Blaga, despre cvorumul in comisii: O lege poate sa intre in plen si fara raport

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 17:00
2112 citiri
Blaga, despre cvorumul in comisii: O lege poate sa intre in plen si fara raport
Foto: TVR Info

Liderul Senatului, Vasile Blaga, a declarat miercuri, referitor la posibilitatea eliminarii cvorumului necesar rapoartelor comisiilor, ca oricum "legea intra in plen fara raport".

Intrebat daca este de acord cu eliminarea cvorumului de sedinta din comisii, Blaga a declarat ca el respecta Regulamentul. "Sunt de acord cu respectarea Regulamentului, iar Regulamentul prevede extrem de clar, daca eu ca presedinte de Senat am stabilit in Biroul Permanent un termen pentru un proiect de lege si raportul final nu vine la momentul respectiv, legea intra in plen fara raport. Acestea sunt prevederile regulamentare. Declaratiile politice le fac la televiziune, acum va spun ce prevede Regulamentul", a declarat presedintele Senatului.

In schimb, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca nu stie sa se fi discutat in Comisia de Regulament despre eliminarea cvorumului din comisiile parlamentare.

"Nu am discutat subiectul acesta. (...) Va marturisesc ca nu am purtat aceasta discutie, deci nu stiu ce raspuns sa va dau. Eu sunt sociolog de meserie, nu ma puneti sa interpretez hotararile CCR. Intotdeauna imi place sa imi consult expertii. Noi am incercat sa facem o ultima lectura luni, printre care eliminarea listei de prezenta facuta prin semnatura, sa se faca prezenta prin cartela, sa se inregistreze astfel incat sa nu mai existe nicio suspiciune", a declarat ea.

Anastase a mentionat ca se vor introduce in Regulament audieri publice la comisii. "La nivelul unei comisii conteaza punctul de vedere al expertilor, modul in care se dialogheaza si pentru asta am stabilit in Regulament o clarificare ca inainte de anumite proiecte care necesita acest lucru sa fie audieri publice. Pe site-ul Camerei a devenit deja functional o fereastra prin care cetatenii pot depune amendamente, isi pot exrpima opiniile de acasa", a declarat presedintele Camerei.

Fara cvorum in comisii

Comisia juridica a Camerei a inceput marti seara dezbaterile pe Constitutie, in lipsa UDMR si a USL. Desi teoretic nu era intrunit cvorumul de lucru, cei prezenti au respins un amendament al UDMR privind caracterul "unitar si national" al statului roman.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins pe 7 martie, ca neintemeiata obiectia de neconstitutionalitate a Opozitiei privind investirea Guvernului Ungureanu. CCR a constatat ca cerinta de cvorum e un criteriu de constitutionalitate numai in ceea ce priveste adoptarea legilor, hotararilor si motiunilor de catre Camera Deputatilor si Senat, iar nu si in ceea ce priveste adoptarea actelor in cadrul procedurilor desfasurate in fata organelor de lucru.

Judecatorii CCR cred ca neprezentarea unor membri la comisie nu trebuie sa impiedice functionarea Camerelor Parlamentului. "Comisiile parlamentare au obligatia de a se intruni, insa fiind organe de lucru alcatuite pe criteriul reprezentativitatii politice, acestea pot fi puse in situatia de a nu realiza activitatea in scopul careia au fost constituite din cauza neindeplinirii conditiei de cvorum pentru desfasurarea sedintelor sau a imposibilitatii ca membrii comisiei sa ajunga la un acord cu privire la problema supusa dezbaterii.

Or, dispozitiile art.12 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului care reglementeaza aceste doua ipoteze (cvorumul si majoritatea necesara adoptarii unei hotarari in cadrul comisiilor) consacra mijloacele procedurale minimale de protectie in scopul respectarii drepturilor tuturor membrilor comisiilor, iar nu ca instrumente de impiedicare a functionarii Camerelor Parlamentului", mai argumenteaza CCR.

In aceste conditii, cu privire la cerinta de cvorum, Curtea constata ca, "potrivit dispozitiilor art.67 din Constitutie, aceasta constituie un criteriu de constitutionalitate, conditionand constitutionalitatea externa a actului, numai in ceea ce priveste adoptarea legilor, hotararilor si motiunilor de catre Camera Deputatilor si Senat, iar nu si in ceea ce priveste adoptarea actelor in cadrul procedurilor desfasurate in fata organelor de lucru ale Camerelor".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lipsa cvorum comisii parlament, #revizuire Constitutie 2012 , #presedinte Senat