Blaga presedinte - ce se schimba, cine pierde, cine castiga? (Opinii)

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 18:58
3531 citiri
Blaga presedinte - ce se schimba, cine pierde, cine castiga? (Opinii)

Da, Vasile Blaga are toate sansele sa castige sefia PD-L. Mai mult decat se vede la televizor si se poate citi in ziare. Cei care stau aproape de PD-L sau au fost macar in sala la Consiliul National de Coordonare al PD-L pot observa usor forta lui in partid.

Nu in randul ministrilor sau al celor mai mediatizati oameni din partid. Nu. In randul activistilor de rangul al doilea. Al primarilor care se gandesc cu disperare ca actiunile Guvernului le reduc sansele la recastigarea unui nou mandat in fruntea oraselor lor. Al parlamentarilor care nu mai stiu sa explice in teritoriu reformele dureroase pe care le voteaza.

Asa ca Blaga are sanse. Mari. Iar schimbarea lui Boc din fruntea partidului va schimba insasi partidul. Va schimba relatia cu Basescu, va schimba relatia cu Udrea si va schimba stilul de a face politica. Nu neaparat in bine, din unele puncte de vedere. Foarte probabil mult mai putin reformist, insa mai sobru. Partidul va fi mai riguros, mai organizat, mai serios. Nu vom mai avea Talmaceni facand PD-L-ul de ras pe la televizor si nu vom mai avea atatea greseli de comunicare. Rezultatul va crea insa invingatori si invinsi. Unii, in mod surprinzator.

Castiga sau opresc reculul?

Daca Vasile Blaga castiga sefia partidului, logic, "aripa veche" din PD-L castiga. Sau macar acea parte din "aripa veche" ce il urmeaza pe secretarul general al partidului.

Pe scurt, castiga cei care au pierdut pana acum. Cei care au trebuit sa dea inapoi, pas cu pas, in partid. Cei care au trebuit sa le vada implementate si saltate in cele mai inalte functii pe Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi, Roberta Anastase si pe neuitata Elena Basescu.

O victorie a lui Blaga ar fi in primul rand o stopare a reculului pe care l-au cunoscut in partid oamenii care au constituit osatura partidului din anii '90 incoace. Oamenii dati la o parte din Guvern, ocoliti pentru multe functii si mai ales nemultumiti de directia in care au luat-o partidul si guvernarea. O directie pe care n-o mai controleaza, la care de multe ori nu participa si, mai mult, care de multe ori le e impusa impotriva vointei lor. Sigur, victoria lui Blaga nu va insemna ca isi impun directia lor. Nici gand. Doar ca vor avea de spus cuvintele pe care de multe ori le-au inghitit in ultimii ani. Vor avea mana lor pe volanul guvernarii.

Basescu, invins? Prea putin

Sigur, o victorie a lui Vasile Blaga nu ar fi pe placul lui Traian Basescu. Cu siguranta, nu. Dar nici varianta opusa nu e valabila. Faptul ca Vasile Blaga va conduce cel mai important partid de guvernare nu inseamna ca va conduce guvernarea. Dintr-un motiv foarte, foarte simplu. Nu are cum. Cand controlezi doar o parte din PD-L, o parte din parlamentarii partidului si cu siguranta nu ai legaturile cu UDMR si UNPR pe care le are Basescu, nu poti sa fii numarul unu. Sa te impui.

Tocmai de aceea, Vasile Blaga e obligat la un parteneriat cu Traian Basescu. Absolut obligat. Altfel, risca sa devina irelevant si sa intre intr-un conflict pe care nu are cum sa-l castige si care n-ar face decat sa scufunde PD-L. De aceea, Vasile Blaga poate sa spere doar ca va primi o felie din putere. Felia mai mica. Cu exceptia cazului in care, printr-o minune, reuseste sa-si impune premierul. Lucru care nu se va intampla.

Marii perdanti - Udrea si reformistii

Elena Udrea pierde sigur daca Boc pierde. Sigur, va ramane influenta, dar nu va avea posibilitatile de acum. Va fi limitata, de multe ori inlocuita din rolurile de purtator de mesaje al partidului si cu siguranta mai putin sprijinita din interior.

Sigur, e greu de crezut ca va izbucni un razboi, dar trebuie sa ne amintim ca Elena Udrea l-a acuzat dur pe Vasile Blaga pentru "haosul" lasat la Ministerul Dezvoltarii si l-a hartuit politic in mai multe randuri. Reciproca e valabila si pentru "buldog", chiar daca el a facut-o mai discret.

Reformistii Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu vor pierde si ei. Nu e niciun secret ca "tabara Blaga" le e ostila. S-a vazut la CNC al PD-L, unde au fost "executati public" de aceasta. Ce vor primi, cu Blaga presedinte? Banda adeziva. Pentru gura. Daca li se pare ca ideile lor de integritate nu sunt bine primite acum, nu vor vedea in niciun caz o imbunatatire cu atat de conservatorul Blaga. In sensul antireformist, nu in cel al doctrinei politice.

Premierul va pierde, indiferent de numele lui

Fie ca Boc va ramane premier pana la alegerile din 2012 sau ca va fi schimbat in mai-iunie, seful Executivului va avea mult, mult mai putina putere. Pentru ca un prim ministru care nu e si sef al partidului sau nu are macar un sef de partid foarte apropiat poate considera ca are o mana legata. Uneori, pe ambele.

Sa ne gandim ca, in eventualitatea in care Blaga va castiga, Basescu se va gandi serios sa impuna un nou premier. Pentru ca e putin probabil ca va lasa sa-i scape si partidul, si Guvernul. Ar insemna ca nu mai e Basescu pe care il stim. Iar atunci am avea un om, foarte probabil tehnocrat, care depinde pe de o parte de sprijinul autoritar al lui Basescu, pe de alta parte de conditionarea puternica a lui Blaga. Nu ar fi chiar ce am numi un premier total stapan pe situatie.

Citeste si:
Raed Arafat susține că nu s-au dat derogări pentru congresul PNL
Raed Arafat susține că nu s-au dat derogări pentru congresul PNL
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat vineri că "nu s-au dat derogări" în cazul congresului PNL, care va avea loc sâmbătă. "Nu s-a dat nicio...
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia Locală Sector 1, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Prefectura Capitalei, Direcţia Generală a Poliţiei Municpiului...
Sursa: Ziare.com