Blaga: Noi nu avem dupa ce bea apa, dar facem noi primarii

Vineri, 12 Martie 2010, ora 22:37
3266 citiri
Blaga: Noi nu avem dupa ce bea apa, dar facem noi primarii
Foto: Cotidianul

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a fost de acord, vineri, cu propunerea primarilor prezenti la intalnirea Asociatiei Oraselor de a se reduce numarul consilierilor locali, afirmand ca ministerul va include acest lucru intr-un proiect de modificare a legii a administratiei locale.

Ministrul le-a spus primarilor ca se poate accepta o reducere a numarului consilierilor locali cu 25%, propunere pe care Ministerul Administratiei si Internelor o va include in proiectul de modificare a Legii nr. 215/2000 a administratiei publice locale, dar si ca este de acord cu propunerea ca primarii sa prezideze si sa conduca sedintele Consiliului Local. In plus, Blaga a adaugat este de acord si ca viceprimarii sa nu mai fie si consilieri locali.

O alta propunere venita din partea primarilor cu care ministrul s-a aratat de acord a fost aceea de modificare a numarului de voturi necesare privind hotararile de consiliul local privind patrimoniul localitatilor, urmand ca acestea sa poata fi adoptate cu 50%+1 din voturile consilierilor, nu cu doua treimi ca pana in prezent.

"Mi se pare absolut normal ca primarul sa fie presedintele Consiliului Local in cadrul sedintelor de plen. El este cel mai legitim ales din aceasta tara. Este inadmisibil sa nu conduca el sedintele. Iar celelalte propuneri sunt foarte bune, mai ales cea de reducere a numarului de consilieri. Si la fel, de ce viceprimarul sa aiba atat aceasta calitate, cat si pe cea de consilier local? Ar trebui ca viceprimarul sa ocupe numai aceasta functie", le-a spus Blaga celor 130 de primari prezenti la sedinta.

Vasile Blaga nu a acceptat, insa, chiar toate propunerile venite de la primari, acesta respingand ideea unui edil ca declansarea referendumului pentru demiterea primarului sa se poata face doar daca jumatate plus unu dintre locuitorii cu drept de vot ai localitatii sunt de acord cu acest lucru, nu cu 25%+1 ca acum.

Ministrul le-a spus primarilor ca Guvernul doreste sa inainteze Parlamentului proiectul de lege privind modificarea Legii 215 in trimestrul III, dupa ce vor fi consultati toti reprezentantii administratiilor publice locale.

"Proiectul de lege pentru modificarea Legii 215 va fi depus la Parlament la sfarsitul trimestrului III, deoarece vrem sa il discutam cu toate partile implicate, astfel incat sa intarim administratia publica locala si sa o facem cat mai functionala. Vor fi organizate dezbateri publice si se va lucra atat cu Asociatiile Comunelor, Oraselor, Municipiilor si Consiliilor Judetene, cat si cu Administratia Finantelor Publice. Iar in 2011 vrem sa propunem spre aprobare un nou Cod al Finantelor Publice", a precizat Vasile Blaga.

Ministrul Administratiei si Internelor a fost foarte ferm cand a fost adus in discutie subiectul infiintarii unor noi unitati administrativ-teritoriale.

"In toata Europa se restrang unitatile administrativ teritoriale, dar in Romania inca se mai doreste transformarea unor sate in comune sau a unor comune in orase. Gata cu aceasta practica. Dupa 1990 au fost infiintate 63 de orase. Noi nu avem dupa ce bea apa, dar facem noi primarii, pentru ca apoi primarii sa vina si sa planga ca nu au bani nici pentru a functiona", a spus Blaga, atragand atentia asupra faptului ca la aceasta ora exista in tara 2.000 de primarii care nu isi pot plati proprii angajati.

Primarii l-au intrebat pe Vasile Blaga daca exista sanse de reluare a achizitiilor publice si a angajarilor in sistemul bugetar, ministrul explicandu-le edililor prezenti in Poiana Brasov ca mai au de asteptat pentru aceste lucruri.

"De la angajari sau achizitii trebuie sa va luati gandul, asa cum mi l-am luat si eu. Poate daca economia se va mai revigora in lunile urmatoare si dupa rectificarea bugetara din toamna se va analiza aceasta posibilitate", a precizat Blaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vasile Blaga administratii publice, #restructurari administratii publice , #stiri Vasile Blaga