Blaga: Guvernul Ponta cauta legitimitatea in van

Luni, 07 Mai 2012, ora 17:16
2938 citiri
Blaga: Guvernul Ponta cauta legitimitatea in van
Foto: TVR Info

Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, luni, in cadrul unui discurs tinut la inceputul sedintei dedicate investirii noului Cabinet, ca Guvernul Ponta cauta legitimitatea in van.

"Domnule prim-ministru desemnat, sunteti presedintele unui partid si co-presedintele unei uniuni care a contestat fosta coalitie de guvernare si ati spus ca UNPR nu a intrat legal in Parlament. Astazi cereti un vot de incredere in urma unei majoritati create in urma unui protocol cu UNPR. Cat despre legitimitate, ma tem ca o veti cauta in van (...)

"Nu vom vota lista Guvernului propusa de Victor Ponta. PDL nu are niciun motiv sa sustina aceasta formula guvernamentala insailata in graba. Viziunea exprimata cu privire la actul executiv ma face sa cred ca va urma o ravasire sociala, cu rezultate nefaste in mediul institutional, social si economic", a subliniat Vasile Blaga.

"Programul de guvernare, incropit la repezeala"

"Ati declarat ca va puneti garant pentru cinstea si onestitatea oamenilor din Cabinetul dumneavoastra. Dupa numai cateva zile ati renuntat la doua propuneri. Din pacate, se regasesc in Cabinetul dumneavostra inca patru propuneri contestate.

Programul dumneavoastra de guvernare arata ca nu aveti o viziune strategica de guvernare. Adesea regasim formulari de genul 'identificarea si sistematizarea directiilor optime de actiune pentru a eficientiza', formulare pompoasa care arata ca nu stiti ce aveti de facut. Programul de guvernare este incropit la repezeala", a continuat Blaga.

"Spre deosebire de Guvernele Boc si Ungureanu, va propuneti sa fiti 'disciplinati bugetar'. Va rog sa spuneti la ce acte de indisciplina bugetara ati fost partasi in 2008 si 2009? Autorii programelor de guvernare ne spun ca nimic din ce au facut guvernele anterioare nu a fost bine. Spuneti ca politicile fostelor guverne nu au fost bune, dar acestea vor fi continuate prin acordurile cu FMI, BM si CE.

In mai multe domenii, continuati politicile fostei guvernari. In ceea ce priveste justitia si integritatea, exista o adanca prapastie intre discursul si actiunile USL si ceea ce este pe hartie. De altfel, ati renuntat la independenta justitiei, numind un ministru politic. E mai bine sa lasati viitoarei guvernari Legea Sanatatii", a spus, ironic, Blaga.

Totodata, Vasile Blaga a apreciat ca masurile propuse in agricultura si dezvoltare rurala sunt incomplete: "In agricultura si dezvoltare rurala, masurile propuse sunt incomplete. Se propune sustinerea realizarii de locuinte in regim de credit ipotecar si sprijinirea tinerilor. Va informez ca exista deja doua astfel de programe.

In ceea ce priveste turismul, toate programele nationale nou-propuse exista deja.

Ma uimeste cand vad ca atat in motiunea de cenzura, cat si in programul de guvernare ati ales sa va faceti campanie electorala cu teme din anii 1990, pe care le-ati impanat cu demagogie".

Desfiintarea Facultatii de Medicina in limba maghiara

Cat despre intentia noului Executiv de a desfiinta Facultatea de Medicina in limba maghiara din Targu Mures, Blaga a accentuat ca "tema infiintarii unei linii de studii in limbile maghiara si engleza este falsa".

"Peste 10 mii de studenti invata in limba maghiara la Cluj. Stiu ca este an electoral si vreti sa castigati puncte pe teme nationaliste, dar va asigur ca gresiti. Este o tema falsa. Ce avem azi in Romania in ce priveste relatiile interetnice este un castig pentru societatea romaneasca", a conchis presedintele Senatului.

Toti ministrii propusi din Guvernul Ponta au primit, luni, aviz favorabil de la comisiile de specialitate. Incepand cu ora 16.00, Parlamentul s-a reunit in sedinta comuna pentru votul de investitura a noului Executiv.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Vasile Blaga legitimitate Guvern Ponta, #Vasile Blaga investire Guvern Ponta, #Vasile Blaga atac Guvern Ponta , #presedinte Senat