Publicitatea electorala din presa scrisa i-a golit buzunarele lui Blaga

Sambata, 24 Mai 2008, ora 06:45
4731 citiri
Publicitatea electorala din presa scrisa i-a golit buzunarele lui Blaga

Candidatii la alegerile locale care au investit cel mai mult in campaniile din presa scrisa sunt democrat-liberalii Vasile Blaga si Razvan Murgeanu, in timp ce social-democratul Marian Vanghelie a cheltuit de 16 ori mai putin pentru acest tip de publicitate decat in 2004, se arata intr-un comunicat al Institutului pentru Politici Publice.

Dupa primele 20 de zile de campanie electorala pentru locale, candidatii la Primaria Capitalei si cei de la sectoare au cheltuit pentru publicitatea in presa scrisa de 2,2 ori mai putin decat inaintea ultimului scrutin, din 2004, potrivit Institutului pentru Politici Publice.

Astfel, din cei 886.200 euro pe care candidatii din Capitala i-au investit in campaniile din presa scrisa, 269.866 de euro sunt banii platiti de candidatul PD-L la primaria generala, Vasile Blaga pentru acest tip de publicitate electorala.

Candidatul PD-L a investit insa inca 12.000 de euro in perioada de precampanie, suma totala ajungand astfel la 281.866 de euro. Pe al doilea loc in topul investitiilor in publicitatea din presa scrisa se situeaza candidatul democrat-liberal la sectorul 1, Razvan Murgeanu, care a cheltuit 183.955 euro.

Candidatul PSD Cristian Diaconescu a investit 86.218 euro, liberalul Ludovic Orban 84.941 de euro, la care se adauga 22.013 euro in perioada de precampanie. Independentul Sorin Oprescu a scos din buzunar doar putin peste 10.000 de euro.

Cel mai putin interesati de a-si face campanie in presa tiparita sunt social-democratii, astfel incat candidatul PSD la sectorul 5, Marian Vanghelie, a cheltuit de 16 ori mai putin decat in 2004, cand a mers in cursa pentru acelasi sector ca independent, respectiv 11.432 de euro. Candidatul social-democratilor la sectorul 4, Vasile Mihalache a platit aproximativ 5.000 de euro pentru campania din presa scrisa.

Cristian Poteras, candidatul la o primarie de sector care a investit cel mai mult in campania electorala

Potrivit sumelor prezentate de Institutul pentru Politici Publice, primarii in functie de la sectoarele Capitalei care spera sa-si reinnoiasca mandatele cu ocazia scrutinului de la 1 iunie au investit in campaniile din presa scrisa mai mult sau mai putin, in functie de siguranta pe care o au in reconfirmarea lor de catre electoratul din sectoarele pe care le conduc.

La sectorul 6, primarul PD-L in functie, Cristian Poteras, care isi doreste un nou mandat de edil a investit in acest tip de publicitate electorala mult mai mult decat principalii sai contracandidati, adica 95.015 euro, pe langa cei 19.360 de euro cheltuiti de liberalul Antonel Tanase si cei 15.662 euro ai social-democratului Dan Darabont.

Primarul de la sectorul 3, Liviu Negoita, care candideaza si el pentru un nou mandat, a investit aproape de trei ori mai putin decat contracandidatul sau social-democrat, Doru Giugula. La sectorul 1, in vreme ce democrat-liberalul Murgeanu a investit 183.955 de euro, contracandidatul sau, liberalul Andrei Chiliman a cheltuit doar 13.199 euro.

Primarul social-democrat de la sectorul 2, Neculai Ontanu a investit doar 5.617 euro pentru campania sa din presa scrisa, in timp ce edilul sectorului 4, Adrian Inimaroiu a bagat mai multi bani in publicitate decat contracandidatul sau de la PSD.

PNL a preferat publicitatea generica celei nominale, menita sa ajute candidatii din toata tara, liberalii investind mai mult in precampanie, 143.363 euro, decat in perioada efectiva de campanie electorala, 123.671 euro.

Patridele politice nu au investit mai mult nici in alte metode de a face publicitate candidatilor in campania pentru locale. Concluzia trasa de reprezentantii IPP din cuantumul sumelor investite in campanie este aceea ca partidele au o atitudine de prezervare a propriilor alegatori, si mai putin de investire a unor sume consistente pentru obtinerea unei majoritati prin vot, pe principiul ca acest lucru este mai putin costisitor de facut prin aliante post-electorale.

IPP urmeaza sa prezinte in perioada urmatoare rapoarte privind publicitatea electorala in presa pentru candidatii din 24 de municipii resedinta de judet, precum si a candidatilor la functia de presedinte al consiliilor din aceste judete.

Sumele pe care IPP le-a dat publicitatii reprezinta investitiile brute, calculate pe baza tarifelor lista furnizate de publicatii, cuprinzand si eventualele tarife speciale pentru publicitatea electorala. Nu sunt luate in calcul eventualele discounturi sau bartere, iar preturile nu contin TVA. Monitorizarea facuta de IPP se realizeaza pe 23 de cotidane centrale, 56 cotidiane locale si 86 de reviste si publicatii saptamanale.

Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va trebui să...
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
#campanie, #electoral, #Vasile Blaga, #euro, #bani, #presa scrisa , #stiri Vasile Blaga