Blaga spune ca s-a mai facut un pas spre aderarea Romaniei la Schengen

Joi, 25 Martie 2010, ora 20:26
1329 citiri
Blaga spune ca s-a mai facut un pas spre aderarea Romaniei la Schengen

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a spus joi, la semnarea protocolul de aplicare a acordului intre UE si Republica Moldova privind readmisia persoanelor aflate in situatie de sedere ilegala, ca acesta este "inca un pas inainte spre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen".

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si omologul sau din Republica Moldova, general maior de Politie Victor Catan, au semnat joi protocolul de aplicare a acordului intre UE si Republica Moldova privind readmisia persoanelor aflate in situatie de sedere ilegala, semnat la Bruxelles, la 10 octombrie 2007.

"Astazi, prin semnarea Protocolului de colaborare, am facut inca un pas inainte spre aderarea la Spatiul Schengen. Este un act necesar pentru a stopa fenomenul de migratie ilegala.

Totodata, am stabilit cu exactitate care sunt structurile celor doua tari care vor colabora", a declarat ministrul Vasile Blaga intr-o conferinta de presa, in cadrul careia a precizat ca institutia pe care o conduce a acordat sprijin total colegilor din Republica Moldova pentru modernizarea Ministerului de Interne.

Intre greseli si clauze de salvgardare

"Am acordat sprijin total colegilor moldoveni si i-am sfatuit astfel incat sa nu comita greselile pe care le-am facut noi", a spus Blaga. Intrebat la ce greseli se refera, Blaga a raspuns: "Greselile pe care le-am trait cu totii, clauzele de salvgardare".

Ministrul roman de Interne a mai aratat ca, la randul ei, in procesul de aderare la Spatiul Schengen, Romania are nevoie de sprijnul Republicii Moldova, pentru ca din cei 2.070 de kilometri de frontiera externa a UE, 700 sunt cu Republica Moldova. "Securizam frontiera cu Republica Moldova, dar nu punem bariere peste Prut", a subliniat Vasile Blaga.

Potrivit ministrului Blaga, au avut loc mai multe discutii, iar la granita dintre cele doua tari securitatea va fi asigutata de echipe mixte de politisti, care vor avea ca principale obiective combaterea criminalitatii transfrontaliere si contrabanda. Blaga a mai spus ca vineri se va incheia un proiect in cadrul caruia 25 de ofiteri moldoveni au urmat un curs de specializare in Romania, iar alti 5 studiaza la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", specialitatea Pompieri.

Ministrul Victor Catan a aratat, la randul sau, ca Ministerul de Interne din Republica Moldova este recunoscator pentru sustinerea oferita de autoritatile romane in vederea integrarii in UE, aratand ca "Ministerul roman al Administratiei si Internelor este un bun avocat al Moldovei in Europa".

Catan a mai aratat ca delegatiile conduse de chestorul Marian Tutilescu, secretar de stat in MAI, si de chestorul Virgil Ardelean le-au aratat care sunt pasii corecti spre demilitarizarea unor structuri. Ministrul moldovean de Interne a adresat multumiri membrilor delegatiilor romane, aratand ca se bazeaza in continuare pe sprijinul acestora.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Vasile Blaga Schengen, #semnare acord UE Republica Moldova , #stiri Vasile Blaga