Blaga: MAI nu e un minister corupt, desi nu spun ca nu are oameni corupti

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 20:27
1708 citiri
Blaga: MAI nu e un minister corupt, desi nu spun ca nu are oameni corupti

Presedintele Senatului, fost ministru de Interne, Vasile Blaga, a declarat marti cu ocazia dezbaterii motiunii simple a USL impotriva ministrului Traian Igas, ca acest minister nu poate fi catalogat ca fiind unul "corupt", sustinand totodata ca numai MAI are structuri care raporteaza infractiunile.

Blaga a tinut sa faca o serie de precizari in plenul Senatului la finalul dezbaterii motiunii simple a USL. El a facut referire la acuzele opozitiei privind cresterea unor serii de infractiuni in mod alarmant in ultimul an.

"Eu cred ca Politia trebuie felicitata si nu trasa la raspundere pentru faptul ca isi face treaba si descopera tot mai multe infractiuni economice (...) MAI e un minister corupt, o mare nedreptate. Eu nu spun ca nu sunt oameni corupti in MAI, este totusi un minister cu peste 150 de mii de oameni, numai ca acest minister are singura structura de combatere a coruptiei interne, DGA, pe care am pus-o la punct in 2005 si 2006 printr-un program Phare. Daca ar fi astfel de structuri si in alte ministere, in alte zone ale adminsitratiei, v-ati tine cu mainile de cap. Dar, din pacate, astfel structuri sunt doar in MAI si numai ei isi raporteaza astfel de fapte", a explicat fostul ministru de Interne.

De asemenea, senatorul PDL s-a referit si la angajarile in MAI, subiect pe care democrat-liberalii l-au abordat acuzand guvernarea Tariceanu de faptul ca a creat un minister "bugetofag".

"In clauza de salvgradare era prevazuta angajarea suplimentara a 18.000 de jandarmi, am reusit sa nu o fac cu vreo opt drumuri la Bruxelles. Aveam o clauza de salvgradare. In 2005, 2006 si 2007 am angajat decat la om, asa cum a fost semnat tratatul de aderare, in politie 5000, 7000 in frontiera. Oameni evident din afara ministerului majoritatea, pentru ca nu aveau capacitatea scolile ministerului de a-i pregati si foarte multi dintre ei au ajuns politisti mai buni decat cei din scoli in special cele de subofiter, pentru ca foarte multi copii, tineri, baieti si fete cu studii superioare au acceptat posturi de subofiteri", a mai sustinut Blaga.

El a amintit ca dupa 2007 nu a mai fost serviciul militar obligatoriu, fapt pentru care militarii in termen au trebuit sa fie inlocuiti, iar un militar se inlocuieste cu patru angajati.

"Ai nevoie de disponibilitate 24 de ore din 24, iti trebuie patru ture, trei normale si tura care completeaza concediul si zilele libere eventual concediile medicale", a explicat fostul ministrul de interne.

Blaga a mai precizat ca amanarea angajarii promotiilor de la Academia de Politie nu este o inventie a ministrului Igas, ci a fost inventia fostului ministru de Interne, Dan Nica.

"M-am trezit ca in 2010 sa angajez trei promotii, promotia din 2009 si cele doua promotii din 2010, prima promotie cu trei ani si promotia cu patru ani. Dintr-o data trei promotii am angajat si am gasit resurse sa le platesc in 2010", a mai sustinut Blaga.

Senatorul PDL a spus ca, in ceea ce priveste politia rurala, MAI are nevoie de "foarte multi bani pentru mobilitate".

"Pentru ca degeaba pune la punct sistemul daca revine inapoi la bicicleta. Eu sper sa gaseasca fonduri la minister pentru a rezolva aceasta problema", a mai sustinut Blaga.

In ceea ce priveste scandalul legat de proiectul propus initial de MAI privind comasarea alegerilor, unde se facea referire la o populatie mai mare decat la recensamantul din 2002, pentru a se lua in calcul la stabiliea numarului de parlamentari, Blaga a tinut sa-i dea o replica senatorului PSD, Dan Sova, care a acuzat faptul ca Igas promoveaza cifre care nu au legatura cu realitatea, respectiv cu 800 de mii de oameni in plus.

"La recensamant o sa fie prezentate cifre probabil cu milioane de romani mai mici decat cele care sunt in Evidenta Populatiei, dintr-un motiv foarte simplu domnule Sova: conform legii, la recensamant se recenzeaza populatia stabila, si in lege este prevazut foarte clar ce este populatie stabila, cea cu domiciliu stabil in tara, indiferent cate resedinte are", a afirmat Blaga.

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...