Blaga: Daca PSD nu vrea restructurare, Guvernul pica in septembrie

Duminica, 09 August 2009, ora 09:09
2580 citiri
Blaga: Daca PSD nu vrea restructurare, Guvernul pica in septembrie
Foto: Romania Libera

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat ca, in cazul in care PSD nu va fi de acord cu restructurarea aparatului de stat si asumarea raspunderii Guvernului pe legile privind reforma, Guvernul va cadea la inceputul lunii septembrie.

Vasile Blaga a vorbit despre restructurarea aparatului de stat si modernizarea Romaniei in contextul indeplinirii conditiilor din acordul cu FMI, aratand ca, daca partenerii de guvernare se opun acestui demers, Guvernul va cadea.

"Daca va fi necesar, banii din a doua transa a FMI vor merge si pentru pensii si salarii. Se poate face si acest lucru, conditia este ca noi sa facem restructuarea aparatului de stat. Si o vom face. Daca PSD nu vrea, Guvernul pica.

Daca PSD nu vrea, la inceputul lunii septembrie, Guvernul cade. Nu va vota Guvernul in Parlament, are aceasta posibilitate", a declarat Vasile Blaga.

Secretarul general al PDL se referea la momentul asumarii raspunderii Guvernului, estimat in perioada 5-15 septembrie, pe asa numitele legi de reforma: cele din educatie, Legea salarizarii unice si Legea sistemului de pensii.

Atac la Geoana si PSD

Vasile Blaga a lansat o serie de critici la adresa PSD, care il vizeaza atat pe liderul Mircea Geoana, pentru "abordarile politicianiste" impotriva Guvernului din care face parte, cat si pe ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, pentru intarzierea elaborarii pachetului de legi privind reforma in invatamant, dar si atitudinea partidului impotriva descentralizarii in perioada de criza.

"Eu nu imi permit sa-i solicit domnului Geoana sa nu ne atace. Dar el ataca guvernarea din care e parte. Nu sunt de acord ca se comporta la cinci minute de la sedinta coalitiei ca si cum ar fi in opozitie. Daca are idei geniale pentru a scoate Romania din criza sa le spuna, ca nimeni nu le va impiedica", l-a sfatuit Blaga pe liderul PSD.

El a adaugat ca unele pozitii ale lui Mircea Geoana sunt facute "doar de dragul de a nu fi convergente cu deciziile din Guvern". "Sper ca vom trece peste aceste abordari absolut politicianiste, pentru ca e nevoie de un Guvern puternic, criza este accentuata in semestrul doi", a mai spus democrat-liberalul.

In privinta ministrului Educatiei, Blaga a amintit ca i s-a pus in vedere lui Andronescu inca din aprilie ca este necesara urgentarea elaborarii pachetului pe educatie, aratand ca "doar cu forcepsul" se realizeaza pachetul de legi pe educatie.

Blaga a subliniat ca, daca documentele pe care le va prezenta ministrul, la 14 august, potrivit termenului stabilit de premier, vor contine doar punctul de vedere al sindicatelor, PD-L va avea "mari obiectii".

"Nu ne vom asuma raspunderea imediat, in 14 august. Daca pachetul are un singur punct de vedere, al sindicatelor, si nu contine punctele din pactul pe educatie,(...) vom avea mari obiectii", a avertizat Blaga.

E posibila o remaniere guvernamentala

In privinta unei eventuale remanieri guvernamentale, liderul PD-L a apreciat ca, in cazul conducerii unor ministere, "se pot gasi solutii mai bune", adaugand ca este necesara o analiza, care ramane la latitudinea premierului.

"Cred ca lucrurile astea se vad (n.r. ca unii ministri nu-si fac treaba). Nu am spus ca aceasta actiune (a remanierii) trebuie indreptata impotriva cuiva anume. Premierul, singurul cu acest drept si obligatie constitutionala, analizeaza activitatea fiecarui ministru PDL sau PSD si sunt convins ca se pot gasi solutii mai bune. Sa se analizeze inclusiv activitatea Ministerului Dezvoltarii, nu sunt mai presus de colegii mei", a mai spus ministrul Dezvoltarii.

Guvernul isi va angaja raspunderea pe Legile privind salarizarea bugetarilor, reforma sistemului de pensii si educatiei, astfel urmand sa fie testate atat sustinerea parlamentara, cat si vointa politica la nivelul coalitiei pentru realizarea reformelor, a declarat sambata premierul Emil Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Guvernul Boc pica, #asumare raspundere legi PSD, #Blaga Guvernul pica , #stiri Vasile Blaga