Blaga: Pana acum au fost consolidate cinci spitale, din 22

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 17:35
1046 citiri
Blaga: Pana acum au fost consolidate cinci spitale, din 22
Foto: MAE

Cinci spitale au fost consolidate pana acum prin "Proiectul de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta-Componenta B: Reducerea riscului seismic", din cele 22 astfel de cladiri prevazute in program, a declarat marti Vasile Blaga.

"Acest obiectiv este cel de-al cincilea spital finalizat din cadrul programului, din totalul de 22 unitati spitalicesti prevazute pentru consolidare, toate celelalte finalizate pana acum fiind localizate tot in Bucuresti", a declarat marti ministrul dezvoltarii regionale si locuintei, Vasile Blaga, la inaugurarea unui pavilion cu destinatie medicala din cadrul Spitalului de urgenta "Prof. dr. Dimitrie Gerota" din Bucuresti.

Ministrul de resort a precizat ca, prin intermediul acestui program, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) si finantat de Banca Mondiala, se va aloca suma de 200 milioane de dolari pentru mai multe axe de consolidare a cladirilor din Romania, printre care spitale de urgenta si cladiri sociale cu grad de risc seismic ridicat.

"Proiectul prevede consolidarea a 65 de obiective de la nivelul tarii, printre care si 22 de spitale, dar si cladiri sociale care au un grad de risc seismic ridicat. Facem astfel un apel la oamenii care locuies in astfel de cladiri sa se inscrie in program, pentru ca pana acum nu s-au inregistrat foarte multe, iar pana acum s-au reabilitat 15 blocuri in toata tara, dintre care 13 doar in Capitala", a precizat Vasile Blaga.

Potrivit reprezentantilor spitalului, cladirea inaugurata marti a fost afectata de cutremurul din 1977, iar acum patru ani au fost incepute lucrarile pentru consolidarea acesteia. In prezent, centrul medical deserveste personalul Ministerului de Interne, precum si membrii acestora, oamenii asigurati prin casa OPSNAJ, dar si o parte din cei asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Cladirea inaugurata marti are sase etaje si 27 de saloane dotate cu 2-3 paturi fiecare.

Conform datelor furnizate de ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL), lucrarile s-au axat pe punerea in siguranta a cladirii cu o suprafata desfasurata existenta de 2.590 metri patrati si un numar de 85 paturi, extinderea suprafetei utile cu circa 400 metri patrati pentru asigurarea utilitatilor vitale care conditioneaza functionarea spitalului (statie de oxigen, generator electric, centrala termica, centrala telefoane, instalatii fluide medicale), precum si pentru satisfacerea normelor sanitare in vigoare si imbunatatirea conditiilor generale in exploatare si ridicarea nivelului calitatii serviciilor medicale.

"Proiectul de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta - Componenta B: Reducerea riscului seismic" se desfasoara in perioada 2005 - 2011 si are ca scop consolidarea cladirilor publice de importanta vitala din zona seismica Vrancea, printre care 15 judete si Municipiul Bucuresti, cu rol esential in raspunsul la situatii de urgenta a caror functionalitate in timpul si imediat dupa producerea unui cutremur trebuie asigurata.

Spitalele reprezinta cea mai importanta categorie de cladiri publice, cu o pondere de 25% si din totalul obiectivelor cuprinse in cadrul Proiectului.

Potrivit reprezentantilor MDRL, valoarea totala a proiectului este de 203,657 milioane dolari, iar valoarea totala a Componentei B este de 73.758 mil. dolari SUA, din care 56.928 milioane sub forma de imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare(BIRD), iar suma de 16.830 milioane dolari reprezinta contributia Guvernului Romaniei de la bugetul de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cinci spitale consolidate, #program diminuare riscuri, #consolidare cladiri Bucuresti , #stiri Vasile Blaga