PDL sustine ca bugetul s-a adoptat fara cvorum si il ataca la CCR - vezi reactii

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 13:37
2941 citiri
PDL sustine ca bugetul s-a adoptat fara cvorum si il ataca la CCR - vezi reactii
Foto: Realitatea Tv

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a anuntat vineri ca parlamentarii democrat-liberali vor depune o sesizare la Curtea Constitutionala, deoarece bugetul pe anul 2013 ar fi fost votat fara a exista cvorum, in noaptea de miercuri spre joi.

"Colegii mei au si formulat o sesizare la Curtea Constitutionala, suntem in interiorul celor cinci zile pentru sesizarea Curtii si o vom depune la Curtea Constitutionala", a afirmat Vasile Blaga.

Bugetul, atacat la CCR. PDL sustine ca s-a adoptat fara cvorum

In replica, prim-ministrul Victor Ponta a spus ca sesizarea Curtii Constitutionale este menita sa acopere o lipsa de idei concrete si serioase.

E dreptul lor sa faca ce contestatie vor, doar ca asta e doar o miscare sa acopere absenta lor totala de la dezbaterea Bugetului si lipsa de idei concrete si serioase. Faptul ca amana cu cateva zile intrarea in vigoare a Bugetului e doar o prostie paguboasa", a declarat premierul, pentru Persurse.ro.

Opozitia: Patru incalcari grave ale regulamentului, vot cu doar 70 de parlamentari

Deputatul PDL Andreea Paul a declarat la B1 Tv ca se reclama "patru incalcari grave ale regulamentului", mai exact absenta cvorumului la adoptarea anexelor, absenta statutului parlamentarilor pe care se construieste bugetul Camerei si Senatului, lipsa de predictibilitate a acestui buget, precum si lipsa amendamentelor depuse in comisiile de specialitate, dar care nu s-au regasit in rapoartele finale ale comisiilor.

Deputatul democrat-liberal a reamintit ca in imaginile filmate de televiziuni in noaptea adoptarii anexelor "se vede cu ochiul liber absenta parlamentarilor".

Andreea Paul a spus ca acuzatiile premierului la adresa sesizarii depuse de PDL reprezinta "o minciuna sfruntata": "Arunca cu jigniri ieftine, este pacat ca avem un astfel de premier. Lucrurile trebuie facute corect".

Ea a precizat ca sesizarea PDL a fost depusa la CCR vineri la ora 12.00 si a sustinut: "Foarte repede vom avea si un raspuns, nu este in interesul nimanui tergiversarea unui raspuns pe fond".

La randul sau, deputatul Gheorghe Ialomitianu a declarat la B1 Tv ca o serie intreaga de proceduri nu a fost respectata la adoptarea bugetului si ca cei de la USL au incalcat regulamentul de desfasurare a sedintelui.

El a dat exemplu faptul ca in noaptea de miercuri spre joi, cand s-au votat anexele, liderii de grup ai PDL si PP-DD au cerut la ora 24 sa se faca prezenta pentru ca nu era cvorum si sa se supuna la vot prelungirea programului, care fusese stabilit doar pentru ziua care abia se incheiase, iar presedintele de sedinta nu a fost de acord, ceea ce inseamna o incalcare a regulamentelor.

In plus, Daniel Fenechiu, deputat PP-DD, a criticat la B1 Tv faptul ca puterea parlamentara "nu a facut altceva decat sa respinga orice amendamente al nostru" si a sustinut ca bugetul USL nu face "decat sa imparta saracia".

Fenechiu a mai spus ca a participat la sedinta si ca la ora 2 noaptea, cand s-a votat, printre altele bugetul Sanatatii, in sala erau maxim 70 de parlamentari, 20 de la Opozitie si vreo 50 de la Putere.

In plus, el a reamintit ca liderul de grup al deputatilor PP-DD, Radu Popa, a solicitat pe parcursul dezbaterilor legii bugetului in repetate randuri, de circa 6-7 ori, apelul nominal, pentru ca in sala nu era cvorum, dar solicitarile au fost respinse de presedintele de sedinta.

"Apoi puterea s-a mobilizat a adus si ministri, iar cand s-a facut apelul nominal era cvorum. (...) Ulterior apelului s-a intamplat acelasi exod, au iesit din sala, au ramas 100-200 de parlamentari", a mai sustinut deputatul PP-DD.

Intrebat cum comenteaza declaratia lui Victor Ponta, cum ca se amana "prosteste" intrarea in vigoare a noii legi a bugetului, Daniel Fenechiu a reamintit ca in Constitutie se prevede clar ca bugetul trebuia dezbatut inca din luna noiembrie, iar acum suntem deja in 8 februarie.

"Faptul ca se va intarzia 2-3 saptamani nu mai conteaza (...) PSD si PNL incearca sa arunce pe umerii PDL aceasta situatie", a mai spus el.

Ce spune Puterea: Motive absolut puerile, din dorinta de a incurca. E o tergiversare

Presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Valeriu Zgonea, este de parere ca sansele de reusita a sesizarii PDL sunt "foarte reduse".

"Sansele sunt foarte reduse. Nu stiu pe ce se poate baza atacul la CCR. Nu exista nicio problema. Fieacare articol a fost supus la vot, fiecare anexa a fost supusa la vot. Votul final a fost dat ieri, a fost cvorum. (...) Avem foarte multe chei de control.

Am redus cheltuielile cu cazarea, benzina, modificarile ulterioare ale satatului nu afecteaza cheltuielile bugetare. Ne putem incadra daca facem modificarile la statut. Mi-ar fi greu sa cred ca acesta este motivul PDL", a precizat deputatul PSD.

Acesta a subliniat ca "nu exista" prevederea unei necesitati a cvorumului pe fiecare lege.

"Nu se face cvorum la fiecare lege. (...) Refuz sa cred ca asta este teoria PDL. Stiu ca sunt mai profesinisti. Cvorum se face la inceputul sedintei. Cvorumul nu este necesar pe perioada dezbatarii articolelor", a afirmat Valeriu Zgonea.

Senatorul PSD Toni Grebla, considera ca motivele invocate de Opozitie sunt "absolut puerile" si ca vin din dorinta de a incurca, mai ales autoritatile locale.

"In limbaj juridic, in momentul in care depui 13.000 de amendamente se cheama ca le-ai facut in gluma, pentru a trage de timp si ca bugetul sa fie facut cat mai tarziu.

S-a adoptat o ordine de zi care zicea ca astazi contesta dezbaterea bugetara pana la epuizarea ordinii de zi stabilita. Ordinea de zi nu s-a terminat la 12 noaptea, ci urma sa se se termine a doua zi. Putea sa se termine la ora 11 in ziua respectiva sau putea sa se termine a doua zi. (...)Sunt motive absolut puerile si care nu tin de motive serioase. Dorinta de a incurca, mai ales autoritatile locale, in a sti ca au buget de saptamana viitoare si ca pot sa lucreze", a spus Toni Grebla.

"Curtea Constitutionala nu este organ de ancheta, este organ de jurisdictie", a adaugat senatorul PSD, reamintind ca la CCR nu se aduc probe si nu se audiaza martori.

"Curtea examineaza numai documente puse la dispozitie de catre parti, iar documentele nu pot fi puse la dispozitie decat de birourile celor doua Camere. In documente nu exista niciun motiv pentru ca bugetul sa fie atacat", a subliniat el, apreciind actiunea PDL ca un gest menit "fie sa atraga atentia ca exista, fie sa intarzie adoptarea bugetului".

"Contestarea presupune in primul rand iresponsabilitate politica si administrativa. Poate sa faca plangere, dar niciun fel de argumentatie nu poate fi sustinuta in fata CCR. Fiind prezent tot timpul, nu am observat si nimeni nu a ridicat atunci o problema de incalcare a Constitutiei. Problema cvorumului nu se poate pune pentru ca de cate ori au solicitat, s-a facut prezenta nominala, care a fost de necontestat. Dupa constatarile facute de prezidiul celor doua camere, compus din reprezentanti ai tuturor partidelor politice, rezultatul votului nu mai poate fi contestat", a mai declarat Toni Grebla, la B1 Tv.

Totodata, deputatul PNL Mihai Voicu a precizat ca nu a fost incalcat regulamentul Senatului si Camerei Deputatilor "nicio secunda", dar si ca numai presedintii Camerelor pot constata daca a fost cvorum, nu cei ai Curtii Constitutionale.

"Procedura de apel nominal a fost parcursa de cel putin trei ori in ziua respectiva. De fiecare data s-a constatat ca a fost cvorum. Un grup parlamentar poate contesta orice lege la Curtea Constitutionala. E o tergiversare care nu foloseste nimanui. Amanam promulgarea Legii bugetului si vom constata ca vor exista scoli, spitale care vor avea de suferit.

(...) Am remarcat ca domnul Blaga se plange de faptul ca parlamentarii Opozitiei nu au fost lasati sa-si scrie amendamentele. Nici cel mai rauvoitor adversar nu poate spune ca fiecare parlamentar care a vrut sa sustina amendamentul nu a putut sa faca acest lucru. Contestatiile procedurale la Curtea Constitutionala ma si indoiesc ca sunt acceptabile. Nu judecatorii Curtii pot constata daca a fost cvorum, ci presedintii Camerelor", a declarat Mihai Voicu, la Realitatea Tv.

Senatorul PNL Ioan Ghise a spus ca exista doua solutii pentru ca situatia de la votul Legii bugetului, din Parlament, sa nu se mai repete.

"In intelegerea mea, organizarea muncii se face in niste modalitati care sa faca posibila coerenta actiunii. (...) Ceea ce trebuie facut sunt doua lucruri: Trebuie introdus votul cu cartela pentru toti parlamentarii la sedintele de Plen din Senat si Camera Deputatilor. Citirea catalogului pentru prezenta dureaza peste o ora. A doua: trebuie ca prin regulament sa modificam, sa nu se mai faca votul de o asemenea importanta la ceas in noapte. Este nevoie de o organizare mai buna", a afirmat senatorul liberal, la Realitatea Tv.

Sedinta de buget dupa 12 noaptea, parlamentarii PDL au plecat si nu a existat cvorum

Legea bugetului de stat si legea bugetului asigurarilor sociale au fost votate joi de Parlament. Legea bugetului de stat a fost votata cu 309 voturi pentru, nicio abtinere si 108 voturi impotriva, in timp ce legea bugetului asigurarilor sociale a fost votata cu 310 voturi pentru, nicio abtinere si 109 voturi impotriva.

PDL a votat impotriva bugetului, sustinand ca acesta este unul de "supravietuire".

Parlamentarii PDL au parasit sala de plen, joi dimineata, in jurul orei 00.30, nemultumiti de faptul ca presedintele de sedinta, Viorel Hrebenciuc, a cerut votul deputatilor si senatorilor pentru prelungirea programului de lucru fara verificarea cvorumului.

In absenta parlamentarilor PDL, deputatii si senatorii au votat bugetul Ministerului Educatiei, fiind inregistrate 123 de voturi "pentru" si 23 "impotriva".

Dupa ce contestatia PDL va ajunge la Curtea Constitutionala, magistratii nu au niciun termen pana cand sa decida in legatura cu bugetul.

Daca magistratii vor respinge contestatia PDL, bugetul va merge la Cotroceni, iar presedintele Traian Basescu va avea la dispozitie 20 de zile pentru a-l promulga.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#reactii sesizare CCR buget, #Vasile Blaga PDL contestatie CCR, #PDL sesizare CCR cvorum vot buget, #PDL cvorum vot buget , #presedinte PDL