Ziare.com

Blaga: Noi nu avem dupa ce bea apa, dar facem noi primarii

Vineri, 12 Martie 2010, ora 22:37

   

Blaga: Noi nu avem dupa ce bea apa, dar facem noi primarii
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a fost de acord, vineri, cu propunerea primarilor prezenti la intalnirea Asociatiei Oraselor de a se reduce numarul consilierilor locali, afirmand ca ministerul va include acest lucru intr-un proiect de modificare a legii a administratiei locale.

Ministrul le-a spus primarilor ca se poate accepta o reducere a numarului consilierilor locali cu 25%, propunere pe care Ministerul Administratiei si Internelor o va include in proiectul de modificare a Legii nr. 215/2000 a administratiei publice locale, dar si ca este de acord cu propunerea ca primarii sa prezideze si sa conduca sedintele Consiliului Local. In plus, Blaga a adaugat este de acord si ca viceprimarii sa nu mai fie si consilieri locali.

O alta propunere venita din partea primarilor cu care ministrul s-a aratat de acord a fost aceea de modificare a numarului de voturi necesare privind hotararile de consiliul local privind patrimoniul localitatilor, urmand ca acestea sa poata fi adoptate cu 50%+1 din voturile consilierilor, nu cu doua treimi ca pana in prezent.

"Mi se pare absolut normal ca primarul sa fie presedintele Consiliului Local in cadrul sedintelor de plen. El este cel mai legitim ales din aceasta tara. Este inadmisibil sa nu conduca el sedintele. Iar celelalte propuneri sunt foarte bune, mai ales cea de reducere a numarului de consilieri. Si la fel, de ce viceprimarul sa aiba atat aceasta calitate, cat si pe cea de consilier local? Ar trebui ca viceprimarul sa ocupe numai aceasta functie", le-a spus Blaga celor 130 de primari prezenti la sedinta.

Vasile Blaga nu a acceptat, insa, chiar toate propunerile venite de la primari, acesta respingand ideea unui edil ca declansarea referendumului pentru demiterea primarului sa se poata face doar daca jumatate plus unu dintre locuitorii cu drept de vot ai localitatii sunt de acord cu acest lucru, nu cu 25%+1 ca acum.

Ministrul le-a spus primarilor ca Guvernul doreste sa inainteze Parlamentului proiectul de lege privind modificarea Legii 215 in trimestrul III, dupa ce vor fi consultati toti reprezentantii administratiilor publice locale.

"Proiectul de lege pentru modificarea Legii 215 va fi depus la Parlament la sfarsitul trimestrului III, deoarece vrem sa il discutam cu toate partile implicate, astfel incat sa intarim administratia publica locala si sa o facem cat mai functionala. Vor fi organizate dezbateri publice si se va lucra atat cu Asociatiile Comunelor, Oraselor, Municipiilor si Consiliilor Judetene, cat si cu Administratia Finantelor Publice. Iar in 2011 vrem sa propunem spre aprobare un nou Cod al Finantelor Publice", a precizat Vasile Blaga.

Ministrul Administratiei si Internelor a fost foarte ferm cand a fost adus in discutie subiectul infiintarii unor noi unitati administrativ-teritoriale.

"In toata Europa se restrang unitatile administrativ teritoriale, dar in Romania inca se mai doreste transformarea unor sate in comune sau a unor comune in orase. Gata cu aceasta practica. Dupa 1990 au fost infiintate 63 de orase. Noi nu avem dupa ce bea apa, dar facem noi primarii, pentru ca apoi primarii sa vina si sa planga ca nu au bani nici pentru a functiona", a spus Blaga, atragand atentia asupra faptului ca la aceasta ora exista in tara 2.000 de primarii care nu isi pot plati proprii angajati.

Primarii l-au intrebat pe Vasile Blaga daca exista sanse de reluare a achizitiilor publice si a angajarilor in sistemul bugetar, ministrul explicandu-le edililor prezenti in Poiana Brasov ca mai au de asteptat pentru aceste lucruri.

"De la angajari sau achizitii trebuie sa va luati gandul, asa cum mi l-am luat si eu. Poate daca economia se va mai revigora in lunile urmatoare si dupa rectificarea bugetara din toamna se va analiza aceasta posibilitate", a precizat Blaga.
Sursa: rNews

Articol citit de 3028 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Ioane, ai dreptate...

Tu nu poti fi ,,noi", Tu vei fi nasul la viitoare casatorie a lui Ilici si Norica. Te spovedesc acum, sau mai tarziu?

Domnule Blaga sunt bune ideile mai putin una

D-voastra spuneti ca 25%+1 vor decide daca primarul este decis.As dori sa-mi explicati doua chestii.Prima:este obligatoriu ca aia 25% sa fie din satul respectiv sau putem sa ne miscam dintr-un sat in altul.Si a doua chestie:+1 ala ar putea fi betivanul satului?
Asa ca intreb eu in nimicnicia mea de cand 25% a decis in vreo democratie europeana pentru restul de 75%?Eu inteleg ca-i greu sa-i prinzi pe toti din sat i acelasi mai ales cand unii se duc la targ,altii au doar casa de vacante ,altii sunt in drum spre cimitir cu picioarele inainte,altii sunt la spital,altii au plecat sa le duca si copiilor o leguma proaspata la oreas,altii stau in crasma,altii stau in biserica,altii sunt pe camp,altii nici macar nu locuiesc acolo,altii sunt turisti americani fuigariti de cainii satului,altii sunt rromi,altii au dat in mintea copiiilor,altii sunt oale si ulcele de mult,altii sunt copiii,altii lucreaza la primarie,altii sunt invatatori,altii sunt medici.Inteleg.Dar chiar 25% omule asta e prea de oaie.

Si in administratie se cere noi concepte,,,,

..... de conducere,in pas cu dezvoltarea societatii, cu modernitatea. Primarii sunt senzorii din societate, ei se confrunta cu toate starile si situatiile. Intelegerea de care dau dovada primarii si ministrul,in domeniul administratiei locale,ma face sa cred ca este solutia unica si corecta in modernizarea tarii in plan local.

 

Primarii sunt senzorii din societate?

Da,Gutau,Solomon,Falca,Pinaltii toti sunt senzorii din societate.Si la nivelul localitatilor trebuie mentinute diferntiat cele doua organe de conducere democratica a colectivitatii adica legislativul si executivul.Se doreste revenirea la sistemul comunist unde primarul era singurul factor de decizie?Nu,categoric nu poate fi redus nr. de consilieri locali,trebuie redusa sau desfiintata indemnizatia lor.Cu cat locuitori sunt mai bine reprezentati in consiliile locale cu atat deciziile vor fi mai democratice si se inlatura crearea de dictaturi(baroni}locale.

"bataie lunga"

planurile puterii sint bine gindite si esalonate in timp,speram sa nu poata fi realizate .primele alegeri vor fi cele locale si este stiut ca restul alegerilor se cistiga in proportie de 80% cu ajutorul primarilor .nu intimplator min.dezvoltarii arunca sute de milioane pe niste case puse la dispozitia medicilor , profesorilor ,inginerilor...din mediul rural , prin intermediul primariilor . cine mai are curajul sa "cinte" altceva decit maneaua primarului (implicit a guvernarii) ?

Maty !

Blaga a discutat cu primarii. Acestia sesizeaza situatiile cu care se confrubta in comuna prin cetatenii cu care intra in contact la audiente si prin consilieri care ridica probleme in consilii. La primariile comunale nu e problema cu consilierii ci la cere orasenesti,unde aproape fiecare partid are consilierii proprii dar....se ocupa de aceiasi problema si au indemnizatii. Primaria aceiasi treaba o face cu consilieri multi sau putini.
Se alege varianta economica.Primaria nu are atatea domenii de munca cati consilieri sunt gramaditi pe primarie,deci sigur cainii au frunza destula.

si numarul lor si indemnizatia

clar ?

CAND MA UIT LA OBRAJII DOMNULUI BLAGA

NU MI SE PARE CA N-ARE DUPA CE BEA APA. DIN CONTRA.

 

ce-au obrajii cu ideile in discutie ?

*

Problema transformarii satelor in comune si comunelor in orase...

..este o problema, intr-adevar. Eu personal cunosc exmplul unei comune create dintr-un stauc ce are vreo 800 de oameni deoarece in acel satuc s-a nascut un deputat. Si a trebuit creata toata infrastructura administrativa pentru acel satuc. Bani aruncati cu nemiluita pentru a satisface niste orgolii si interese politice !

 

Saracie lucie?

Are dreptate dl Ministru cu enuntul din titlul articolului,dar se opreste prea devreme.Ce-ar fi daca Domnia sa,dar si alti decidenti s-ar gandi in aceiasi termeni si la cateva institutii bugetofage,cum ar fi inspectoratul scolar,directia de sanatate publica,sau chiar monstruozitatea din propria sa ograda,numita INSTITUTIA PREFECTULUI?

 

Da,e chiar necesară reducerea nr.consilieri !

A devenit o meserie pentru multi indivizi!
Poate astfel,partidele vor propune candidati in corespondentă cu atributiile comisiilor de specialitate!
Nu trebuie insă ca seful excutivului să devină "
sergentul de circulatie" al C.L.!
Atentie!Uni primari sunt mici dctatori,doar ca
ordonator de finante!Cum ar conduce sedinta orientand hotărarile C.L. spre "afacerile "lui?
Vorbesc in cunostintă de cauză,fiind consilier
sub trei primari cu obiceie diferite de a conduce
primăria.Si implicit,in colaborarea cu C.L. si
vicele.De acord ca vicele să nu mai fie si consilier!Deci fără drept de vot!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor