Dilema liberala: alianta sau fuziune prin absorbtie? (Opinii)

Duminica, 01 Iunie 2014, ora 22:57
2076 citiri
Dilema liberala: alianta sau fuziune prin absorbtie? (Opinii)
Foto: Flamanzi

De fapt, dilema nu-i a PNL, care isi apara cu dintii blazonul, ci a celorlalte formatiuni, care se cam codesc sa se lase inghitite de cel sosit in ceasul al treisprezecelea la masa negocierilor, cu nasul sus si nu cu ciocu' jos, asa cum s-ar cuveni dupa batalia pierduta la recentele alegeri.

Partidul conteaza pe vechimea sa istorica de 139 ani si pe faptul ca din cele 87 cabinete, cate a avut Romania pana la sosirea comunistilor, un numar de 30 au fost conduse de premieri liberali. Nu sunt acestea argumente suficiente, in fata unor parteneri de dialog, care n-au condus pana acum decat cateva cabinete, majoritatea numerotate de la Boc 1 la Boc 9?

Chiar daca argumentele sunt suficiente, tot nu e cazul sa deschizi discutia cu ele, in situatia cand tratezi ca de la egal la egal, pentru a ajunge la consens si nu ca de la faraon la felah, pentru a parea zeu si a pune piciorul in prag, dupa ce tocmai ai cazut de pe cal.

Nu pretinde nimeni ca urmasii Bratienilor sa renunte la glorioasa lor mostenire, dar o problema atat de delicata se putea trata in cadru strict restans, mai pe ocolite si cu manusi din piele de caprioara, nu cu manusi de box, batand cu pumnul in masa.

Caci ce altceva decat un pumn in masa este iesirea la televizor a venerabilului Mircea Ionescu Quintus, facuta parca ostentativ, anume ca sa afle toata tara hotararea sa neclintita ca "denumirea partidului nu se pune in discutie"?

Bineinteles, l-a repetat ca un papagal mai putin venerabilul Crin si altii cativa, ca si cum le-ar spune celorlalti: "noi hotaram, noi va inghitim, iar voi va lasati digerati".

Oare asa se incepe o negociere cu bune intentii si de bun augur? Oare un asemenea mod de a porni la drum n-ar provoca partenerii sa pretinda ca au si ei dreptul sa puna conditii, ca de la egal la egal? In fond, dupa europarlamentare, PNL si PDL sunt aproape de egalitate la scor iar, daca-i adunam si pe altii mai maruntei din jurul lor, iese chiar ceva in plus.

Adevarul este ca liberalii au avut o excelenta ocazie sa demonstreze ca acuma e momentul sa-si etaleze modestia si cumpatarea, nu infatuarea si trufia. Nimic nu este in afara discutiei, atunci cand te gasesti la negocieri.

Mult mai conciliant, domnul Blaga a explicat ca fuziunea prin absorbtie este greu de acceptat si ca prefera o alianta. Este normal. Ma pun in pielea omului Blaga, a lui M.R.Ungureanu, dar si a altora marunti, fiecare o personalitate in lumea sa. Fiecare simte cum poate deveni un nimic, odata ajuns sub umbrela partidului din sefia caruia Crin demisioneaza azi, maine devine interimar, poimaine candideaza la sefie, iar saptamana viitoare se razgandeste.

Pastrand proportiile, ma gandesc la armatele care capituleaza in vremuri de razboi. Chiar si in cazul capitularilor "neconditionate" comandantii se asigura ca inamicul le garanteaza viata captivilor, ca le va ingriji ranile ranitilor si subzistenta nefericitilor cazuti in mana inamicului.

Cand pui conditii "care nu se discuta", scoti partenerii in afara oricaror garantii dupa absorbtie. N-au acestia dreptul sa le fie teama pentru ce li se va intampla dupa una ca asta, asa cum astazi cei din PNL se tem de o situatie incomoda, in cazul unei aliante?

Iar teama este cu atat mai indreptatita, cu cat in afara precedentului USL, invocat cu obstinatie de PNL, mai exista si precedentul Aliantei D.A., cand nu liberalii au fost cei pacaliti si dati afara de la guvernare, dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta, ci exact invers.

Liberalii - si de fapt intreaga opozitie - se afla in acel moment de cumpana, cand reusita actiunii, de altfel bine demarata, depinde de modul cum vor fi lasate la o parte orgoliile si vanitatile, lasand loc liber numai spiritului tolerant.

Altfel, e ca si cum ne-am pune singuri o pioneza pe scaunul pe care tocmai ne asezam.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Vasile Blaga presedinte PDL, #liberali alianta, #liberali fuziune prin asorbtie, #M R Ungureanu politician , #presedinte PDL