Editorial: Surprize, surprize

Autor:
Marti, 03 Iunie 2008, ora 10:53
2002 citiri
Editorial: Surprize, surprize

Deocamdata, cea mai mare surpriza a acestor alegeri locale nu a fost nici faptul ca s-au adjudecat primarii cu scoruri incredibile (Boc la Cluj-Napoca, Mazare la Constanta, Ciuhandu la Timisoara, Johanis la Sibiu sau Negota la sectorul 3), care amintesc de anii '90, cand Ion Iliescu si FSN faceau adevarate ravagii, si nici faptul ca doctorul Oprescu, care are un staf de campanie facut pe genunchi, defileaza zilele acestea umar la umar Vasile Blaga, candidatul PD-L, care are in spate o masinarie de vot ce functioneaza precum PSD in vremurile bune, adica ceas.

Si nici faptul ca PRM a disparut aproape cu desavarsire de pe scena politica din Ardeal, in conditiile in care, sa fim sinceri, discursurile de tip nationalist romanesc au prins bine in zona, ca si contraponderele la discursurile extremis-iredentiste.

Cea mai mare surpriza, dupa parerea mea, a fost iesirea vicepresedintelui PNL Crin Antonescu, care dupa exit-poll a aparut public cu indemnul ca votantii lui Ludovic Orban sa se indrepte in al doilea tur spre Sorin Oprescu.

Indemn dublat a doua zi de declaratia altui lider liberal cu o voce sonora in PNL, Puiu Hasotti, care a fost si mai vehement, spunand ca daca in forurile partidului se va lua in discutie aceasta chestiune, el va propune luarea unei decizii de sprijinire "neconditionata" a doctorului.

Surpriza consta in faptul ca cine a urmarit evolutia politica a liderului liberal, care nu e genul de om care sa se ascunda in spatele unor cuvinte frumoase, le zice verde in fata, a putut constata cu usurinta ca Antonescu a fost cel mai vehement si mai constant critic al stangii si a tot ce s-a nascut din FSN.

Cine isi mai aminteste anul 2004, cand, inainte de alegeri, Dinu Patriciu negocia o alianta cu PSD, stie ca Antonescu s-a opus cu indarjire acestui proiect, cu riscul de a cadea in dizgratia liderilor PNL. Ceea ce s-a si intamplat, intr-o oarecare masura.

Nici in Alianta DA Antonescu nu s-a simtit prea bine, si nu s-a sfiit niciodata sa-i taxeze pe cei de la PD si sa le reaminteasca faptul ca nu sunt liberali autentici, ci niste fesenisti vopsiti care vor ramane asa toata viata.

Daca cineva ar fi venit sa imi spuna, inainte de aflarea rezultatelor, ca in cazul in care Orban nu intra in turul doi PNL ii va da voturile lui Oprescu, si anuntul ar fi fost facut tocmai de Crin Antonescu, as fi fost tentat sa cred ca este cel putin beat.

Acuma, drept este ca Bogdan Olteanu nu s-a lasat prea mult asteptat si a iesit in public cu o declaratie destul de sforaitoare, prin care a vrut sa dreaga busuiocul, spunand ca PNL va sprijini formatiunea care va veni la el cu niste proiecte liberale. De parca Oprescu, si mai ales Blaga, nu au altceva de facut in aceste doua saptamani decat sa il roage pe Olteanu sa le dea voturile.

Cat despre unde vor merge voturile PNL in turul doi, este greu de zis. Si asta deoarece nu este neaparata nevoie ca votantii unui partid sa bata din calcaie si sa execute ordinele unui lider. Cu atat mai mult cu cat la PNL, lucrurile sunt si mai cu dichis. Desi liberalii, la Bucuresti, au un electorat foarte disciplinat si fidel, ei au o problema. Nu prea vor sa vada rosu in fata ochilor.

Imi face insa impresia ca daca votantii PNL se decid sa-i asculte pe liderii lor, vocea care le va indica azimutul nu va fi Bogdan Olteanu, ci Crin Antonescu.

Insa cum vor iesi din aceasta ingrozitoare problema morala liberalii, care s-au obisnuit cu discursul anticomunist, l-au supt la san, au crescut cu el? Sau acum, in masina de tocat nervi, impresii, proiecte si licitatii, nu mai exista nici o dilema?

Cristian Mihai Chis

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#rezultat alegeri 2008, #sustinere turul doi, #Oprescu , #stiri Vasile Blaga