Vasile Blaga si Sorin Oprescu, fata in fata

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Mai 2008, ora 13:45
8737 citiri
Vasile Blaga si Sorin Oprescu, fata in fata

PD-L traieste periculos in aceasta campanie electorala. Daca insumam trei sondaje din ultimele zile, Vasile Blaga este pe trend ascendent, insa tot mult in urma lui Sorin Oprescu, aflat ce-i drept pe trend descendent.

Pentru candidatul democrat-liberal nu va fi insa suficient sa se apropie de Sorin Oprescu, ii trebuie un avans considerabil, pentru ca in turul al doilea el nu prea are de unde sa mai ia voturi. PSD si PNL vor marsalui probabil, in majoritate, catre Sorin Oprescu.

De fapt, ar cam trebui sa reuseasca macar inversarea procentelor din recentul sondaj de opinie INSOMAR dat publicitatii de Realitatea TV, in care Oprescu insa sta cel mai prost (39% Sorin Oprescu, 24% Vasile Blaga).

Grea misiune pentru Vasile Blaga! O fi insa si imposibila? Va propun sa-i comparam pe trei criterii principale: program si strategie, carisma si sustinere.

Ce planuri au?

In materie de program, Vasile Balga este mult mai puternic. Programul sau este detaliat, cu termene precise, cu foarte multe cifre si solutii concrete. Chiar prea complet si minutios pentru a putea fi pus in practica in mod real. Programul lui Vasile Blaga.

Primul lucru la care se uita probabil orice bucurestean este capitolul trafic. Solutiile lui Vasile Blaga sunt complexe, coordonate, insa ma tem ca punerea lor in practica, in acelasi timp, va bloca practic Bucurestiul.

De exemplu, Vasile Blaga isi propune sa construiasca in doi ani 3 pasaje in trei intersectii extrem de aglomerate. Asta concomitent cu lucrarile la diametrala Nord-Sud - strazile Buzesti - Berzei - Uranus si cu reabilitarea cailor de acces in Bucuresti.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca diametrala are trei obstacole majore in cale: raul Dambovita, parcul Izvor si Palatul Parlamentului. In plus, trimiterile dese la situatia din sectorul 3 nu lasa prea multe indoieli asupra paternitatii proiectului.

Una peste alta e un program despre care merita discutat si care merita analizat cu creionul in mana.

Sorin Oprescu nu ne creeaza asemenea probleme. Programul sau este schematic, extrem de general, mai mult ca o schita de program. Programul lui Sorin Oprescu.

Sa luam acelasi exemplu traficul - 5 aliniate, 5 idei cam dezbracate. Nimic concret, vreo ruta, vreun termen, vreo strategie. Pus sa detalieze, Sorin Oprescu a venit cu ideea abracadabranta a autostrazii suspendate pe care s-o faca in doi ani. Cu bagheta magica probabil.

In aceste conditii este normal ca Oprescu evita cat poate confruntarile directe cu ceilalti candiati, ocazie cu care ar putea iesi la iveala cat de imbracat este imparatul. Este atacat in absenta, ceea ce-i sporeste aura de "singur impotriva tuturor" si de misterios haiduc din munti.

Pe masura ce momentul votului se va apropia, va fi insa nevoit sa se arate tot mai mult.

Cum isi comunica planurile?

In materie de carisma lucrurile stau exact pe dos. Sorin Oprescu exceleaza, joaca, este sigur pe el, dar nu se teme sa-si arate si sensibilitatile atat cat sa atinga coarda sensibila a auditoriului, are discurs, farmec, imaginatie si cuvintele cu el. Compenseaza astfel mult din subtirimea programului si convinge.

De aceea, postura de independent i se potriveste de minune. Cine sa-l sustina prin piete? Carismaticul Geoana?

De partea cealalta, Vasile Blaga este teapan, plat si greoi. Nu stie sa-si vanda marfa, altfel destul de buna. In loc sa-i capteze pe ascultatori catre detaliile programului sau stufos, Blaga ii pierde pe drum pentru ca e prea crispat si sters. Din nefericire pentru el, nici nu cred ca se poate face mare lucru pentru imbunatatirea situatiei.

Candidatul PD-L nu este si pace un om de prima linie, ci un strateg si un organizator care si-a dovedit eficienta, din aceasta postura, in campanile anterioare. Postura de candidat nu i se potriveste.

De aceea, ajutorul lui Traian Basescu pare absolut necesar. Daca initial presedintele s-a aruncat intr-o sustinere fatisa, cu subiect si predicat, luni seara a mai schimbat strategia si a incercat ceva mai subtil - un bilant al propriului mandat care, subliminal, sa treaca in contul lui Blaga.

Sustinerea aceasta e insa o sabie cu doua taisuri. Pe de-o parte, Traian Basescu a tot candidat la Bucuresti si pentru el si pentru Videanu, acum pentru Blaga si e o doza de uzura in aceasta implicare.

Pe de alta parte, Blaga este astfel total depersonalizat. Din buldog care musca si nu da drumul, imaginea se schimba intr-aceea a unui buldog in lesa. Ma intreb daca, in pofida handicapului sau de comunicare, n-ar fi totusi mai sanatoasa imaginea unui Balga care candideaza el insusi?

Pe de alta parte insa, nu aceasta depersonalizare o practica de patru

ani liderii PD-L? Nu s-au ascuns ei de la alegeri in spatele lui Traian Basescu?

Nici macar asta nu au facut insa consecvent. Degeaba vorbea, de exemplu, presedintele despre anticoruptie, in timp ce PD-L ataca la Curtea Constitutionala confiscarea averilor nejustificate.

Chiar si sustinatorii presedintelui puteau deveni sceptici in privinta PD-L si a liderilor sai.

Cine ii voteaza?

Daca aruncam o privire la bazinul electoral al celor doi, lucrurile sunt foarte interesante. Potrivit aceluiasi sondaj INSOMAR, Vasile Blaga este inca sub scorul propriului partid - cu 24 % fata de 36 %. Sa zicem ca obtine sustinerea intregului electorat PD-L, in turul al doilea nu prea mai are de unde sa ia voturi. PD-L-ul este izolat asa ca PSD-ul si o mare parte din PNL se vor duce, teoretic, catre Sorin Oprescu.

Doctorul se bazeaza deocamdata pe o parte din PSD, dar si pe o mare masa de bucuresteni dezamagiti de clasa poltica si care inca mai cred in independenta lui Oprescu.

Cartea aceasta este totusi una periculoasa, pentru ca discutabila independenta a doctorului poate fi rastunata pana la urma la fel ca argumentele emotionale pe care el se bazeaza.

De fapt, riscurile lui Oprescu sunt doua - dezbaterile televizate care ar putea arata ca nu prea stie cu ce se mananca de fapt Bucurestiul si spulberarea mitului de independent.

Pentru prima oara dupa 8 ani am putea avea in Capitala un tur al doilea palpitant.

Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
EHF a anunţat, miercuri, programului meciurilor din grupele preliminare la Campionatul European din 2024. România va debuta cu Cehia, în 29 noiembrie, în grupa B, de la Debrecen. Programul...
#Vasile Blaga, #Sorin Oprescu, #Traian Basescu, #program, #carisma, #sondaj , #Sorin Oprescu