Strategii pe ultima suta de metri

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Mai 2008, ora 14:00
4391 citiri
Strategii pe ultima suta de metri

Jocurile pentru turul intai la primaria Capitalei par a fi facute. Sorin Oprescu si Vasile Blaga se indreapta catre turul al doilea.

Emisiunea de miercuri seara, in care toti cei patru principali candidati au stat fata in fata, dovedeste acest lucru. Distanta fata de restul plutonului e destul de mare si aproape imposibil de recuperat de catre locurile 3 si 4, adica Ludovic Orban si Cristian Diaconescu. Acestia par, de altfel, destul de resemnati. In schimb, la varful clasamentului e fierbere mare, iar evolutia procentelor o justifica pe deplin.

La inceputul campaniei, Sorin Oprescu intra in lupta creditat aproape ca invingator din primul tur de scrutin, iar Vasile Blaga cu o sustinere destul de fragila - in jur de 17 la suta. Saptamana trecuta, Oprescu se afla pe la 38 %, iar Blaga pe la 24 %.

Ultimul sondaj INSOMAR, dupa numai o saptamana, ne arata o crestere a lui Vasile Blaga, ajuns la 28 la suta si o scadere a lui Sorin Oprescu, 32 la suta. PD-L are in capitala 34%, PSD 25%, iar PNL 17%. Remarcam deci ca Blaga este pe trend ascendent, dar departe de un scor care sa-i asigure linistea pentru turul al doilea si se afla inca sub scorul partidului.

Oprescu este pe trend descendent, care poate deveni periculos, si a reusit sa atraga deja aproape un sfert din electoratul PSD si 16 la suta din cel al PD-L.

Deja strategiile de campanie au suferit ajustari in ambele tabere in functie de aceste evolutii.

Oprescu, victima

Daca intial strategia lui Sorin Oprescu de a evita pe cat posibil confruntarile directe a fost eficienta, acum pare sa-si arate reversul. El a urcat rapid pe valul simpatiei pentru victima lovita de ,,aristocratia politica transpartinica" si s-a mentinut acolo cu aura de haiduc antisistem.

Dupa o vreme insa, aura a inceput sa se patineze si a devenit tot mai evidenta subtirimea programului sau facut pe genunchi. Autostrada suspendata a devenit subiect de glume, iar alt proiect oricat de fantezist n-am mai auzit de la Oprescu.

Scaderea din sondaje l-a obligat sa iasa din nou in lumina cu aria care i-a mai adus o data succesul - victimizarea. Doi au fost caii de bataie, preluati cumva de la Traian Basescu.

In primul rand, doctorul a reluat tema sistemului ticalosit pentru ca, a descoperit el, femeia care l-a contestat la Curtea de Apel este o fosta securista.

Fiul generalului de securitate se plange de actiunea nerusinata a securitatii! A doua tema - este si va fi furat, deocamdata in sondaje si, cat de curand, la voturi, asa ca el, care nu are, nu-i asa, nicio sustinere politica, va fi victima sigura. Citatul, usor adaptat, din ,,Miorita", rostit cu mare amaraciune a mai salvat, probabil, cateva voturi.

Sorin Oprescu a primit o mana de ajutor, desigur involuntara, si de la Mircea Geoana care a exclus posibilitatea sprijinirii sale in turul al doilea, cu alte cuvinte inca o lovitura primita de cel merituos de la sistemul ticalosit din propriul partid.

In continuare, Sorin Oprescu nu a suflat nicio vorba despre propriul program, despre vreun proiect. ,,Niciodata nu trebuie sa crezi ca esti atat de destept incat sa le faci tu pe toate" , spune el. Asa e, dar trebuie sa stapanesti atat de bine situatia incat sa stii exact ce si cui sa ceri.

Probabil ca aceasta strategie va fi eficienta pentru turul I. Pentru cel de-al doilea insa, Sorin Oprescu va fi nevoit sa participe la confruntari directe cu Vasile Blaga, iar doctorul va fi nevoit sa atace si fondul problemelor Bucurestiului, altfel eschivele sale vor deveni evidente.

Problema lui Blaga - mobilizarea

Vasile Blaga creste, dar nu si-a convins inca nici macar tot electoratul PD-L, din care un procent important este deocamdata in barca lui Sorin Oprescu.

Merg alaturi de candidatul democrat-liberal doar 60 % din simpatizantii partidului. Blaga pedaleaza pe program, disciplina si structura sa militaroasa, insa are, evident, o problema majora de mobilizare a sustinatorilor. Este putin probabil sa o depaseasca prin forte proprii, asa ca pe aceasta actioneaza intens Traian Basescu.

Subtilitatea presedintelui

Presedintele incearca sa recreeze atmosfera din Bucuresti de la precedentele confruntari. Intai a deschis portile Cotrocenilor pentru a le aminti bucurestenilor de mobilizarea de la referendumul pentru demiterea sa.

Marti a fost chiar mai subtil. Vorbind despre propriul trecut comunist si reformarea sa, a facut apel la celebra declaratie dinaintea turului al doilea cu Adrian Nastase - ,,Mai, Adriane, ce a gresit poporul asta sa aleaga intre doi fosti comunist?". In felul acesta a facut apel, de fapt, tot la spiritul si mobilizarea propriului electorat, din acel moment.

In acelasi timp, referirea la ,,ramasitele sistemului comunist" a fost un atac evident la Ion Iliescu si, implicit, la Sorin Oprescu.

Problema este ca bucurestenii, nici macar cei cu inclinatii ,,portocalii" nu se mai arata dispusi sa voteze, practic, a patra oara pentru Traian Basescu la primarie, mai ales dupa experienta nu tocmai fericita cu Adriean Videanu.

Strategiile pentru primul tur sunt foarte importante, pentru ca fiecare vrea sa-si asigure un start cat mai bun pentru finala. Pentru turul al doilea, predictiile sunt inca dificile pentru ca situatia este fluida. Va conta mult distributia locurilor din consiliul general, dar si rezultatul de la sectoare.

In linii mari, ar fi de asteptat ca electoratul PSD sa se indrepte majoritar catre Sorin Oprescu, insa nici absenteismul masiv nu este exclus pentru ca simpatizantii doctorului s-au dus deja catre el, iar ceilalti, dezamagiti, ar putea prefera sa stea acasa.

Cat priveste electoratul liberal, dilema va fi tare grea. Ura fata de Traian Basescu si, implicit PD-L, este mare, dar nu va fi usor pentru un liberal bucurestean sa-l voteze pe omul lui Ion Iliescu tocmai pe 15 iunie.

In plus, PIN a reinceput sa agite apele in jurul semnaturilor de pe listele lui Sorin Oprescu si pretinde ca a descoperit falsuri masive. Daca nu e doar o miscare disperata de final de campanie, s-ar putea sa avem in Bucuresti un tur al doilea cu adevarat palpitant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un...
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Congresul Naţional al Poporului (PNC) a câştigat categoric duminică, 21 aprilie, alegerile parlamentare din Maldive, transmite AFP. PNC, partidul preşedintelui Mohamed Muizzu, este...
#alegeri, #Sorin Oprescu, #Vasile Blaga, #dezbatere candidati , #Sorin Oprescu