Editorial: Legi si reguli

Autor:
Marti, 20 Mai 2008, ora 10:32
1391 citiri
Editorial: Legi si reguli

Nu imi amintesc sa fi vazut in aceasta campanie electorala vreun candidat care sa nu fi afirmat macar o data, cu un ton apasat, ca si cand ar fi pronuntat o sentinta, ca una dintre conditiile esentiale pentru a se urni lucrurile mai repede si mai bine din loc ar fi respectarea regulilor.

Mai mult, alergatorii pentru Primaria Generala a Capitalei nu scapa ocazia, in toate aparitiile publice, sa afirme ca ar fi nevoie chiar de o noua lege a Bucurestiului. Iar dupa adoptare, dezvoltarea Capitalei ar tine strict de aplicarea legii, deoarece buba mare ar fi ca urbea a ajuns in situatia asta jalnica din cauza ca normele actuale, ca or fi bune, ca or fi rele, au fost pana acum facultative.

Si asta mi se pare corect si de bun simt. Fara acte normative clare, dar care sa prevada si sanctiuni - la noi, legea spune ca nu ai voie sa scuipi pe jos, dar nu spune ce patesti daca o faci - ai mainile legate.

Ceea ce este insa de prost gust si nesimtit este faptul ca tocmai cei care in campanie promit ca vor veghea la respectarea legilor, le incalca cu nonsalanta. In ultima perioada, aproape ca nu a fost zi lasata de Dumnezeu fara sa nu mi se increteasca pielea pe spinare uitandu-ma la o stire in care candidati si sustinatori ai acestora sa nu isi care pumni electorali cu nemiluita.

Si de la ce ies aceste scantei in principal? Exact de la lipirea afiselor si amplasarea altor materiale electorale nu in spatiile special amenajate, cum zice norma, ci cu incalcarea ei, te miri pe unde, incepand de la stalpi de curent pana pe arbori si pe rable abandonate pe trotuar. Nu mai departe de acest sfarsit de saptamana, doua echipe de lipitori de afise, unii de la PNL iar altii de la PD-L, s-au incaierat ziua in amiaza mare si au ajuns pe la politie si pe la IML deoarece liberalii au incercat sa lipeasca o poza cu moaca lui Ludovic Orban peste cea a lui Vasile Blaga.

Culmea (dar nu in Romania) este ca si cei dintr-o tabara, si cei din cealalta sustineau ca dreptatea e de partea lor. Cei de la PNL tipau ca au tot dreptul sa-i acopere fata lui Blaga, deoarece afisul cu zambetul buldogesc fusese lipit cu incalcarea legii.

Se mai intampla insa, cu incuviintarea si la indemnul liderilor politici, ca lipitorii de afise si militantii partidelor sa iasa pe strazile Bucurestiului in grupuri mari, vopsiti in tricouri de culorile formatiunilor pe care le sprijina, si marsaluiesc si striga sloganuri electorale, in conditiile in care daca nu ai autorizatie de la primarie sa organizezi o astfel de manifestatie te situezi automat in afara legii.

Si toate aceste desfasurari patimase se petrec sub ochii ingaduitori ai organelor de ordine, ca-i politie, ca-i jandarmerie. Care nu au cum sa se puna cu fortele de campanie, ca doar n-o sa riste sa sanctioneze un partid care ajunge la putere.

Pot parea exemple minore, dar nu sunt. Partidele calca legea in picioare exact in momentul cand ar trebui sa faca totul pentru a capata credibilitate. Si atunci ce incredere mai poti avea in candidati care vorbesc despre lege si ordine, puse in slujba proiectelor indraznete de-a readuce Bucurestiul in situatia de-a fi un oras care sa nu te imbolnaveasca de nervi?

Nici una, si din nou ne invartim in jurul cozii. Senzatia mea este insa ca numai noi, tembelii de pe strada, ametim. Ei, loazele nesimtite cu pretentii de mari conducatori de osti, isi pastreaza capetele intacte. Cu exceptia situatiilor in care si le sparg unii altora. Lucru care demonstreaza ca pana la urma, campania poate aduce ceva bun. Numai sa nu se opreasca!

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#campanie electorala, #politicieni, #Ludovic Orban, #Vasile Blaga , #stiri Vasile Blaga