Un primar, un consilier local, un presedinte de Consiliu Judetean, pentru un mandat de patru ani.

Ce se intampla daca vom avea alegeri prezidentiale in toamna, generale, guvernul nu va reusi sa faca fata unei crize economice ce se prefigureaza, se schimba majoritatea, anul viitor prin vara, si presedintele iese acum si urmeaza sa fie suspendat de viitoarea majoritate?

Celor de la Bruxelles si statelor membre nu le vine sa creada. Nu exista lider european de guvern sau sef de stat care sa mai aiba 50% plus un vot dupa un an de mandat.

Uitati-va in acest moment la premierul european care este, sa spun asa, cel mai puternic si respectat in tara lui, doamna Merkel. Are doar vreo 37%. Nu le-a trecut niciodata prin cap membrilor Bundestagului sa treaca la suspendarea domniei sale, sa o dea jos pentru ca are doar 37%. Mai mult, in momentul in care domnul Ponta a luat-o la intrebari delicat, intre ghilimele, i-au luat toti apararea.

Va rezista USL dupa referendum?

Fac politica de 22 de ani si niciodata nu am fost adeptul unei astfel de abordari. Ce se intampla in USL este treaba USL-ului, ce se intampla in PDL este treaba PDL-ului. Nu cred ca vom castiga puncte sau vom ajunge la un rezultat mai bun incercand noi sa cream disensiuni in USL. Au ei problemele lor, destule.

Au problemele extraordinare cu economia, domnul Ponta are aceasta problema, grea de tot, cu plagiatul, de care nu va scapa. Pana la urma, cred eu ca si batranii din Teleorman isi vor da seama ca plagiatul este furt, dau un exemplu, ca pe asta mizeaza, ca, inca, la tara lumea nu stie ce e plagiatul. Dar oricum, opinia publica internationala, presa internationala, liderii de state nu accepta astfel de situatii.

Dar mai ales este problema economiei. Uitati-va ca de doua luni de zile, si asta nu mai pot ascunde, nu au luat nici macar o masura pentru bunul mers al economiei. Nici macar una singura! Pentru ca noi n-am fi contestat-o. Tot ce au anuntat, si multe dintre ele sunt masuri corecte, le anunta pentru 2013. Absolut tot va fi din 2013, cand va curge lapte si miere, dar acum nu stim sa facem nimic.

Leul s-a depreciat cu peste 7%, undeva spre 7,4. Daca tinem cont de scaderea leului, de inflatie, de cresterea preturilor, inseamna ca ajungem la vreo 9,4-9,6% si va intreb unde mai este cresterea de 8% a salariilor bugetarilor?

Pe langa asta, locurile de munca au scazut numai in iunie cu 28.000, cred ca situatia nu este mai roz acum.

Agricultura este intr-o situatie disperata si nu s-a facut niciun demers catre Comisia Europeana pentru a interveni. Parerea mea este ca pagubele sunt de peste 1 miliard de euro, deja, si la peste 1 miliard de euro automat pot apela la fondurile de solidaritate ale Comisiei Europene.

Dar ei nu se mai intreaba nici macar cum sa deblocheze fondurile pentru agricultura, fondurile normale pentru agricultura, cei 130-140 de euro pe hectar, pentru ca, uitati-va, porumbul este distrus in proportie covarsitoare, floarea soarelui nu prea mai exista in tara, nici cu graul nu am stat foarte bine si ne vom putea astepta la niste preturi pe piata internationala uriase, pentru ca SUA anunta la porumb pierderi de 60 de miliarde de euro. Este principalul furnizor pe piata mondiala.

Si ganditi-va atunci cum vor creste preturile la toate, la carne, la lapte, la produsele din carne, si asa mai departe. Or, lucrurile astea vad ca nu ii preocupa de niciun fel.

Trece referendumul si va veti pregati pentru alegeri. In momentul de fata, PDL nu sta foarte bine, este prost cotat in sondaje. Care este strategia dumneavoastra, in calitate de lider al PDL?

Nu stam bine, nu stam rau si trebuie sa recunoastem ca ca am suferit o infrangere severa la alegerile locale. Acum suntem undeva spre de 22-23%, dar ce este mai important este ca suntem in joc.

Orice partid trece mai greu peste o perioada de vara in mobilizarea activului de baza. In perioada asta, activele sunt in special structurile centrale de la nivel central si de la nivel judetean, Birourile Permanente Judetene, in rest...E o vorba in politica, iarna, intre Craciun si Sfantu Ioan nu creste nici iarba, dar nici vara in perioada iulie-august.

Iata ca suntem in joc, pe o tema pe care nu ne-am dorit-o, dar cel mai important lucru este sa redam increderea oamenilor, militantilor nostri, si o vedeti, eu ma bucur de modul in care au raspuns la mitinguri, si ieri au fost peste 20.000 de oameni in Bucuresti, foarte multi, trebuie sa recunoastem, membri ai partidului nostru, sa reunim toate structurile, toate fortele, toti colegii din partid, sa traga la aceeasi caruta, si am facut deja lucrul acesta. Increderea cred ca este a tuturor filialelor in conducerea partidului, si-au ales-o de fapt de trei saptamani.

Nu ne-am putut bucura foarte mult de ceea ce as fi dorit peste vara, reorganizarea multor filiale, ca nici nu am avut cum.

Vedeti, am fost alesi acum 3 saptamani si jumatate, in prima saptamana a fost perioada de haos din parlament, dupa care direct campania electorala. Dar, iata, avem de lucru, ne mobilizam, pot sa va spun ca programul politic al partidului, care de fapt este bilet de credit in programul nostru acceptat la Conventia Nationala Extraordinara, e deja gata, programul de guvernare este creionat.

Si, desigur, avem obligatia, ne-am asumat-o, de a pregati temeinic, inclusiv prin a coagula in jurul nostru - suntem cel mai mare partid din spatiul centru-dreapta si dreapta al politicii romanesti - alte structuri, astfel incat sa ne putem opune cu succes, in toamna-iarna, la alegeri, USL-ului.

De ce a pierdut PDL majoritatea parlamentara? Cum s-au transformat fostii aliati UNPR si UDMR in adversari? Liderii UNPR declarau in repetate randuri ca nu vor vota pentru suspendarea lui Traian Basescu si totusi au facut-o.

Eu nu as da vina pe UDMR pentru pierderea majoritatii in parlament de catre guvernul Ungureanu, la motiunea de cenzura. Au fost extrem de corecti si nici nu macar un singur parlamentar UDMR nu a votat impotriva guvernului Ungureanu, certific lucrul acesta. Sigur, lucrurile au fost impartite la UNPR, dar si aici majoritatea a votat pentru guvernul Ungureanu.

Am avut noi destule probleme si asta este inca unul din lucrurile pe care trebuie sa ni le rezolvam pana cand vom definitiva lista celor cu care vom candida la alegerile generale din toamna. Va trebui sa ne bazam pe oameni extrem de seriosi si pe oameni care totusi sa aiba un minim trecut dovedit loial partidului.

Vorbesc de cei care, daca vom ajunge intr-o alta constructie politica cu alte formatiuni, ne vor reprezenta pe noi. Adica, am vazut unele exceptii regretabile, de chiar fosti lideri ai partidului care au schimbat tabara si eu nu pot fi de acord nici intr-un caz.

Indiferent ce nemultumiri poti sa ai la un moment dat, nu pot fi de acord cu un fost primvicepresedinte, care a fost de cateva ori ministru in cabinetele noastre, si a fost ministru cand nu il cunostea nimeni, l-a luat Petre Roman cand nu il cunostea nimeni si l-a pus ministru la mediu, noi nu stiam cine este, pe urma, sigur, s-a afirmat in partid, a avut o ativitate meritorie, nici nu incape discutie, contributii foarte serioase, inclusiv la parcursul doctrinar al partidului, dar, pana la urma, tocmai acest lucru nu iti da dreptul sa-ti schimbi macazul pentru ca la un moment dat esti foarte nemultumit.

Deci va trebui sa fim foarte atenti si de aceea, v-am raspuns in acest fel, poate un pic prea lung, tocmai pentru a va spune ca noi am fost principalii vinovati pentru caderea guvernului Ungureanu si nu altii. Nu as da vina pe altii.

Ati actionat sau veti actiona pe cineva in justitie pentru inlaturarea dumneavoastra din functia de presedinte al Senatului?

M-am gandit sa fac o plangere penala impotriva domnului Chelaru pentru ca lucrurile au fost chiar comice. Biroul Permanent al Senatului a fost convocat de domnia sa si prezidat in perioada in care eu conduceam plenul camerelor reunite in care urma sa fie dat jos Avocatul Poporului.

Dar pana la urma m-am gandit ca totusi n-are rost. A raspuns unor comandamente politice, il stiu de multa vreme, si-a cerut si scuze, asta e viata. Nu am mai facut plangerea respectiva, astazi o recunosc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Blaga cadere guvern Ungureanu, #Blaga prezenta referendum, #Blaga plangere Chelaru Senat , #presedinte PDL