Miros de portocale stricate si trandafiri ofiliti

Autor:
Joi, 12 Iunie 2008, ora 20:25
3595 citiri
Miros de portocale stricate si trandafiri ofiliti

Inca de la inceputul campaniei, Sorin Oprescu si Vasile Blaga se dau de ceasul mortii sa se legitimizeze fiecare prin demonizarea sustinatorilor celuilalt.

Oprescu vorbeste de o intelegere secreta Mitrea - Blaga, in timp ce contracandidatul PDL lipeste poza lui Ion Iliescu peste afisele electorale ale independentului.

Rand pe rand, partidele ramase fara reprezentant in turnirul final de la Bucuresti s-au grabit sa anunte pe cine vor sustine - mai mult pentru a-si sublinia propria importanta decat din dorinta de a oferi un ajutor real unuia sau celuilalt.

Greu de crezut ca Mircea Geoana ardea de nerabdare sa dea de stire natiunii, la cateva zeci de minute dupa primele exit-polluri ca va merge pe mana aceluiasi Oprescu caruia o pensionara pesedista tocmai incercase sa-i prinda degetele la usa tribunalelor prin care i-a contestat candidatura.

"Fara noi nu se poate"

Sau ca liberalii care nu mai prididesc sa arate ca varful sagetii lor atata spre dreapta se intorc cu draga inima catre un candidat care pana de curand avea carte de identitate politica social-democrata. De fapt, ce incercau sa comunice toti printre randuri era mult mai simplu: "Fara noi nu se poate". Partial adevarat, adica doar pana in seara alegerilor.

A doua zi, cel care va obtine mandatul de edil-sef, va trebui sa accepte o realitate trista: nici cu ei nu se prea poate. Izul dubios al puterii si spaima de a o pierde vor fi mai puternice decat aroma trandafirilor social- democrati sau a portocalelor pelediste.

In primul rand, pentru ca e greu de prevazut cati dintre "ei" ii vor mai ramane alaturi.

Blaga, papusarul-sef?

Aparent blindat de PLD, Vasile Blaga va deveni, in cazul unei victorii, cel mai de temut rival al lui Traian Basescu in partid. Iar Basescu a mai vazut o data filmul asta, in 2001.

Numai ca atunci juca in celalalt rol: al primarului proaspat ales a carui popularitate l-a ajutat sa-l detroneze pe Petre Roman. Greu de crezut ca presedintele, maestru al sforilor din spatele cortinei, va accepta cel mai mic risc ca altcineva sa manevreze papusile.

Iar primul lucru pe care il poate face este sa-i submineze autoritatea de primar a lui Blaga, chiar prin consilierii PLD din Consiliul General. Sa-i arate cine apasa butoanele in partid.

Oprescu va avea un adversar in persoana lui Vanghelie

Cazul lui Sorin Oprescu este si mai complicat: daca va castiga, se va trezi inconjurat de profesori intr-ale tradarii. Pesedistii care se vor buluci la usa lui pentru a-i aminti ca l-au ajutat sa ajunga primar sunt aceiasi care nu l-au vrut candidat.

Aceiasi care au fost in stare sa se retraga din Consiliul General, in septembrie 2007, la un semn al lui Marian Vanghelie - fatalitate - marele sau adversar din partid.

Un Vanghelie care nu va uita niciodata ca o victorie a lui Oprescu este o infrangere a lui, de fapt o demonstratie ca obstinatia cu care s-a opus candidaturii doctorului cat inca mai era in PSD a lipsit partidul de un primar general.

Liberalii, care acum par ca ii fac lui Oprescu cadou sprijinul in turul doi, au invatat si ei de mult ca in politica nu exista pranz pe gratis. Ramasi doar cu postul de prefect in administratia Capitalei, vor simti sansa de a-si negocia la sange voturile in CGMB. Vor cere la schimb sprijinul lui Oprescu pentru proiectele pe care asteapta de atata vreme sa le vada aprobate.

Urmeaza dureri de cap

Dupa ce oricare dintre ei va bea sampania victoriei, atat Sorin Oprescu, cat si Vasile Blaga ar face bine sa-si suplimenteze stocul de aspirine pentru durerile de cap care vor urma.

Pentru ca in politica damboviteana de cate ori pleci cu cineva la drum ai face bine sa te uiti din cand in cand in spate, sa vezi daca e inca acolo si daca nu cumva i-a aparut intre timp si un pumnal in mana.

Mai ales cand drumul este catre cufarul cu sute de milioane de euro care formeaza zestrea atat de apetisanta a Primariei Generale.

Oana Dobre

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#analiza, #alegeri, #rezultate alegeri 2008 , #Sorin Oprescu